הלילה כובשים את המפקדה! סיפורה של מפקדת חסאן סלמה

מסדרון החלונות בקומה השניה במפקדת חסן סלמה

בלב שדה טבעי בין פרדסים, בשטח כמעט ונחבא מהעין ניצב לו מבנה מרשים שאותות השנים ניכרות היטב על פניו.

המבנה הנטוש  שומר בקירותיו ויסודותיו זיכרונות ואוצרות היסטוריים מתקופת טרום הקמת מדינת ישראל וההגנה על הארץ.

הפעם אביא את סיפורה של מפקדתו של חאסן סלמה , אחד ממפקדי צבא המופתי בירושלים אשר הטיל אימתו על תושבי הארץ הצעירה בתקופתו.

ברוכים הבאים למפקדת חאסן סלמה בתלמי מנשה – באר יעקב

בניין המפקדה מצד צפון לדרום - צילום: אפי אליאן
בניין המפקדה מצד צפון לדרום – צילום: אפי אליאן

סיפורו של בניין המפקדה

את המבנה המרשים בנו למרבה הפליאה ידיים ישראליות. הבניה אמנם מאופיינת לבנייה בריטית התואמת לתקופת הקמתו, אך מדובר למעשה בבניין שתוכנן בקפידה על ידי מהנדסי חברת "ארגון עובדי הבנייה" (לימים – חברת סולל בונה). 

המבנה תוכנן על ידי אנשי ארגון עובדי הבניה, לאחר שהתבקשו על ידי הבריטים להקים מבנה אימתני שישמש כבית ספר לקצינים.  אנשי הארגון שהיו בקיאים מאוד בבניית מבנים משוריינים וכבדים ברחבי ישראל, העלו על נייר השרטוט את תרשים המבנה העתידי והגישו לבריטים אשר ביקשו את הקמתו. 

מהנדסי ארגון עובדי הבניה היו פקודים על תכנון ובניית מצודות הטיגארט המוכרות מרחבי הארץ מתקופת המנדט הבריטי ואף לפניו. 

הרעיון להקמת המבנה היה במהלך שיחה שהתקיימה בין פקידי השלטון הבריטי בתקופת המנדט לבין המופתי בירושלים (חאג' אמין). בעת התיישבות הקצינים בארץ ישראל, השתלטו על מבניו של מחנה שנלר והפכוהו למחנה בריטי צבאי. משום כך המופתי דרש כי יספקו לידיו מבנה חליפי אשר ישכן בו את אנשי פקודיו ברחבי הארץ. 

הבריטים החליטו לבנות מבנה מיוחד עבורו והמקום הנבחר – בין רמלה לבאר יעקב (כיום). המופתי דרש כי יבנו עבורו מבנה משוריין ועמיד אשר יישמש בעת הצורך להגנה מפני פורעים והבריטים נענו לבקשתו. 

אבל , בשיא זמן הבניה חל שינוי והמרד הערבי פרץ בארץ והבריטים החליטו כי "לא מגיע" למופתי פרס על כך והחליטו להשמיש את הבניין החדש לתועלתם האישית. 

לאחר סיום הבניה, הוסב המבנה לבית ספר לקצינים ושימש את הבריטים ללימודים ואף לבית מלון בתקופה קצרה.  כך הבית היה בשימוש הקצינים עד שנת 1948 בה הוקמה מדינת ישראל והשלטון הבריטי עזב את הארץ. 

 

הבריטים עזבו – הבניין עובר לידיים חדשות

לאחר נטישת הבריטים ממדינת ישראל בתום המנדט בארץ, השתלטו על המבנה אנשיו של המופתי והפכו אותו למעוז מבוצר של המופתי.  על המבנה הופקד חסן סלמה, אחד ממפקדיו הבכירים של המופתי באיזור המרכז והיה ידוע ברשעותו והטלת אימתו על היישובים במרכז הארץ. חסן סלמה הפך את המבנה תוך זמן קצר למפקדתו, אותה הפעיל עם אנשיו, מתנדבים ואנשים שונים אשר תמכו בעמדותיו התוקפניות. 

במהלך שנות השלושים והארבעים, הטיל את אימתו עם לוחמיו על היישובים הסמוכים. מבנה המפקדה נבחר אחר כבוד משום הסמיכות ליישובים רמלה ולוד, אלו היו "מחסום כבד" בדרך העולה לירושלים. המפקדה שימשה כנקודת תצפית וגישור לערים הללו ודרכו מנעו מעבר של עוברי אורח בדרכם לירושלים וחזרה. .

חסן סלמה שהיה ידוע בשחצנותו ובהפגנות הכוח שלו, דאג תמיד להראות כי הוא השולט החזק ביותר בגזרה, הדבר אמנם הרתיע רבים מהתושבים הקרובים אך בסופו של דבר התנהגותו נקמה בו. 

משום הרברבנות הרבה שחלה בו, לא דאג סלמה לשמור על מבצרו היטב כנדרש. השטחים הפרוסים מסביב למפקדה , הפרדסים והשטחים הפתוחים נתנו עבורו את התחושה שהוא מוגן מכל פגע. לפיכך, מיגן בצורה מינימלית את המבנה , מקלעים בודדים הועמדו בסמוך אליו והשמירה היתה לא כל כך הדוקה בלשון המעטה. 

מתכננים מתקפה

התושבים היהודים אשר סבלו מאוד מאנשיו של חסן סלמה ופעולות הטרור והאימה שלהם החליטו להרים את הכפפה ולנקוט בצעדי נגד.

מרבית היישובים מסביב היו מורכבים מאנשים שונים – אך בעיקר מפעילי ארגון ההגנה. אלו החלו לגבש תוכנית מתקפה שתהלום היטב בסלמה ותוכננה בסיומה אף לחסלו לצמיתות. 

את תכנון וביצוע המתקפה הטילו על גדוד 52 של גבעתי , גדוד צעיר שהוקם משורות לוחמים בתקופתו הראשונה של צה"ל.

סביב המפקדה של סלמה החלו במשימות גישוש ומעקב, אנשי המודיעין של הגדוד החלו לסרוק בשעות שונות את הלך הפעילות במקום. חסן סלמה נהג בפזיזות יתרה, כך שהזניח באופן יחסי כמובן את אופן השמירה והביצור של מפקדתו. סלמה ייחס לעצמו כוח מלחמתי שמפחיד את כל האויבים מסביב ואלו לא יעזו לעולם להתקומם נגדו. 

מלחמת העצמאות פרצה כבר והסיורי מודיעין והמעקב סביב הבניין הגבוה הלכו וגברו. היישובים היהודים הסמוכים פונו כמעט לגמרי , גם באר יעקב למעט כמה גברים בודדים שנותרו לשמור על הרכוש.

ברשות אנשי המודיעין והתכנון של הגדוד היו השרטוטים המלאים של המבנה, אותם קיבלו מאחד האנשים שתכננו את הבניין עבור הבריטים כמה שנים קודם לכן. התרשימים שהיו ברשותם, עזרו להם בתכנון קפדני של המבצע, היכן החדרים , היכן הנקודות החלשות של הבניין ועוד.

כך במשך כחודש וחצי עקבו אחרי הפעילות במפקדה והחלו לסגור את התכנונים האחרונים לקראת המתקפה. אנשי המודיעין של הגדוד גילו שבעת שהותם של הבריטים במבנה – בטרם נמסר לידיהם של אנשי חסן סלמה, הטמינו מסביבו מוקשי תאורה רבים, אשר נועדו לחשוף את האויב במידה והתקדם יתר על המידה לעבר הבניין.  מס' לוחמים של הגדוד נשלחו בימים האחרונים לפני המתקפה לשטח המפקדה, חשפו את המוקשים, פירקו אותם והחזירו אותם ריקים למקומם כאילו לא היה דבר. 

השטח מוכן – המתקפה

באישון לילה מגיעים לוחמי הגדוד אל הפרדס הסמוך למפקדת סלמה,  הלוחמים – 13 במס' החלו את דרכם מכיוון רמלה לפרדסים הסמוכים שעטפו את המבנה והגיעו לתלולית העפר הסמוכה. בעת הגעתם לשם, פרקו מטען חבלה מופעל מרחוק עם תיל חשמלי והמתינו להמשך הפעילות. הצוות יצא עם כלי נשק מסוגים רבים, תת-מקלע , מרגמות, אקדחים ואף מטעני חבלה מסוגים שונים. הצוות האחרון בגדוד נשא את חומרי הנפץ מסוג TNT שהיה אמור למוטט את כלל המבנה בתום המבצע. 

הלוחמים מתקרבים אט אט למבנה המפקדה, הראשונים החלו להבחין בדמויות הערבים השוכנים במפקדה ואף בעמדות הירי שנועדו להגן על המקום. התכנון הראשוני במבצע היה להגיע למבנה , לחמש אותו בחומרי הנפץ, להמלט מהסביבה ולפוצץ. כך ללא ירי כדור אחד. 

הכוח הפורץ התקדם עד מרחק של 10 מטרים בלבד מהקיר החיצוני של המפקדה, בסמוך נראו שתי עמדות ירי שהיו נראות נטושות , אך הצוות החליט שלא לקחת סיכון ולנסות "לכבוש" אותן בטרם נכנסים למתקפה על המפקדה. לאחר הערכות מסויימת – השיגו שליטה על העמדות והתקדמו לעבר גדר התיל שהיתה פרוסה שם עוד מהתקופה הבריטית. הלוחמים פרצו את הגדר והתקדמו לעבר הבניין.

אש על כוחותינו

במהלך התקדמות הלוחמים של גדוד 52 לעבר הבית , ככל הנראה הדרדרה אבן במורד התלולית הסמוכה לבניין. שומר שעמד על בניין המפקדה שמע את הרעש וביצע ירי של כדור אחד לעבר האפילה. הלוחמים הפרוסים מסביב למפקדה, המתינו להוראת יציאה למתקפה ועצם הירי של שומר הבניין גרמה לירי הדדי בין הצדדים.

ירי כבד החל לעבר לוחמי הגדוד ואלו השיבו באש מקלעים לעבר הקומה הראשונה של הבניין, לאחר מס' שניות חלה דממה בקומה הראשונה ואחד ממפקדי המבצע פקד לבצע ירי לעבר הקומה השניה – שם נראו הבזקי הירי מפעם לפעם.  הלוחמים ביצעו ירי מאסיבי לעבר הבניין שהם עוברים באופן מדורג מהקומה התחתונה לעליונה , על מנת לוודא חיסול האויב השוכן בתוכו.

כוחות ראשונים של המסתערים התקדמו לעבר הבניין, הניחו את שק החומר נפץ בסמוך לדלת ופוצצו אותה, בקיר נפער חור גדול שדרכו החלו לחדור תוך ביצוע ירי לתוך הקומה הראשונה של המפקדה. מס' ערבים היו בקומה הראשונה של המפקדה והחלו לבצע ירי לעבר החודרים אליה. אחד הכדורים פוגע בקסדתו של אחד הפורצים אך למזלו אינה חודרת ולא גורמת לפציעה קריטית. חברו שעמד מאחוריו לקח את הפיקוד והמשך את הפריצה פנימה – תוך ביצוע ירי מאסיבי לכל עבר, על מנת לטהר את הקומה הראשונה. 

לאחר מס' שניות השתרר שקט בקומה והפורצים מגדוד 52 החלו להכנס לפנים הקומה. אלו החלו לחמש את עמודי הבית בחומרי נפץ, תוך פריסת כבלי תיל אשר אמורים להפעיל את המטענים מרחוק. 

במהלך הנחת המטענים הבחין אחד הלוחמים בצל דמות היורדת מהקומה השניה בגרם המדרגות המזרחי וישר שלף את נישקו וביצע ירי לעברה. הדמות התגלתה כאחד מאנשיו של סלמה שירד עם נשקו לעבר הקומה הראשונה.

לקראת יציאה

במקביל לשהותם של הלוחמים בקומה הראשונה של המפקדה, שכבו בחוץ בתוך שוחות בפרדס חבריהם וביצעו ירי הגנתי לעבר הקומות העליונות של המפקדה. בקומה הראשונה חוסלו כל השוכנים ואילו אלו בקומות העליונות לא תיארו לעצמם את המתחולל קומה אחת תחת רגליהם.  לפעם לפעם ניסו להשליך רימונים מהקומות העליונות אל עבר הלוחמים – אך אלו הותקפו מחדש באמצעות ירי מאסיבי מהפרדסים הסמוכים. 

הלוחמים פרסו את כל חומרי הנפץ שלהם בשטח נרחב של הבניין, באמצעות השרטוטים שהגיעו לידיהם ידעו בדיוק היכן הנקודות הקריטיות לעמידותו של המבנה ושם הצמידו את חומרי הנפץ. 

לאחר שהות של 10 דקות בלבד שנראתה ללוחמים כנצח , החלו ביציאתם החוצה תוך פריסת כבלי התיל להצתת חומרי הנפץ.  

כל הלוחמים החלו בריצתם החוצה למרחק של כ-30 מטרים משטח הבניין ואז הציתו החבלנים את חומרי הנפץ. עננה גדולה התנוססה מעל הבניין ולאחריו שקט דממה. בעקבות הפיצוץ החלו רסיסים ליפול בסביבתם של הלוחמים שנשכבו על האדמה ואלו ניצלו את העננה והחלו במנוסתם מהמקום. לאחר מס' דקות החל ירי נוסף מכיוון הבניין אך כנראה בוצע כהרתעה בלבד ללא נקודה ספציפית. 

מפקדי הגדוד החלו בספירת אנשיהם על מנת לבדוק האם נשאר מישהו מאחור. לאחר וידוא הכמות הנדרשת, החלו בבדיקת הפצועים וניודם משטח המפקדה ההרוסה.  הכוחות במקום החלו לשמוע כלי רכב מתקדמים במהירות לעברם, אלו הפעילו את מטעני החבלה שפרסו בסביבה ולאחריהם שוב השקט שרר בפתאומיות. 

היום שאחרי

בבוקר המחרת התגלתה התמונה המלאה של זירת מפקדת חסן סלמה. חלק נכבד ממבנה המפקדה הפך לתל חורבות. מה שנותר מהמבנה המרשים הינו פחות משליש מכלל המתחם. 

בעיתונים ובחדשות היומיות סיפרו הכותרות על מעל 20 הרוגים בקרב אנשיו של חסן סלמה, אך אף אחד מההרוגים לא היה הוא. בין ההרוגים היו מתנדבים ויועצים זרים שתמכו בדרכו האלימה של סלמה. 

במרוצת השנים התגלה כי חסן סלמה שהה באותו זמן המתקפה על המפקדה שלו באירוע גדול באיזור רחובות, יש גם שמועות שהיה בכלל אצל מאהבת אך כמובן – הכל יכול להיות סוג של אגדה אורבנית בעניינו.

בבוקר המחרת , שהתגלו המראות וההצלחה של המבצע , הוכרז מבצע נחשון והמתקפה על מפקדתו של חסן סלמה היתה נקודת הפתיחה שלו. 

חסן סלאמה אגב, נפצע אנושות בקרב לאחר מספר חודשים ומת כתוצאה מכך באיזור פתח תקוה. 

 אז מה יש שם למעשה?

מבנה המפקדה שוכן כיום באיזור תלמי מנשה, מעין יישוב בתוך באר יעקב. המבנה נשאר בשלמותו (כמעט) מאז אותו ליל מתקפה של לוחמי ההגנה ואינו בשימוש כלשהו. המקום מוזנח ובעל פוטנציאל שימור גבוה למי שירים את הכפפה. 

המבנה מכיל 4 קומות בסך הכל , כאשר הראשונה נגישה למבקרים, העליה לקומה השניה הינה דרך גרם מדרגות בעל מעקה די מפואר לתקופתו. בקומה השניה אולם גדול ופרוזדור חלונות לכל אורכו. בקצה, מעל גרם המדרגות ישנו פתח עליה לקומה העליונה (השלישית) , הדרך אליה רק דרך סולם.

המבנה עצמו די מפויח ומלא בכתובות גרפיטי מכוערות. סביר להניח שהמבקרים במקום אינם מודעים להיסטוריה הרבה שהתרחשה במבנה המדובר ועל כן גורמים ונדליזם כה רב בקרבו. 

האתר עצמו יכול להוות כלוקיישן מעולה לצילומים , בין אם סטילס או וידאו. ביקור של קבוצות נוער ולספר את סיפורו של המקום המרשים. 

אז איך מגיעים?

הדרך הטובה ביותר להגיע עם כלי רכב למקום , הינה כדרך רחוב הדר בתלמי מנשה. כאשר נכנסים ליישוב , ממשיכים לאורך רחוב אליהו עד לצומת עם רחוב הדר, שם פונים ימינה וממשיכים עד תום הכביש. ישנו מעין חניון במקום בו ניתן להשאיר את הרכב (מול גן ילדים) והליכה של כ-800 מטרים לאורך הואדי. 

במקום ישנה תלולית ארוכה לכל אורך הואדי, אשר ניתן לטפס עליה ולרדת היישר לדופן בניין המפקדה.  קישור למפת הגעה למקום כאן

 

וכמובן התמונות – גלריה

 

 

 

11 מבקרים הגיבו עד כה ב - “הלילה כובשים את המפקדה! סיפורה של מפקדת חסאן סלמה

    1. "במהלך הנחת המטענים הבחין אחד הלוחמים בצל דמות היורדת מהקומה השניה בגרם המדרגות המזרחי וישר שלף את נישקו וביצע ירי לעברה. הדמות התגלתה כאחד מאנשיו של סלמה שירד עם נשקו לעבר הקומה הראשונה."

      הלוחם הזה היה אבי, בן בראון, שהשתתף שם כחבלן ובין שאר הזכרונות, סיפר לנו גם את הקטע הזה…

  1. שימור אתרי מורשת בבאר יעקב משתדלים להעלות למודעות הציבור בבאר יעקב,ובקרב תלמידי היישוב את חשיבות שימור המבנה .אנחנו בקשר עם הלוחמים שלחמו בשנת 1948 במקום והשתתפו בפיצוץ המבנה.הלוחמים מגדוד 52 רוצים לזכות ולראות עוד בחייהם את שימור המבנה ואת הנצחת פועלם בדרך להקמת המדינה

  2. אני גר קרוב לבניין הזה ואף פעם לא חשבתי שיש לו סיפור חשוב כזה

  3. בשעתו הכרתי היטב את המבנה וסביבתו.
    ניתן להבחין בו בנסיעה בקו הרכבת בין לוד לראשל"צ או רחובות

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.