עדות קדומה ביותר לגידול קטניות וסמלי מיניות פולחניים נחשפו בצפון

שטח החפירה. צילום: ד"ר יעקב ורדי, באדיבות רשות העתיקות

עדות קדומה ביותר לגידול קטניות וסמלי מיניות פולחניים נחשפו באתר מתקופת האבן בצומת אחיהוד בצפון

את החפירה הארכיאולוגית ניהלה רשות העתיקות לפני הקמת קו הרכבת החדש לכרמיאל ע"י חברת נתיבי ישראל. בין הממצאים: אלפי זרעי פול ומספר גדול של ראשי חצים וגרזני אבן.

הצלמית הפאלית. צילום: ד"ר יעקב ורדי, באדיבות רשות העתיקות
הצלמית הפאלית. צילום: ד"ר יעקב ורדי, באדיבות רשות העתיקות

שטח החפירה. צילום: ד"ר יעקב ורדי, באדיבות רשות העתיקות
שטח החפירה. צילום: ד"ר יעקב ורדי, באדיבות רשות העתיקות

 

 

אתר חדש מתקופת האבן נחשף בחפירות ענק שעורכת רשות העתיקות בצומת אחיהוד לפני הקמת קו הרכבת החדש לכרמיאל ע"י חברת נתיבי ישראל. בחפירה, אשר השתרעה על שטח של 1800 מ"ר, נתגלו שרידיהן של שתי תקופות עיקריות:  תקופת הניאולית הקדם קרמי וראשית התקופה הכלקוליתית (אלף שביעי לפנה"ס – אלף חמישי לפנה"ס).

לדברי  ד"ר יצחק פז וד"ר יעקב ורדי, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות, "לראשונה בארץ, נחשפו מבנים שלמים ומפלסי יישוב נרחבים מתקופות קדומות אלה, בהם נתגלה עושר תרבותם החומרית של תושבי המקום". שרידי היישוב הקדום מן התקופה הניאוליתית הקדם קרמית נתגלו על גבי סלע היסוד, בו חצבו התושבים הקדומים מתקנים שונים, ואף בנו רצפות טיח במספר נקודות.  "מצאנו מספר גדול של ראשי חצים מצור ומאובסידיאן, גרזני אבן מיניאטוריים מלוטשים, להבים וכלי צור ואבן אחרים.  כמותם הגדולה של כלי האובסידיאן, חומר שאינו מצוי בארץ ישראל, מעידה על קשרי מסחר עם טורקיה, גיאורגיה ואזורים אחרים כבר בתקופה זו". לדברי הארכיאולוגים, ממצא ייחודי נוסף שניתן לייחס לתקופה זו הם אלפי זרעי פול מפוחמים שנתגלו יחד בתוך בור.
החברות הניאוליתית והכלקוליתית,  הן חברות חקלאיות שהתגוררו במסגרת כפרים, ובמהלך תקופות אלה התחוללה המהפכה החקלאית, שבה בוייתו הצמחים ובעלי החיים. זו אחת הדוגמאות הקדומות ביותר לגידול חקלאי מסודר של קטניות במזרח התיכון".

שרידי התקופה הכלקוליתית הקדומה (אלף חמישי לפנה"ס) שנחשפו באתר אחיהוד כוללים כפר, ובו מספר מבנים שבהם חדרים מרובעים, קירותיהם רחבים מאוד ובתוכם נתגלו מתקנים בנוים אבן וטין, חלקם היו מכוסים טיח. בתוך המבנים ובשטחים הפתוחים שביניהם נתגלו שרידיה של 'תרבות ואדי רבה': מספר גדול של כלי חרס המעידים על רמת קדרות גבוהה, כלי צור, כלי אבן וכן מספר חפצי אומנות ייחודיים, בהם צלמית פאלית ולוח שחיקה שעליו חריתה סכמתית של אבר מין נשי – סמלים אלה סימלו גם את פוריות האדמה.

 ניתוח ראשוני של עצמות בעלי החיים שנתגלו במקום מעלה כי תושבי המקום הרבו באכילת חזירים.

 לדברי שי ברס, מנכ"ל נתיבי ישראל: "אנו מברכים על ההזדמנות להיות שותפים לתגלית בעלת ערך מדעי בינלאומי. חפירות ההצלה בוצעו במסגרת העבודות להסטת כביש 85, כחלק מהקמת מסילת הרכבת לכרמיאל. בקשת רשות העתיקות להמשך עבודותיה באתר כתוצאה מהתגלית החשובה, גורמת לחריגה של חודשיים בלוחות הזמנים של הקמת קו הרכבת. מנהלי הפרויקט נענו לאתגר והתאימו לפיכך את שלבי הביצוע הבאים, על מנת לצמצם את השפעת העיכובים על לוחות הזמנים".

 

 

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.