האריה השומר מגן העצמאות (מערת האריה)

במרכז העיר ירושלים, סמוך מאוד למדרחוב הסואן לבין מרכז ממילא המחודש, שוכן לו גן רחב היקף הקרוי “גן העצמאות” , סיפורים רבים סופרו על הגן ושוכניו אך אף אחד לא ידע פשר הגבעה הקיימת במרכז הגן והמערה בתוכו.

באמצע הגן , בין עצים רבים ישנה תלולית גבוהה ובמרכזה בור גדול ו- כניסה למערה.  המקום כמובן מגודר היטב, אך המשקיעים מאמץ יוכלו בקלות לחדור פנימה. סביב לתלולית נמצאות כניסות נוספות לאותה מערה אך הן חסומות לכניסה,

הכניסה למערת האריה בגן העצמאות ירושלים – צילום: אפי אליאן

הסיפור מאחורי המערה

ישנם סיפורים רבים על מהות המערה המדוברת , יש תחקירים שמספרים כי מדובר במערת קבורה עתיקה שברבות הימים הוסבה למערת מגורים, ישנם סיפורים המעדכנים כי המערה הינה חלק ממערכת תת קרקעית שחיברה בין מספר קברים של אנשים חשובים, דבר שיכול להיות הגיוני משום שממש בסמוך שוכן בית קברות מוסלמי עתיק ומצידה השני , עומד לו בהפגנתיות מלון פאלאס, שכאשר נבנה – נמצאו בעת בניית יסודותיו שלדים רבים המוכיחים על קיום בית קברות בגזרתו. 

אך הסיפור הכי מוכר בירושלים ובכלל אודות מערת האריה , הינו האגדה על האריה השומר על עצמות הרוגים, רק שמה – כל בעלי אמונה שונה מספרים סיפור המיוחס אליהם , מה זאת אומרת?

האגדה מסופרת לפחות בשלושה גרסאות זהות אך מיוחסות כל אחת לדת שונה, למשל: על פי האמונה הנוצרית  במהלך שנת 614 לספירה, התרחש הכיבוש הפרסי,  היהודים והפרסים טבחו במאות נוצרים והשליכו את הגופות בבית הקברות הסמוך למערה, המלך הפרסי באותה עת הוציא הוראה לשרוף את הגופות של הנטבחים על מנת להשחית כל זכר להם, אך באופן פלאים למדי הופיע אריה מופלא אשר אסף את העצמות של הנטבחים, הכניסן לתוך המערה ושמר עליהם מכל פגע. 

האגדה היהודית לעומת זאת מספרת את הגרסה כי הנטבחים היו למעשה היהודים , שנרצחו על ידי היוונים, וגם שם הופיע אריה פלאי שהגן על העצמות במערה.  וכמובן הגרסה הנוספת של המוסלמים שמספרת גרסה דומה , שהנרצחים היו המוסלמים וכן הלאה. 

אך יש גרסה נוספת מבית האגדות המוסלמי , כי במקום קבורים קדושים מוסלמים רבים. על פי האגדה במערה נמצאים שלדים רבים של מוסלמים קדושים, אשר היו קבורים בבית הקברות הסמוך. 

באחד הלילות פרצה במקום שריפה גדולה והשחיתה קברים רבים עד לייסוד, באורח נס ובשמירה מן אללה , העצמות הועברו על ידי אללה לתוך המערה ובכך ניצלו מן התופת. לאחר שהעבירן למערה, העמיד במקום אריה שישמור עליהן מכל רע. 

והיום

המערה שוכנת במרכז גן ציבורי רחב היקף,  במקום מתקיימים מפעם לפעם אירועים ציבוריים, מבקרים רבים עורכים בו פיקניקים ושאר ארוחות “על האש” למיניהם.  המקום נחמד מאוד גם בשעות הערב והלילה, ומהווה תצפית נעימה על המבנים השוכנים ממול , הקונסוליה האמריקאית, מנזר יפיפה ממול ובכלל. 

דרכי הגעה למקום

מרחוב קינג גורג פונים לכיוון רחוב הלל עד שחולפים ליד התיכון הדתי המקצועי , בפניה ימינה לתוך רחוב מנשה בן ישראל והגעתם לגן העצמאות.  בעת הליכתכם ברחוב מנשה בין ישראל , מצד ימין תבחינו בגן העצמאות ומצד שמאל בבית הקברות המוסלמי העתיד, עליו יסופר במאמר הבא. 

 

2 מבקרים הגיבו עד כה ב - “האריה השומר מגן העצמאות (מערת האריה)

  1. בשנות החמישים למדנו בבית הספר היסודי ע״ש ארלוזורוב.
    בית הספר שכן ליד גן העצמאות וקרוב למערה המדוברת.
    כילדים המערה סיקרנה אותנו מאד. המערה הוקפה בגדר ואסור היה להיכנס.
    אחת האגדות היא שהמערה כללה מנהרה שהיגיעה עד לעיר העתיקה, ולכן נחסמה לכניסה. כמה עשרות מטרים ממזרח לכניסה למערה יש עד היום מאגר מים גדול (ויבש רוב השנה) – בריכת ממילא.
    מהבריכה היה חיבור לעיר העתיקה, וזה לא ניחוש. די סביר שיש קשר כלשהו בין המערה והמנהרה הנעלמת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.