שרידי נמל עתיקים בני 2300 שנה נחשפו בקרקעית הים בעכו

אחת מאבני הקשירה שנמצאו בקרקעית חומת הים הדרומית בעכו

במהלך חפירות ארכיאולוגיות שבוצעו למרגלות חומת הים הדרומית של עכו , נחשפו שרידי מתקנים השייכים על פי ההשערה הראשונית לנמל עכו שפעל עוד בתקופה ההלניסטית. ידוע כי בתקופה זו של המאה ה-2 וה-3 לספירה – נחשב נמל עכו כאחד מהנמלים החשובים שהיו בישראל בתקופה זו.

שרידי כדים מיני מאות שנמצאו בקרקעית הבוצה של הנמל
שרידי כדים מיני מאות שנמצאו בקרקעית הבוצה של הנמל – מקור: רשות העתיקות

במהלך חפירות ארכיאולוגיות של רשות העתיקות בתחתית חומת הים הדרומית של עכו, נחשפו לאחרונה מבנים ומתקנים אשר שייכים ככל הנראה לנמל שפעל בעיר עכו עוד בתקוה ההלניסטית (המאה ה-2 וה-3 לספירה). על פי המקורות היה ידוע כי נמל עכו היה אחד מהנמלים החשובים ביותר בארץ ישראל בתקופה זו. 

החפירות במקום התבצעו כחלק מפעילות שימור של פרוייקט המתחזק את חומת הים של עכו. על הפרוייקט המדובר אחראית החברה לפיתוח עכו העתיקה שנמצאת תחת מימון של מנהל מקרקעי ישראל. 

בשנת 2009 בוצעו חפירות ארכיאולוגיות בסמוך, אז התגלו לראשונה קטעי רצפת אבן העשויה מאבני כורכר מסותתות ורחבות. החוקרים שביצעו את התחקיר הראשוני של ממצא הרצפה הסבירו כי טכניקת הבנייה שהתגלה על הרצפה מזכיר מאוד את שיטת הבנייה הפיניקי, אשר היתה אופיינית לסביבה ימית.  

אותה רצפה שהתגלתה אז תחת המים, העלתה את השאלה בקרב רבים מהארכיאולוגים האם ישנה אפשרות שמדובר בחלק קטן מתוך רצפת רציף ימי גדול שטרם נחשף. 

קובי שרביט , מנהל היחידה לארכיאולוגיה ימית ברשות העתיקות סיפר על הממצאים החדשים אשר נמצאו בקרקעית החומה – נמצאו מספר אבני קשירה גדולות שמשקלן נאמד בכ-250 עד 300 קילו ליחידה. אלו על פי ההשערה שימשו לקשירת כלי שייט שעגנו בנמל לפני כ-2300 שנה. 

על פי ממצא ייחודי זה , ניתן לאשר בוודאות כי הממצאים שזוהו כבר בשנת 2009 הינם כחלק ממתקני הנמל שנחשפו בשבועות האחרונים למרגלות החומה. 

במהלך החפירות שבוצעו בקרקעית החומה, התגלו אבנים מסותתות גדולות בערימות שנוצרו כתוצאה ממפולות. על פי אופן השכיבה שלהם ניתן הרושם כי המקום התמוטט באופן מלאכותי ולא טבעי וכי מדובר בהרס מכוון.  הסברה של החוקרים במקום הינה כי מדובר בנמל ששימש כצבאי לספינות מלחמה. אורך הרצפה שנחשפה בקרקעית משתרעת על פני 8 מטר אורך ו-5 מטר רוחב. בשני ציידי הרצפה ישנן קירות תמך יפיפיים שבנויים אף הם בסגנון פיניקי. 

מעבר לרצפה המרשימה שהתגלתה במקום, נמצאו אלפי שברים של כלי חרס, עשרות כלים שנותרו שלמים לחלוטין וחפצי מתכת שנמצאים עדיין תחת ניסיונות זיהוי. הכלים השלמים שנלקחו לתחקיר ראשוני מעידים כי מקורם באיים בים האגאי ובהם קנידוס, רודוס, קוס ובערי נמל נוספות השוכנות למרגלות הים התיכון. 

הממצאים שנחשפו בשבועות האחרונים בעכו מהווים סגירת מעגל בנוגע להשערות אודות קיומו של הנמל ההלניסטי ואולי גם נמל צבאי שפעל במקום. קובי שרביט מוסיף ומציין כי עד החפירות האחרונות שבוצעו, לא היה ניתן לדעת כלל את מיקומו המדויק של הנמל.  במהלך שנות השמונים בוצעו בסמוך חפירות על ידי הד"ר אלישע לינדר ז"ל ופרופ' אבנר רבן ז"ל וחפירותיהם זיהו שרידים בודדים בסמוך למרינה החדשה ואי הזבובים, אך לא העלו בדעתם כי הנמל העתיק שוכן עמוק למרגלות החומה הדרומית של העיר. 

עוד ציין שרביט כי החפירות במקום מראות כי יתר הנמל שוכן מתחת לחומה העות'מנית , מה שמונע את האפשרות להמשיך לחפור ולגלות את העבר החבוי תחתיה. עם זאת בחלקי הנמל הנמשכים לכיוון הים תימשך החפירה בנסיון לזהות נקודות נוספות מהנמל הגדול ששכן במקום.  

כעת מנסים חוקרי רשות העתיקות לגלות קשר בין ההרס שנראה בנמל לבין החורבן שבוצע על ידי תלמי בשנת 312 לפני הספירה , או לבין ההרס שבוצע במרד החשמונאים בשנת 167 לפני הספירה ואירועים אחרים העשויים להיות דומים. 

גלריה – צילומים באדיבות רשות העתיקות

 

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.