משטח פסיפס מרהיב ביופיו נחשף בעבודות ארכיאולוגיות בעיר לוד

חלקים מהפסיפס המרשים שנחשף בלוד - צילום: אסף פרץ

במהלך עבודות להקמת מרכז מבקרים עבור פסיפס אחר שאותר במקום, חשפו חוקרי רשות העתיקות פסיפס מרהיב נוסף

כתב: אפי אליאן | צילומים: אסף פרץ , ניקי דוידוב | וידאו: EYECON

הפסיפס המרהיב בעת עבודת החשיפה - צילום: אסף פרץ
הפסיפס המרהיב בעת עבודת החשיפה – צילום: אסף פרץ

פסיפס מרשים וייחודי נחשף במהלך חפירות שנועדו להקמת מרכז מבקרים עבור פסיפס לוד , למעשה פסיפס נוסף שנחשף בעבר בסמוך למקום המצאו של הפסיפס החדש.

הפסיפס החדש יוצג לציבור הרחב בשיתוף עם עיריית לוד לראשונה.

במהלך חודשים יוני – נובמבר 2014 ניהלו ארכיאולוגים מרשות העתיקות חפירה גדולה בשכונת נווה ירק בלוד. את החפירה ביצעו באיזור בו נחשף בעבר פסיפס מרהיב ששימש כרצפה של סלון וילה לפני כ-1700 שנה. 

מטרת החפירה במקום היתה על מנת להכשיר את הקרקע לטובת בניית מרכז מבקרים – אשר אליו יוחזר הפסיפס הראשון שנחשף , לאחר שזה "מטייל" בעולם כחלק מסיבוב הופעות ותערוכות במוזיאונים ברחבי העולם. 

במהלך החפירה במקום , זיהו חוקרי רשות העתיקות , כי פסיפס חדש נחשף לנגד עיניים , זאת יחד עם ממצאים נוספים. הפסיפס היה הבולט מבניהם ולאחר חשיפתו נאמד גודלו ב 13X11 מטר ריבועי. על פי השערת החוקרים , הפסיפס המדובר שימש כריצוף של חצר הוילה המפוארת , ובסלונה שימש הפסיפס הראשון שנחשף. 

חלקים מהפסיפס המרשים שנחשף בלוד - צילום: אסף פרץ
חלקים מהפסיפס המרשים שנחשף בלוד – צילום: אסף פרץ
חלקים מהפסיפס המרשים שנחשף בלוד - צילום: אסף פרץ
חלקים מהפסיפס המרשים שנחשף בלוד – צילום: אסף פרץ
חלקים מהפסיפס המרשים שנחשף בלוד - צילום: אסף פרץ
חלקים מהפסיפס המרשים שנחשף בלוד – צילום: אסף פרץ

בשיחה עם ד"ר אמיר גורזלזני , מנהל החפירה באתר מטעם רשות העתיקות מספר אמיר "הוילה שמצאנו היתה חלק משכונה של בתי אמידים שעמדה כאן בתקופות הרומית והביזנטית. לוד נקראה אז בתקופה זו "דיוספוליס" והיתה בירת המחוז. עד שהוחלפה ברמלה לאחר הכיבוש המוסלמי. המבנה היה בשימוש במשך זמן רב.

בחלק הצפוני של המתחם שבו יוקם "מרכז פסיפס לוד ע"ש שלבי וויט ולאון לוי" נחשף במהלך פיקוח של רשות העתיקות על עבודות פיתוח בראשית שנות ה-90 לפני סלילת כביש ונחפר אז על ידי מרים אבישר ז"ל.

הפסיפס שנתגלה ראשון במקום נחשב מהימים בארץ ובשנים האחרונות הוצג במוזיאונים החשובים ביותר בעולם! בניהם המטרופוליטן, מוזיאון הלובר , הארמיטז' ועוד. בימים אלו הינו מוצג בגלרייה צ'יני שבונציה ובעתיד ישולב במבנה המרכז שייבנה בלוד.

תמונה כללית של הפסיפס. צילום: ניקי דוידוב
תמונה כללית של הפסיפס. צילום: ניקי דוידוב

במהלך החפירות האחרונות נחשף החלק הדרומי של המתחם, הכולל בין היתר חצר גדולה ומפוארת מרוצפת פסיפס ומוקפת סטוים (גלריות מקורות הפתוחות אל החצר). תקרתם היתה מוחזקת על ידי עמודים.

ד"ר גורזלזני מספר שחשיפת האיזור המזרחי  של המכלול טרם הושלמה , שכן הוא משתרע תחת בתי שכונת מגורים קיימת, פסיפס זה הוא מספר – מציג סצנות של חיות צדות וניצודות, דגים  , פרחים בסלסילות, אגרטלים וציפורים. אמיר מספר ומוסיף כי איכות התיאורים בפסיפסים מצביעה על יכולת אומנותית מפותחת מאוד, שברים רבים של פרסקו (ציורי קיר על קיר לח) מעידים על עיטור ועיצוב מוקפד ויוקרתי – זאת לפי מיטב המסורת של המעמד הגבוה בתקופה.

בעקבות הגילויים החדשים , ישולב גם חלק זה של הוילה במרכז המבקרים.

הפסיפס שנחשף בלוד במלואו - צילום: אסף פרץ
הפסיפס שנחשף בלוד במלואו – צילום: אסף פרץ

בחפירה המחודשת באתר הפסיפס השתתפו הארכיאולוגים: חגית טורגה, עוזי עד, אריולה יקואל יוסי אלישע, כולם מרשות העתיקות.

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.