תעלומה בירושלים – מי הם חושפי הגת העתיקה בשכונת מגורים בצפון העיר?

בור האיגום והאכסון של היין והתירוש בנווה יעקב - צילום: אלכס ויגמן

תעלומה מסתורית עלתה לאחרונה בפני ארכאולוגי רשות העתיקות בירושלים. גת כבת 1400 נחשפה בשכונת נווה יעקב שבירושלים , אך החושפים אינם אנשי רשות העתיקות.

כתב: אפי אליאן | צילומים: אלכס ויגמן , רשות העתיקות

הגת העתיקה שנחשפה בנווה יעקב ירושלים - צילום: אלכס ויגמן
הגת העתיקה שנחשפה בנווה יעקב ירושלים – צילום: אלכס ויגמן

בשבוע שעבר יצאה תמר סימון , תושבת שכונת נווה יעקב שבירושלים לריצת ערב שגרתית בליווי כלבתה ביער הסובב את השכונה הירושלמית. במהלך הטיול השגרתי הבחינה בשרידים עתיקים על פני השטח , מה שלא היה למיטב זיכרונה קיים לאחרונה ולתחושתה נחפרו ממש לאחרונה. 

בעקבות התחושה החליטה להציג אזרחות טובה ודיווחה על החפירה למפקחי רשות העתיקות ואלו הגיעו למקום. 

בעת הגעתם למקום מצאו הארכאולוגים מטעם רשות העתיקות כי במקום נחשפה גת עתיקה לייצור עין , אשר נחצבה בסלע ככל הנראה מלפני כ-1400 שנה. גודל הגת נאמד ב5X5 מטרים ומורכבת ממשטח דריכה גדול מרובע. על משטח זה היו מונחים הגפנים ונדרכו ברגליים יחפות. 

בקצה במשטח נראה צינור חצוב בסלע , אשר ככל הנראה היה מוביל את מיץ הענבים אל בור שיקוע מרובע, וממנו לבור איגום בו נאסף התירוש הנקי. 

לציין כי כת זו יחדיו עם מתקנים חקלאיים רבים נוספים שהתגלו בגזרת שכונת נווה יעקב ופסגת זאב שבירושלים , מעידה על פעילות חקלאית ענפה מאוד בתקופות הקדומות באזור צפון ירושלים. 

בור האיגום והאכסון של היין והתירוש בנווה יעקב - צילום: אלכס ויגמן
בור האיגום והאכסון של היין והתירוש בנווה יעקב – צילום: אלכס ויגמן

בבדיקה שביצעו אנשי רשות העתיקות במקום , הוברר כי לא אנשי הרשות הם אלו שביצעו את החפירות במקום והחלו לתהות מי אלו החופרים המסתוריים. 

בשיחה עם עמית ראם , ארכאולוג מחוז ירושלים ברשות העתיקות נאמר כי הופתעו לגמרי מחשיפתה של הגת במקום. לדבריהם הגת נחפרה בשיטתיות ויסודיות, אך חפירה שכזו במקום הזה מעולם לא בוצעה על ידי ארכאולוגי רשות העתיקות. 

לאחר מספר ימים הגיעו שוב למקום הפקחים מטעם רשות העתיקות, זאת במטרה לאתר את החופרים, ובמהלך אחד הסיורים בסמוך לגת נתקלו בנער צעיר תושב שכונת נווה יעקב אשר סיפר בתום לב ואף בהתלהבות רבה כי הוא וחבריו הם אלו שאחראים לחשיפת הגת במקום. הנער סיפר כי הוא וחבורתו חובבי ארכאולוגיה ויחדיו החליטו לחפור את הגת ולחשוף את שרידיה. 

עמית ראם , ששמע את הסיפור אמר בתגובה כי הסיפור נגע לליבו ואף הזכיר לו את ילדותו , אך יחד עם זאת חשוד לדעת שחפירה לא מסודרת של עתיקות גורמת לאובדן מידע ארכאולוגי יקר ערך. לכן על כך אזרח שמוצא ממצא ארכאולוגי נדרש לפנות אל רשות העתיקות.

בעקבות גילוי החופרים הצעירים, הוסבר לנערים כי תהליך החפירה שביצעו מהווה בעיה מבחינת שמירת ההיסטוריה, ומשום כך מזמינים אותם לתעל את מרצם לטובת העשייה הקהילתית שמתקיימת ביער נווה יעקב. 

רשות העתיקות באותה הזדמנות מזמינה בני נוער שמתעניינים בארכאולוגיה לפנות אליה באמצעות אתר האינטרנט על מנת שזו תוכל לשלב אותם בחפירותיה. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.