המלצות לטיולים באתרים נבחרים בחול המועד פסח

בית אהרונסון - זכרון יעקב - צילום: ארכיון היסטוריה על המפה

לאחר שסעדנו את ליבנו היטב בליל הסדר , הגיע הרגע בו יצאו רבבות בני ישראל לתור את הארץ בחול המועד

קבצנו עבורכם את מיטב האתרים, המקומות והאטרקציות המובחרות ביותר לביקור בחול המועד של פסח

הכין לכתבה: אפי אליאן | צילומים: ארכיון היסטוריה על המפה

שורת מטוסי האויב שנלקחו כשלל במלחמות ישראל
שורת מטוסי האויב שנלקחו כשלל במלחמות ישראל – מוזיאון חיל האויר על שם זוריק לב – צילום: אפי אליאן

ככל חול המועד פסח , ייפתחו שלל אתרי המורשת והמוזיאונים הלאומיים לכניסת קהל חופשית. 

רכזנו עבורכם את מיטב המקומות הטובים ביותר לבילוי במהלך חול המועד.

אזור הצפון

  • מוזיאון בית לוחמי הגטאות, בית לוחמי הגטאות על שם יצחק קצנלסון למורשת השואה והמרד, או "הבית" כפי שהוא נקרא על ידי אנשיו, הוא מוזאון השואה הראשון בעולם והיחיד שהוקם על ידי ניצולי שואה.הבית מספר את סיפור השואה במלחמת העולם השנייה, אך מתמקד בגבורה, בניצחון רוח האדם וביכולת המופלאה של ניצולי השואה ולוחמי המרד לבנות את חייהם מחדש בארץ שעליה חלמו, היא מדינת ישראל. (מתות האתר) המוזיאון נמצא בקיבוץ לוחמי הגטאות. כניסה חינם במהלך חול המועד פסח 2015.
  • יער האיילים , סיור עם מדריך בין חיות הבר בו נלמד על ההבדל בין צבאים, יעלים ואיילים.מי מחליף קרניים כל שנה? ממה עושים שופר? מי הוא במבי? והצצה לאוסף הקרניים העשיר מסוגו בישראל. (מתוך האתר) נמצא בסמוך למושב אודם. כניסה חינם במהלך חול המועד פסח 2015
  • פארק קצרין, חוויה אחת טובה מאלף מילים… אתם מוזמנים לצלול אל ימי המשנה והתלמוד, בביקור חווייתי בבית הכנסת הקדום, בבית המגורים המשוחזר ובבית הבד.
    'בחוויה התלמודית' תהיו חלק מדרמה סוערת מתוך התלמוד בישיבת הסנהדרין. הסיפור הידוע על "תנורו של עכנאי" עובד לסרט המוקרן על 6 מסכים, בתוך מבנה הדומה במראהו לבית כנסת עתיק, שעל קירותיו ציורי קיר מרהיבים ורצפת פסיפס. (מתוך האתר) כניסה חינם במהלך חול המועד פסח 2015
  • מוזיאון עתיקות הגולן , לפני המבקר במוזיאון עתיקות הגולן נפרשות אלפי שנות התיישבות- עמים ותרבויות שבאו והלכו והותירו את רישומם באבן הבזלת השחורה. מי הם היו?, מה מהותם של המבנים אותם הקימו?, במה האמינו?
    על האבן השחורה חקקו הסתתים הקדמונים כתובת, עיטור, צלב או מנורה המספרים את סיפור העבר של רמת הגולן. (מתוך האתר) כניסה חינם במהלך חול המועד פסח 2015.
  • הגלריה לאומנות אום אל פאחם , הגלריה לאמנות אום אל-פחם הוקמה בעקבות יוזמה של אנשים ואמנים מקומיים במטרה להביא אמנות עכשווית ואיכותית ליישוב ולתושבים. בהיעדר גלריות נוספות לכל המגזר הערבי במדינת ישראל הפכה הגלריה למקום מפגש חשוב בין אמנים ממגזרים ומתחומי עיסוק שונים, אזרחים מהשורה וכן בין אמנים מקומיים לאמנים מחו"ל. הגלריה לאמנות אום אל-פחם פועלת במסגרת עמותת "אל סבאר" וחברים בה אנשי רוח ותרבות מכל אזור ואדי עארה. היא פועלת ללא מטרות רווח ומתוקצבת באופן שוטף ממשרד החינוך, תרומה מתושבי המקום ועוד.(מתוך האתר עכבר העיר) כניסה חינם במהלך חול המועד פסח 2015.
  • מוזיאון וילפריד , מוזאון וילפריד ישראל לאמנות ולידיעת המזרח, השוכן בקבוץ הזורע, נוסד ב1951, והינו אחד המוזיאונים הוותיקים בארץ. המוזיאון התבסס תחילה על אוספיו של וילפריד ישראל, בנו של סוחר יהודי אמיד ממוצא גרמני ונינו של מי שהיה הרב הראשי באנגליה. בתקופה הסוערת של עליית הנאציזם, קשר וילפריד קשרים חזקים עם חברי תנועת ה"ורקלוייטה" ("אנשי המעשה"], אשר ייסדו בהמשך את קיבוץ הזורע. בעוד וילפריד מתגייס בתקופת המלחמה למען הוצאת יהודים מאירופה ומצליח להציל את חייהם של עשרות אלפי יהודים, הוא משלם בחייו שלו: באחת משליחויותיו, ב-1943 מופל מטוסו ע"י הצבא הגרמני. בצוואתו הוריש לחבריו בקיבוץ את אוספיו. (מתוך האתר) שוכן בקיבוץ הזורע ופתוח חינם במהלך חול המועד פסח 2015.
  • פרובוט , חווה חקלאית ממוחשבת , בה ניתן לראות כיצד רובוט מבצע חליבה של פרה ללא כל מגע יד אדם! במקום חזיון אור קולי לילדים, פעילות חווייתית איכותית לילדים בתחום המשק החקלאי המודרני. החווה שוכנת בכפר יחזקאל. כניסה חופשית במהלך חול המועד פסח 2015.
  • המשכן לאומנות – עין חרוד , המשכן לאמנות ע"ש חיים אתר, עין חרוד הינו מוזאון לאמנות הצופה לנוף עמק יזרעאל והרי הגלבוע. אולמותיו הרחבים השטופים באור יום וחצרות הפסלים הקסומות משמשים אכסנייה לאוסף אמנות מהחשובים בארץ. ראשיתו של המשכן לאמנות ב- 1937 ב"פינת אמנות" בצריף עץ קטן באטלייה של האמן המקומי חיים אתר (1902-1953), יוזם המוזאון ומייסדו. בשנת 1948 נפתח חלקו הראשון של מבנה הקבע שכונה מעתה: משכן לאמנות. (מתוך האתר) המוזיאון שוכן בקיבוץ עין חרוד שבעמק יזרעאל , הכניסה חופשית במהלך חול המועד פסח 2015.
  • מוזיאון העליה הראשונה בזכרון יעקב , בבניין היסטורי, יפה ומיוחד הנמצא במושבה הציורית זכרון יעקב, שוכן מוזיאון העלייה הראשונה ע"ש משה ושרה אריזון. המוזיאון מספר את סיפורם של אנשי העלייה הראשונה אשר באו לארץ- ישראל בשנת 1882. (מתוך האתר) המוזיאון שוכן ברחוב הנדיב 2 בזכרון יעקב, הכניסה חופשית במהלך חול המועד פסח 2015.
  • גן החיות הלימודי חיפה , זוחליה (הנמצאת בבניין המכון הביולוגי): תצוגת הזוחלים כוללת עשרות מיני נחשים מישראל ומהעולם, ומספר מיני לטאות וצבים.
    עופות: אוסף של עופות מים וביצה, עופות דורסים (דורסי יום ודורסי לילה), תוכים וציפורי שיר.
    קופים: בגן החיות ישנה משפחה גדולה של בבון מצרים ומשפחה של גנון ירוק מאפריקה, קפוצ'ינים מאמריקה הדרומית ולמורים ממדגסקר. שילוט מיוחד מספר על אמצעי התקשורת ועל ארגון חברתי בקופים.
    טורפים: הגדול שבטורפים שבגן החיות הוא הטיגריס הבנגלי – שני טיגריסים לבנים. בגן נמצאים גם נמר, קרקל, זאב, תן, צבוע, שועלים, אריות, דובים, רקונים, לוטרות, נמיות ועוד.
    אוכלי עשב: יעלים מעין גדי, צבי ארצישראלי, יחמור, גמל, גואנקו וגם שפן, חזיר בר וחיות משק. (מתוך האתר) גן החיות שוכן ברחוב התשבי 124 בחיפה, הכניסה חופשית במהלך חול המועד פסח.
  • המוזיאון הימי הלאומי , המוזיאון הימי הלאומי מוקדש לתולדות הספנות באגן הים התיכון, בים סוף ועל גדות הנילוס ותצוגתו משקפת חמשת אלפים שנות היסטוריה ימית. תחילתו בשנת 1953, באוספו הפרטי של אריה בן־אלי ז"ל, מייסדו ומנהלו הראשון של המוזיאון. דרך ארוכה עבר המוסד מקומה אחת בבית יורדי־הים ברחוב הנמל ועד למשכנו החדש ורחב הידיים ברחוב אלנבי 198, שנחנך בשנת 1972. הקמת הבניין, על קרקע משרד הבטחון, נתאפשרה הודות לתרומתה הנדיבה של קרן מוריסון מלונדון, וכן במימונה של עיריית חיפה ושל ידידים מן הארץ ומחו"ל. כיום משתייך בניין המוזיאון לחברת מוזיאוני חיפה. (מתוך האתר). המוזיאון שוכן ברחוב אלנבי 128 חיפה, הכניסה חינם במהלך חול המועד פסח.
  • מוזיאון העיר חיפה , מוזיאון העיר פועל משנת 2000 וממוקם במבנים מרהיבים מתקופת הטמפלרים במושבה הגרמנית, שעברה שיקום ושימור וכיום היא אזור בילוי שוקק חיים.המוזיאון משמש כמעבדה ניסיונית הדנה בשאלות עקרוניות העוסקות במארג האנושי של העיר ובגבול שבין הפרטי לבין ציבורי. כדי לעורר שיח פעיל בחברה, המוזיאון מקדיש חלק נכבד מפעילותו לפרויקטים העוסקים בהיסטוריה, בעירוניות, בזהות, ברב-לאומיות ובבין-תרבותיות. (מתוך האתר) , המוזיאון שוכן בשדרות בן גוריון 11 בחיפה. הכניסה חינם במהלך חול המועד פסח.
בית הכנסת הגדול בראשון לציון בשנת 1889 - צילום רפרודוקציה: אפי אליאן - מקור: מוזיאון ראשון לציון
בית הכנסת הגדול בראשון לציון בשנת 1889 – צילום רפרודוקציה: אפי אליאן – מקור: באדיבות מוזיאון ראשון לציון

אזור השרון

  • מוזיאון החאן חדרה , המוזיאון לתולדות חדרה שוכן באתר הלאומי הח'אן של חדרה, במרכז ההיסטורי של העיר. מבנה הכורכר המרשים, היה במקור בית חווה חקלאית עותמאני מאמצע המאה הי"ט. המבנה נרכש ב- 1891, עם אדמות חדרה, על ידי ארבע אגודות מיישבות ממזרח אירופה. שש שנים שימש למגורים זמניים לראשוני המתיישבים. מחדרי הבית המקוריים נותרו היום אחד עשר בלבד, והם משמשים אכסניה לארכיון ההיסטורי של העיר, לתצוגות תולדות חדרה ולפעילות התרבותית והחינוכית של המוזיאון.הארכיון ההיסטורי של העיר משקף 117 שנות חדרה. בארכיון מעל 300,000 פריטים הכוללים את מסמכי העיר החל מ- 1890, אוספים פרטיים ואישיים, תעודות, יומנים, קלטות של תיעוד בע"פ, תצלומים ועוד. האוספים כוללים חפצים, כלים, ריהוט, טקסטיל וחפצי חן מקוריים של אורח החיים בחדרה. בולטת חטיבת כלי החקלאות והמכשור הביתי של עדות שונות. (מתוך האתר) המוזיאון שוכן ברחוב הגיבורים 74 חדרה. הכניסה חופשית במהלך חול המועד פסח.
  • פסיפס הציפורים – קיסריה , על גבעה הסמוכה לשכונת הברון רוטשילד (שכונה 2) , נחשף ממש במקרה משטח פסיפס עצום במהלך תרגול מבצע צבאי. מאז שנחשף אי שם בשנת 1951 עברו כמה עשרות שנים עד שנת 2004 אז שופץ והוכשר לתצוגת המבקרים. כתבה מלאה על המקום בקישור הבא, הכניסה למקום חופשית ללא תשלום.
בית אהרונסון - זכרון יעקב - צילום: ארכיון היסטוריה על המפה
בית אהרונסון – זכרון יעקב – צילום: ארכיון היסטוריה על המפה

אזור המרכז

  • המוזיאון הישראלי במרכז יצחק רבין, המוזיאון פורש בפני המבקרים את סיפורה של המדינה והחברה בישראל ואת סיפור חייו של ראש הממשלה, יצחק רבין, כפסיפס ייחודי ומרתק. עושרה של התצוגה והיריעה ההיסטורית רחבת ההיקף הופכים את המוזיאון לספר היסטוריה חי, שהמבקרים מתהלכים בתוכו ופוגשים בסיפור שלהם, הסיפור הישראלי, ברגעי השיא וברגעי המשבר. (מתוך האתר) , המוזיאון נמצא ברחוב חיים לבנון 8 רמת אביב תל אביב. כניסה חינם במהלך חול המועד פסח 2015.
  • מוזיאון ראשון לציון, מוזיאון ראשון-לציון המציג את תולדותיה של ראשון-לציון, שוכן במבנים מימי ראשית המושבה וממוקם בכל המתחם ההיסטורי של ראשון-לציון. הכניסה היא מכיכר המייסדים,  מקום ייסודה של המושבה.במהלך הביקור במוזיאון תוכלו להכיר את סיפורה ההיסטורי של המושבה, ואת הראשוניות שלה כיוצרת סמלי הלאום וכחלוצה בחידוש השפה העברית ובחינוך העברי וכן את החיים במושבה על גווניהם השונים בבית, במשק החקלאי, במלאכה, בחיי התרבות ועוד. תצוגות המוזיאון מבוססות על החומר ההיסטורי העשיר המצוי בארכיון ובאוסף המוזיאון. (מתוך האתר) המוזיאון שוכן ברחוב רחוב אחד העם 2 ראשון לציון. הכניסה חופשית במהלך חול המועד פסח. 
  • מפעל הנשק מכון איילון , מכון איילון הוקם בשנת 1945 על מנת לשמש כמפעל תת קרקעי לייצור כדורי תחמושת לתת מקלעי הסטן. המפעל הוקם על ידי יוסף אבידר שהיה מנהל תעש על מנת להעשיר את מלאי התחמושת של הלוחמים בתקופה טרם קום המדינה. (מתוך מדור פנימי) רחוב דוד פייקס, פארק המדע רחובות , הכניסה למקום בתשלום. כתבה מלאה על מכון איילון בקישור הבא
  • מוזיאון הפרדסנות ע"ש מינקוב , במרכז הארץ בפינת טבע נסתרת מהעין שוכן לו מתחם ייחודי המספר את סיפורו של פרי ההדר המקומי שלקח חלק בלתי נפרד בהקמתה ושגשוגה של ארץ ישראל. הפרדס שהוקם לפני יותר מ-100 שנים חוזר לחיים במוזיאון הפרדסנות ברחובות. מתוך כתבה מלאה על המוזיאון , הכניסה למוזיאון בתשלום. שוכן בחלקו האחורי של חניון הרכבת ברחובות , כניסה דרך החניון.
אולם מכונות ייצור הקליעים במכון איילון
אולם מכונות ייצור הקליעים במכון איילון – מקור: ארכיון היסטוריה על המפה

אזור השפלה הדרומית וירושלים

  • אתר יד לשריון – לטרון , יד לשריון בלטרון היא אתר ההנצחה של חיל השריון, החיִיל שנטל חלק מכריע בקרבות היבשה במלחמות לביטחון ישראל. באתר זה מעלה חיל השריון, יום יום ושעה שעה, את זכרם של אלפי נופליו, כולם כאחד וכל אחד בפני עצמו, על דמותו, כאדם וכלוחם, על דרך חייו וסיפור נפילתו. חיל השריון מכבד כל אחד מן הנופלים, גם במעגלים האישיים וגם במעגלים הכלליים. כאן מטפחים את מורשת החייל וסיפורי הגבורה של לוחמיו ויחידותיו (מתוך האתר) נמצא בצומת לטרון , הכניסה חופשית במהלך חול המועד פסח.
  • מערות הפעמון בית גוברין , מערות הפעמון שוכנות רובן באיזור שפלת יהודה שמדרום לירושלים וגובל עם צפון הנגב. המערות נקראו כך משום צורתן אשר זהה לצורת הפעמון.  שיטת חציבתן שונה מסוגי מערות אחרות, זאת משום החומר הרך בהם נחצבו. החומר קרוי קירטון ומראהו דומה מאוד לסלע גיר. היות שהחומר כל כך רך, שיטת החציבה בו הקלה מאוד על יוצרי המערות הללו.  החציבה של מערות האלו התבצעה מגובה הקרקע כלפי מטה ולא כפי שנהוג במערות אחרות שהחציבה מתבצעת בגובה הקרקע לדפנות או אחרת. מערות הפעמון מזוהות בדרך כלל משום הפתח הקטן שנמצא בראשן, משם החלה החציבה כלפי פנימה כאשר ישנה התרחבות כלפי הדפנות. הדבר איפשר חיזוק טבעי של תקרת המערה ללא סכנת קריסה. ברוב המערכות ביצעו שימוש של אכסון תבואה, מזון , מאגרי מים ואף גידול יונים באמצעות יצירת טורי חורים וחריצים בדפנות לשם קינון. (מתוך מדור פנימי). הכניסה בתשלום, נמצא דרומית לקיבוץ בית גוברין.
  • מערת הנטיפים (מערת אבשלום) , המערה עשירה בנתונים רבים ומרהיבים, במקום הצטברו למשך מאות אלפי שנים חלקי גיר אחד לשני, אשר זרמו מתקרת המערה בתוך מי גשמים אל הקרקעית שלה, כתוצאה מכך בתהליך מאוד איטי הצטברו להם משקעים על התחתית והחלו לצמוח מעלה  במערה ישנם סוגים רבים של משקעים,, זקיפים ונטיפים משלל דוגמאות וצורות אשר נוצרו במהלך השנים.  במערה אלמוגי מערה, הלקטיטים, אשכולות ומדפים. בין כל אלו עובר גשר גדול לכל אורכה של המערה אשר ממנו ניתן לצפות בכל נתוני המערה. , (מתוך מדור פנימי) שוכנת בשמורת בית שמש כתבה מלאה על המקום, הכניסה בתשלום.
  • עין סטף / עין ביכורה , עין סטף היה יישוב חקלאי עתיק שהיה בפעילות לאורך תקופות רבות ברחבי ההיסטוריה. הסטף מתפרס על שטח עצום הגובל עם בירת ישראל – ירושלים ועד לאיזור צובה , אורה ואבן ספיר הסמוכות לבית שמש. מהמקום ניתן לצפות בעשרות יישובים באיזור ירושלים, מפאת הגובה העצום. עין סטף גם מוכר כעין ביכורה, אשר מהווה גם שמה של נקבת המעין הצפונית, אך שמה נגזר משום שבשנת תש"ח (1948)  , ניסו אנשי ארגון הלח"י להתיישב במקום ולהקים מעין כפר חקלאי , המבוסס על התשתיות העתיקות במקום. הדבר כאמור היה לאורך זמן קצר מאוד ולא החזיק מעמד יותר מדי זמן ונעזב בשנת 1955. (מתוך מדור פנימי) הכניסה בתשלום.
משטרת לטרון - מצודת טיגראט - יד לשריון - צילום: אפי אליאן
משטרת לטרון – מצודת טיגארט – יד לשריון – צילום: אפי אליאן

אזור הדרום

  • מוזיאון החיל האויר חצרים , מוזיאון חיל-האוויר "שמורת הטבע של חיל-האוויר", מזמין אתכם לסיור בשבילי ההיסטוריה האווירית של מדינת ישראל. במוזיאון תוכלו לראות כ-150 כלי טיס שונים. החל ממטוס ה"מסרשמיט" של מלחמת העצמאות, ועד מטוס ה"בואינג", ה"לביא" וה"פאנטום". (מתוך האתר) , המוזיאון נמצא בסמוך לקיבוץ חצרים שליד באר שבע. הכניסה חופשית במהלך חול המועד פסח.
  • אתר שחזור קרבות תש"ח בקיבוץ יד מרדכי , קרב תש"ח ביד מרדכי היה מבין הקרבות הבולטים במהלך מלחמת העצמאות. הקרב התחולל על אדמת קיבוץ יד מרדכי, קיבוץ צעיר השוכן דרומית לאשקלון. במהלך הקרב הקשה נלחמו כ-150 בני הקיבוץ שבידיהם מקלעים קלים בלבד. לאחר 26 לוחמים ולוחמות שמסרו נפשם הוחלט לסגת והכוחות המצריים כבשו את הקיבוץ. הקרב הנודע הפך לסמל על לחימה עיקשת להגנת הארץ.(מתוך מדור פנימי) שוכן בקיבוץ יד מרדכי , כתבה מלאה על האתר בקישור הבא , הכניסה למקום בתשלום.

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.