אלמונים השחיתו קירות בית כנסת עתיק בכתובות נ נח נחמן בשמורת מירון

ההשחתה בבית הכנסת העתיק במירון - צילום: אורי ברגר

אלמונים השחיתו באמצעות כתובות גרפיטי מכוערות שרידי קירות של בית כנסת בן 2000 שנה בשמורת מירון ובחורבת שמע. טרם נתפסו המבצעים העבריינים

כתב: אפי אליאן | צילומים סטילס: אורי ברגר , מנהל שימור רשות העתיקות | וידאו: אורי ברגר

כתובת הגרפיטי שרוססה בבית הכנסת העתיק במירון - צילום: אורי ברגר
כתובת הגרפיטי שרוססה בבית הכנסת העתיק במירון – צילום: אורי ברגר

בשבוע שעבר טיילו במקום חניכי ישיבה של בני עקיבא במירון באיזור בית הכנסת העתיק. כאשר הגיעו למקום ראו כי אלמונים השחיתו בצורה מחפירה את קירות בית הכנסת העתיק. האלמונים ריססו כתובות "נ נח נחמן מירושלים במספר צבעים, ללא שום מתן ערך היסטורי ודתי למהות שרידי המבנה העתיק. 

חניכי הישיבה עדכנו את פקחי רשות העתיקות שהגיעו במהירות למקום ונדהמו לראות את הונדליזם שבוצע במקום , זאת לאחר שבשנה האחרונה בוצעו במקום עבודות שיקום רבות, במימונו של פרוייקט ציוני דרך של משרד ראש הממשלה. בעבודות התחזוקה במקום חוזקו קירות המבנה, המגדל הצמוד ותחומיו, ניקו כתובות גרפיטי שרוססו קודם במקום וממזוזות המבנה, כמו כן הוסרה צמחייה טבעית שהפריעה את המעבר אליו.

ההשחתה בבית הכנסת העתיק במירון - צילום: אורי ברגר
ההשחתה בבית הכנסת העתיק במירון – צילום: אורי ברגר

בשיחה עם אורי ברגר , ארכאולוג נפת גליל עליון מזרחי ברשות העתיקות אמר כי כאב הלב על השחתת המבנה העתיק מיד לאחר ששומר, ציין כי יש כאן אכזבה מקומץ אנשים שכאילו בשם האמונה , פוגעים במורשת היהודית השייכת לכולנו. מוזר שמרססי הכתובת חושבים שהמעשה מכבד את שמו של הרבי מברסלב עליו השלום. 

ההשחתה בבית הכנסת העתיק במירון - צילום: אורי ברגר
ההשחתה בבית הכנסת העתיק במירון – צילום: אורי ברגר
ההשחתה בבית הכנסת העתיק במירון - צילום: אורי ברגר
ההשחתה בבית הכנסת העתיק במירון – צילום: אורי ברגר

לאחר שפקחי רשות העתיקות ביקרו במקום ואמדו את הנזקים שנגרמו לאתר, גילו בהמשך הסיורים במקום כי אתר נוסף השוכן בחורבת שמע שמדרום למירון הושחת אף הוא על ידי כתובת בנוסח דומה. גם פה טרם נתפסו העבריינים.

 

 

קצת על מירון:

מירון הינו יישוב עתיק השוכן במרכז הגליל העליון , גילו של היישוב מוערך כבן חמשת אלפים שנה, יש המשייכים אותו עם מרום התנכ"י ואת המעיין השופע לרגליו עם מי מרום, המוזכר במלחמת יהושע כנגד מלכי כנען.

בתקופת בית שני נוסד במקום יישוב יהודי , אשר היה מרכז עיקרי לייצור שמן זית, זאת לצד גוש חלב ותקוע הגלילית. במאה השניה לספירה הנוצרית, שהה במקום התנא הידוע – רבי שמעון בר יוחאי , אשר מוזכר רבות בתלמוד , רבי בר יוחאי על פי המסורת חיבר במקום את ספר הזוהר. במקום קבר הרשב"י יחד עם בנו אלעזר. יש המשייכים אליו כי מדובר בקבר הצדיק הפופולרי ביותר בגליל אשר מבקרים בו מעל מיליון מבקרים בשנה. חלק רב מהמבקרים במקום עושים זאת במהלך חג המדורות – ל"ג בעומר , יום הילולת הרשב"י.

חורבת שמע, במקום בו נמצאו כתובות גרפיטי דומות לאלו שבבית הכנסת במירום, נמצאים שרידי יישוב יהודי מתקופת המשנה ותקופת התלמוד , במקום בית כנסת גלילי מפואר שבו שני שלבי בניה ושימוש שונים, ככל הנראה מהתקופה הביזנטית. מסורות שונות משייכות את האתר עם התנא המפורסם שמאי הקפדן. המוכר לכל כבר הפלוגתא של הילל הזקן.

 

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.