הלוחית הנדירה שנמצאה עשויה חרס ומציגה אדם אשר מוביל שבוי כשהוא עירום ומושפל. נתגלתה לאחרונה בידי ילד בן 6 במהלך טיול עם הוריו באתר עתיקות. גילוי הלוחית מוביל לצוהר חזותי להבנת מאבקי השליטה בדרום הארץ בתקופה הכנענית. מוצא הלוחית מסר אותה לאוצרות המדינה ואילו רשות העתיקות העניקו לו תעודה על אזרחותו הטובה.
כתב: אפי אליאן | צילומים: אמיל אלג’ם | וידאו : אמיל אלג’ם
אימרי אליה בן השש תושב קיבוץ נירים שבעוטף עזה יצא לפני מספר חודשים עם הוריו לטיול באתר העתיקות תל ג’מה הסמוך לקיבוץ רעים. במהלך הטיול הבחין בחפץ מרובע מחרס והרימו מהקרקע. הפריט הייחודי הועבר על ידי הוריו של אימרי לרשות העתיקות ומסרו אותו לידי אנשי אוצרות המדינה.
הלוחית הקטנה הועברה לשם צילום ותיעוד במעבדות הצילום הדיגיטלי של רשות העתיקות. חוקרי רשות העתיקות הופתעו לגלות שמדובר בממצא מיוחד ונדיר אשר כמוהו כמעט ולא התגלה עד כה בחפירות ארכאולוגיות בארץ.
ממחקר שביצעו הארכיאולוגים סער גנור , אורן שמואלי ואיתמר וייסביין מרשות העתיקות עולה שהחפץ שנמצא הוטבע באמצעות תבנית מגולפת וסימני טביעות האצבע של האומן אף נותרו בחלקם על צידו האחורי.
על גבי הלוחית שנראה שהיתה חלק מחפץ גדול יותר, מתוארת תמונה של אדם המוביל שבוי, דמות השובה לובשת חצאית ואילו השבוי עירום כביום היוולדו. ידיו מקופלות וקשורות מאחורי גבו, ניכר שיוצר הלוחית ניסה להדגיש את ההשפלה שעובר השבוי בכך שהוא מובל עירום ואולי אפילו לתאר שוני אתני בין דמות השובה לדמות השבוי, על ידי הצגה של תווי פנים שונים לכל אחת מהדמויות ולמשל ששערו של השובה מקורזל ופניו מלאות ואילו השבוי רזה ופניו מאורכות.
החוקרים עוד מוסיפים על הממצא: “נראה שהאומן שיצר את הלוחית הושפע מייצוגים דומים המוכרים מאומנות המזרח הקדום. טכניקת קשירת ידי השבוי מוכרת מתבליטים וחפצים שנמצאו במצרים ובצפון סיני.
למרות שהלוחית לא נמצא במסגרת חפירה ארכאולוגיות סבורים החוקרים על סמך ההקבלות לעולם האמנותי המצרי ולאומנות הכנענית המקומית שיש לתארך את הממצא לתקופת הברונזה המאוחרת (המאה ה12 עד המאה ה15 לפני הספירה הנוצרית).
התיאור האלים שניכר על פני החפץ מעלות שאלות מעניינות באשר לרקע ההיסטורי שבצילו הוכנה הלוחית. בתקופה זו שלטה האימפריה המצרית בארץ כנען, זו חולקה ל”ערי מדינות” אשר בהן שלטו מלכים מקומיים. ממכתבים ששלחו אז מלכי כנען למצרים המוכרים כמכתבי “אל עמראנה” ידוע שבין הערים הכנעניות התקיימו מאבקים פנימיים וסכסוכי שליטה.
קצת על תל ג’מה
על פי המחקר הארכיאולוגי תל ג’מה מזוהה עם העיר הכנענית יורזה – אחת מהערים הכנעניות החזקות בדרום הארץ.
חוקרי רשות העתיקות סבורים שהסצנה שמופיעה על הלוחית מציגה באופן סמלי את מאבקי הכוחות בין העיר יורזה לאחת הערים הסמוכות לאתר – לדוגמה עזה, אשקלון או לכיש או למאבק באוכלוסיה הנוודית ששכנה בנגב. לדברי החוקרים גנור , וייסביין ושמואלי – הסצנה שמתוארת בלוחית לקוחה מתך תיאורים של תהלוכות נצחון ועל כן יש לראות בלוחית כסיפור המציג את כוחו של השליט על אויביו.
נראה שהממצא החדש מעניק אור חדש להבנת מאבקי השליטה בדרום הארץ בתקופה הכנענית.
פבלו בצר – ארכאולוג מרחב דרום ברשות העתיקות מספר: העתיקות הינן המורשת התרבותית של כולנו, כל ממצא מוסיף חלק לפאזל השלם שהוא סיפורה של הארץ.
קיימת חשיבות עצומה במסירתם של הממצאים הארכיאולוגים לאוצרות המדינה על מנת שאלה ייחקרו ויוצגו להנאת הציבור כולו. אין ספק שמסירת הלוחית לרשות העתיקות מעידה על חינוך ערכי ועל אזרחות טובה של אימרי והוריו. יישר כוח!
מיקום תל ג’מה בעמוד ענן – לינק