מאות מטבעות ופריטים עתיקים נתפסו בבית שודד עתיקות בבית שמש

אנשי רשות העתיקות בוחנים את הפריטים שנמצאו בבית החשוד בשוד העתיקות - צילום: היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות

במהלך פעילות מבצעית של שוטרי מג"ב מטה יהודה נתפסו מאות מטבעות ופריטים ארכאולוגים נוספים בביתו חשוד בשוד עתיקות בבית שמש. החשוד נלקח לחקירה בתחנת משטרת מטה יהודה והפריטים הוחרמו

כתב: אפי אליאן | צילום: היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות

חלק מאוסף המטבעות העתיקים שנתפסו בבית שודד העתיקות בבית שמש - צילום: היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות
חלק מאוסף המטבעות העתיקים שנתפסו בבית שודד העתיקות בבית שמש – צילום: היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות

במהלך פעילות שגרתית של שוטרי מג"ב מטה יהודה בסוף חודש דצמבר 2014 נתפס אדם משוטט באתר עתיקות הסמוך למושב נחם שבגזרת בית שמש. בחיפוש אקראי שבוצע בכליו של החשוד נמצאו מכשיר לגילוי מתכות וכלי חפירה שונים. בעקבות כך נלקח לחקירה ראשונית בתחנת משטרת מטה יהודה.

בעת החקירה הוזעקו למקום חוקרי היחידה למניעת שוד של רשות העתיקות, אשר השתתפו בחקירת החשוד – תושב בית שמש בשנות החמישים לחייו. בעת חקירתו ביצעו חיפוש בתיקו של העצור, של גילו מספר פריטי ברונזה עתיקים אשר על פי החשד נמצאו על ידי החשוד זמן קצר לפני שנתפס באתר העתיקות.

החשוד עצמו הכחיש בחקירה כי חיפש עתיקות, עוד טען כי לא יודע דבר על מטבעות עתיקים. עוד באותו הערב ביצעו השוטרים חיפוש בביתו , שם נמצאו לתדהמת השוטרים לא פחות מ800 מטבעות עתיקים, חפצי ברונזה עתיקים אשר בניהם תכשיטים , חותמות ואף כלי איפור , ראשי חיצים ובכלל ציוד רב המשמש לניקוי מטבעות ומתכות.

בין הפריטים שנמצאו בבית החשוד , זיהו חוקרי רשות העתיקות מטבעות המשוייכות לתקופה הפרסית (המאה החמישית לפני הספירה) , התקופה ההלניסטית ואף התקופה הרומית והביזנטית. בין היתר נחשפו גם פריטים מהתקופה העות'מנית (לפני כ-500 שנה), כל המטבעות והפריטים נלקחו וישמשו כמוצגים משפטיים כנגד החשוד בשוד העתיקות.

אנשי רשות העתיקות בוחנים את הפריטים שנמצאו בבית החשוד בשוד העתיקות - צילום: היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות
אנשי רשות העתיקות בוחנים את הפריטים שנמצאו בבית החשוד בשוד העתיקות – צילום: היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות

בשיחה עם ד"ר איתן קליין , סגן מנהל היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות מספר כי חיפוש מטבעות באתרי עתיקות תוך שימוש בגלאי מתכות הינה עבירה פלילית חמורה. המטבע העתיק מספק לארכאולוגים מעין "דרישת שלום" מההיסטוריה המקומית. על המטבע מסביר קליין שלרוב מוטבע מידע רב הכולל שנה ותאריך , שם השליט באותה העת ואף מקום הייצור. מידע רב המשמש כערך למחקר הארכאולוגי במקום. ניתוק המטבע או הפריט מהאתר מהווה נזק בלתי הפיך ואינו מאפשר את שחזור המידע המקומי – אפשר לייחס לזה כמחיקה של פרק שלם מספר ההיסטוריה של אתר העתיקות. בגניבת מטבע מאתר העתיקות נפגעת האפשרות ללמוד על ההיסטוריה של העם והארץ וכל זאת רק לשם בצע כסף.

מרשות העתיקות נמסר בהמשך לאירוע כי פגיעה באתר עתיקות הינה עבירה פלילית שהעונש הקבוע בחוק בגינה הוא 5 שנות מאסר.

החשוד שוחרר בתנאים מגבילים ובימים הקרובים יועבר תיק המשטרה לתביעה לצורך הכנת כתב אישום פלילי.

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.