ביקור בגת תעשייתית לייצור יין בגני טל – גת גדעון

שלט הכניסה לגת גדעון - צילום: אפי אליאן

במהלך נסיון הרחבה של שטחים חקלאיים ליישוב חדש ליד גדרה בשנת 2010, נחשפה אחת מהגתות הגדולות והמיוחדות בשפלה הדרומית.

עבודות ההרחבה הופסקו והחלו עבודות החשיפה והשימור של האתר הארכיאולוגי.

ברוכים הבאים לגת גדעון

אמבטיית הניקוז ומיכל השימור ליין בגת גדעון - צילום: אפי אליאן
אמבטיית הניקוז ומיכל השימור ליין בגת גדעון – צילום: אפי אליאן

קצת רקע

גת גדעון למעשה נחשפה במהלך עבודות הרחבה לשטחים החקלאיים עבור היישוב גני טל , יישוב שנחשב יחסית חדש ומאוכלס על ידי מפוני גוש קטיף שהשתקעו במקום מחדש. 

במהלך העבודות נחשף חלקה של הגת ולמקום הוזעקו אנשי רשות העתיקות אשר הורו על הפסקת העבודות במקום והחלו בחשיפת פרטי הגת הייחודית.

שטח הגת מתפרס על שטח של 16 מטרים על 6 מטר ,כאשר לצערנו חלקה נהרס במהלך עבודות התשתית במקום.

חלקו הקדמי (צפוני) של האתר מכיל את שטחי הדריכה, בהם פרסו את אשכולות היין והיו דורכים אותו על מנת לסחוט את היין. הנוזל היה עובר בתעלות קטנות עד לאמבטיה מרכזית בדרום האתר, שם היה מתנקז לשני מאגרי יין מתומנות. 

לציין כי אופי הבניה המתומן של מאגרי היין , אינם היו נפוצים באותה תקופה בה נבנו.

הארכיאולוגים במקום תארכו את הגת לתקופה הביזנטית , מפה עולה שגילה של הגת עומד על כ-1400 שנה. 

משטחי דריכה ותעלות ניקוז היין בגת גדעון - צילום: אפי אליאן
משטחי דריכה ותעלות ניקוז היין בגת גדעון – צילום: אפי אליאן

 

אופן ייצור היין בגת

במהלך חשיפת חלקי הגת , עולה כי היה מדובר בבית ייצור ומסחר יין גדול שפעל במקום. האיור כולו היה ידוע כאזור פורה מבחינת מטעים וגפנים בשלל התקופות ונחשפו לא מעט אתרים ארכיאולוגים וגתות דומות בסביבה הקרובה שהעידו על כך. 

לציין כי עד היום מבוצעים גידולים של כרמים וגפנים בסביבת הגת, מה שמעיד על אדמה איכותית לשם גידולים אלו בסביבה. 

החלק הראשון שנחשף בגת הינו החלק המרכזי , משטח דריכה גדול עליו היו מונחים אשכולות היין, שם היה מבוצע הליך הנזילה הראשון של התירוש אשר היה זורם דרך נקבוביות קטנות לבור חלוקה מרכזי אשר ניתב את התירוש לאחד מארבעת מיכלי האיגום שהיו מסביב למשטח הדריכה הראשי.

לאחר מספר ימים , היו מעבירים את הענבים למשטח דריכה מרכזי , שם היו דורכים על הענבים ובכך היו יוצרים הפרדה בין תירוש לזגים.  התירוש הטהור היה זורם דרך הנקבוביות שוב למיכל האגירה ומשם למיכל התירוש הנקי. למיכל השני , היה מגיע התירוש הפחות נקי אשר היה מבצע תסיסה ולאחר מכן מילוי בקנקנים שהועברו לתסיסה ושימור ביקב סמוך.

מיהו גדעון ?

בניגוד לדעה הרווחת, אין קשר בין גדעון מהמקורות לגת המדוברת.  מי שקיבל את על שמו על שם הגת הינו גדעון ריבלין שהיה אחד ממקימי היישוב "גני טל" הראשון בגוש קטיף שברצועת עזה. 

גדעון היה אחד מאנשי הבטחון של היישוב ובמהלך סיור שגרתי שביצע ב-12/1/2005 עם גורמי צבא ליד היישוב מורג , נהרג כתוצאה מפיצוץ מטען חבלה שהונח על גדר היישוב.

בעת חשיפת הגת בשנת 2010 הוחלט על ידי המועצה והמשפחה להקים את הגלעד במקום תוך שימוש בשימור הגת. 

הפעולה המבורכת יצרה לנו אתר ארכיאולוגי מטופח לרשות הרבים.

שלט הכניסה לגת גדעון - צילום: אפי אליאן
שלט הכניסה לגת גדעון – צילום: אפי אליאן

אז איך מגיעים?

גת גדעון נמצאת בסמוך ליישוב גני טל וחפץ חיים. הגעה למקום ניתן ממספר דרכים כדלקמן:

  • לבאים בצומת ראם (מסמיה) פונים לכיוון כביש 3 ירושלים, ממשיכים את הנסיעה כקילומטר וחצי עד הפניה שמאלה על פי השילוט לגני טל. ממשיכים עם הכביש הצר עד להגעה לכיכר, בכיכר פונים ימינה וממשיכים עם הכביש עד שרואים את השילוט המוביל לגת גדעון. 
  • לבאים מצומת כנות , דרומה ופונים לעבר חפץ חיים שמאלה. ממשיכים עם הכביש העקלקל (3933) עד לצומת T, שם פונים ימינה , חולפים על פני היישוב חפץ חיים וגני טל ומשם ימינה לפי השילוט המוביל לגת גדעון.
  • מפת הגעה למקום – קישור

 

 

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.