בגבול בין מזרח העיר ירושלים למרכז העיר ישנו מתחם רחב היקף הפזור על שטח הנאמד בכ-30 דונם.
על שטחו פזורים מספר מבני ציבור יפיפיים אשר תוכננו ע”י האדריכל ארתור לומיס הרמון אשר “אחראי” לתכנון בניין בית המלון שלטון בניו-יורק שהיה לימים הבניין הגבוה ביותר בעולם (1924) ואף היה חלק ממתכנני בניין האמפייר-סטייס.
במהלך השנים צומצם שטחו של המתחם עד לגודלו כיום, זאת לטובת פיתוח שכונות מגורים יוקרתיות בסמוך.
המתחם שייך לארגון ה ימק”א (YMCA) העולמי ונקרא בישראל “ימק”א ירושלים” (Jerusalem International YMCA)
בראשית המתחם
בשנת 1926 החלה הקמת המתחם על ידי פעילי קבוצת YMCA העולמית, תחילת הפעילות של הקבוצה התחלה זמן רב לפני כן כאשר ב-8 לחודש ינואר בשנת 1878, חתמו אז הכמרים של ארגון ימק”א על חוקת “ימק”א ירושלים” , בה התחייבו להמשיך לדגול בעקרונות הארגון ימק”א בלונדון. לפני הקמת המתחם המוכר לנו עד ימים אלו, עיקר הפעילות של הארגון בישראל התנהלה מחנות ספרים זעירה ברחוב יפו.
עם גידול המבקרים והאוכלוסייה, התגברה הצפיפות במקום ופעיליו החלו לחפש מקומות גדולים מאותה חנות ועברו מאז מספר אתרים רבים. בסמוך לתחילת מלחמת העולם הראשונה , פרשו הפעילים מפעילותם שזו התחדשה רק לאחר תום המלחמה בשנת 1917.
בשנת 1917 חזרו הפעילים לאייש את המבנה בירושלים , זאת על מנת להעניק תמיכה ואספקת ציוד לחיילים הבריטיים שהגיעו לירושלים במהלך כיבושה.
הבניין היפה ביותר בעולם
בשנת 1926 הוחלט על הקמת מתחם גדול שיכלול את כל פעילותה של קבוצת YMCA ירושלים, בשנה זו החלו בבניית מבני הציבור הנראים היום במתחם, תום הבניה הוכרז בשנת 1933 כאשר הגנרל אלנבי נכח במקום וחנך את תחילת פעילותו.
בסמוך למבנה הגבוה הוקם היכל ספורט מרשים ואצטדיון ספורט עצום, זאת לפי המקובל בפעילות YMCA ברחבי העולם.
המגדל, הבניין והשוכן בו
מגדל המתחם תוכנן על ידי ארתור לומיס הרמון , שהיה ידוע כאחד מהאדריכלים המוצלחים והמוכרים בארצות הברית. הרמון היה מבין המתכננים הבכירים של מגדל האמפייר-סטייס, ואחד מבתי המלון המרשימים ביותר בשנים עברו בארצות הברית.
האדריכל תכנן בישראל את המגדל במתחם YMCA, ואף בניינים נוספים באיזור.
אופן התכנון של פרוייקט ימק”א בירושלים זכה לתשבחות רבות ברחבי העולם מצד פעילי הארגון ואף קיבל את התואר “המבנה היפה ביותר של ארגון ימק”א העולמי”.
המבנה מעוטר בתוכו בציורי קיר ותקרה מרשימים, הריהוט במקום יוצר במיוחד לאופי המקום בעת בנייתו.
המוטיב של המתחם הינו החיבור בין 3 הדתות העיקריות בעולם – האיסלם, הנצרות והיהדות. מטרת הארגון היתה לאחד בין הדתות באמצעות משחקי ספורט ופעילות דומה שהתקיימה במקום במשך שנים רבות.
את עיקר המוטיבים במקום ניתן לראות בעיקר בציורים ובתרשימים הרבים במקום אשר כולם נכתבו בשלושת השפות – ערבית , עברית ואנגלית, לדוגמא:
- בראש חלקו הצפוני של המתחם חקוק הפסוק “ה’ אלוהינו ה’ אחד” ועל חלקו הדרומי לעומת זאת חרוט “אין אלוה מבלעדי אללה”.
- פסלה של האישה השומרונית הניצב במקום הינו מעין רמז להכרה במשיחות של ישו.
- 12 ברושים הנטועים בכניסה למגדל והמהווים את 12 השבטים של ישראל, 12 ממשיכי מוחמד ו-12 שליחי ישו.
האצטדיון שנהרס
בסמוך למגדל בחלקו המערבי נבנה אצטדיון שהקדים את זמנו מאוד לאותה תקופה, במקום התקיימו משחקי ספורט רבים במשך שנים רבות. לימים אצטדיון ימק”א שימש לביתה של קבוצת הכדורגל בית”ר ירושלים ואף לאחר מכן של קבוצת הכדורגל “הפועל ירושלים” .
בשנת 1991 הוחלט בשתי הקבוצות לעקור מהמקום ולעבור לשטחו של אצטדיון טדי, שם המשיכו את פעילותן הספורטיבית. בתחילת שנות ה-2000 לאחר שעמד שנים רבות נטוש, הוחלט להרוס את האצטדיון ולבנות במקומו מתחם מגורים יוקרתי העונה לשם “כתר דוד”.
המתחם כיום
כיום מתחם ימק”א משמש בעיקר כאתר ביקור לתיירים ואף מקומיים שבאים לבלות , לטייל וליהנות מההיסטוריה הרבה במקום. במקום מתקיימים מפעם לפעם אירועים מיוחדים , חלקם רשמיים וחלקם פרטיים. במקום ישנה אפשרות לעלות למגדל הגבוה ולתצפת משם לכל כיווני האויר האפשריים בירושלים.
המתחם שוכן באיזור פופולארי בירושלים, בסמוך למלון המלך דוד, גן העצמאות וקניון ממילא.
ממרומי המגדל ניתן להשקיף למרחקים גבוהים, לעבר העיר המודרנית ומצד שני לעיר העתיקה, למבני הכנסייה “הדורמציון” ואף למתחם גן העצמאות הסמוך.
הגעה למקום
רחוב דוד המלך 26 , יש מדי פעם בעיות חניה, אך ברחובות הסמוכים ניתן להחנות את רכבכם ולהגיע למתחם באופן רגלי.
המתחם מזוהה ומנווט כנדרש בתוכנות הניווט:
- עמוד ענן
- WAZE
- I GO
גלריית תמונות שצולמו במתחם
משום מה מתעלמים מבונה הבנין. המהנדס ברוך קטינקא אשר עשה רבות לפאר את הבנין בהבאה של 12 אבנים משילה, מהתקרה המעוטרת בכניסה שהובאה על גבי גמלים מדמשק, והסוד הגדול! איפה תוכניות הבנייה?…
המקום מעניין מאוד
חבל שבתשלום.