שרידי צמיד זכוכית עם דגמי מנורה נחשפו בגן הלאומי הר הכרמל

הארכאולוגית לימור תלמי מחזיקה בסיס קערת זכוכית - צילום: יולי שוורץ

דרישת שלום חמה הגיעה אלינו במהלך שבוע חג החנוכה שהתקיים לפני כשבוע וחצי. שרידי צמיד זכוכית בעל דגמי מנורה התגלה בחפירות בגן הלאומי הר כרמל

כתב: אפי אליאן | צילומים: יולי שוורץ , רשות העתיקות

תמונת שברי הצמיד עם דגמי המנורה - צילום: יולי שוורץ
תמונת שברי הצמיד עם דגמי המנורה – צילום: יולי שוורץ

במהלך חג החנוכה האחרון (18/12/2014) התקיימו חפירות ארכאולוגיות בגן הלאומי הר כרמל בסמוך ליוקנעם ביוזמת חברת מקורות. החפירות מתקיימות במקום כחפירות הצלה לפני הקמת בריכת מים לאספקת מים לתושבי יוקנעם.

בחפירות אלו, נחשף שבר צמיד כאשר עליו דגמי מנורת שבעת הקנים מבית המקדש. בנוסף לממצא המרשים נחשף במקום איזור תעשייתי ובורות אשפה של יישוב גדול אשר על פי תחקירי רשות העתיקות התקיים בשלהי התקופה הרומית ובראשית התקופה הביזנטית. (סוף המאה ה-4 – ראשית המאה החמישית לספירה הנוצרית).

בשיחה עם לימור תלמי ודן קירזנר – מנהלי החפירה באתר מטעם רשות העתיקות מספרים השניים כי ביום חמישי ה-18/12/2014 , במהלך חג החנוכה, החלו בסוף יום החפירה לעבד את החומר הראשוני. במיון החומרים מתכולת אחד הארגזים אשר כלל מאות שברי זכוכית שהושלכו לבור האשפה , מצאו שבר קטן של צמיד זכוכית, אשר היה מלוכלך מאוד. משום ייחודו של הממצא, החלו לנקותו ואז נחשפו פניו בגוון טורקיז יפייפה אשר עוטרו בסמלי מנורת שבעת הקנים – מנורה שהיתה מזוהה על פי המסורת כמנורת בית המקדש.

"שברי הצמיד נמצאו באחד מארגזי המיון" צילום: יולי שוורץ
“שברי הצמיד נמצאו באחד מארגזי המיון” צילום: יולי שוורץ

החוקרים אשר החלו לחשוף את שבר הצמיד מספרים כי ככל הנראה ההטבעה שעל הצמיד בוצעה כאשר הזכוכית היתה חמה. בשבר הקטן שנמצא נראות הטבעות של שתי מנורות, האחת מנורת שבעת קנים פשוטה , שבה נראים רק פני המנורה ואילו בשניה ניתן לראות את מנורת שבעת הקנים עם להבות מעל הקנים.

יעל גורין רוזן – ראש מדור ממצאי זכוכית ברשות העתיקות מספרת כי צמידים ותליונים העשויים מזכוכית ומעוטרים בסמלי מנורה או אריה ואפילו בדמויות אלים ובעלי חיים מוכרים היטב מתקופות אלו בארץ ישראל. ממצאים דומים נמצאו גם בחפירות בלבנון , סוריה ובכלל עד כה נתגלו בחפירות ארכאולוגיות ברחבי הארץ – 3 שרידי צמידי זכוכית עם עיטורי מנורה. גורין רוזן מוסיפה כי תכשיטים שכאלה נמצאו בחפירות מסויימות שלרוב קשורות במנחות קבורה.

עוד אמרה כי למצוא ממצא כזה בשרידי יישוב , נחשב עניין נדיר , ככל שכן שנמצאו בבור אשפה עתיק.

שרידי פסולת זכוכית עתיקה מבור האשפה - צילום: יולי שוורץ
שרידי פסולת זכוכית עתיקה מבור האשפה – צילום: יולי שוורץ

כעת חוקרים את השאלה העיקרית , האם מדובר בהוכחה ודאית שמדובר ביישוב עתיק בו גרו יהודים ? או שמדובר ביישוב בו התגוררו השומרונים או כל אוכלוסיה פאגנית או נוצרית. החוקרים משערים כי הממצא נחשף בבית מלאכה שפעל במקום ויועד לשווקים אחרים. החוקרים סבורים כך משום שמבין ממצאי הפוסלת הנוספים שנמצאו בבור האשפה, כללו רק חרוזים וצמידים. על פי הידוע – תכשיטי זכוכית היו בשימוש נרחב בתקופה הרומית המאוחרת וסביר להניח שאלו שעוטרו היו יקרים באופן מיוחד מאשר אלו שנמצאו ללא עיטורים כלל.

בחפירת בור האשפה נמצאו כלי זכוכית רבים ושברי חלונות זכוכית ואף מבחר שאריות תכשיטים. פסולת זו מעידה כי במקום התגוררה אוכלוסיה יחסית עשירה שחייה בחיי נוחות ורווחה. כמו כן משערים כי איזור תעשיה גדול שהיה במקום פרנס את תושבי היישוב הסמוך.

הארכאולוגית לימור תלמי מחזיקה בסיס קערת זכוכית - צילום: יולי שוורץ
הארכאולוגית לימור תלמי מחזיקה בסיס קערת זכוכית – צילום: יולי שוורץ

את החפירות במקום החלו בשיתוף של חברת מקורות, אשר יזמה בשנים האחרונות הקמת בריכת מים חדשה לצורך אספקת מים לאיזור יוקנעם ומעלה הכרמל.

בשל המיקום האופטימלי שנבחר, החלו החפירות במקום. לאחר בחינת החלופות בשיתוף פעולה מלא עם רשות הטבע והגנים ובשיתוף עם קק”ל , נבחר השטח באתר העתיקות המוכרז.

אי לכך חברת מקורות מימנה את פעילות רשות העתיקות באיזור וכרגע קיימת תוכנית מפורטת מאושרת לקראת קבלת היתר בניה הכוללת שיקום נופי.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.