ביקור במפעלי הגופרית הבריטים – קיבוץ בארי

פנים מפעל הגופרית הבריטי ביער בארי - צילום: אפי אליאן

דרומית לקיבוץ בארי , בתוך יער סבוך וצבעוני עומד לו מבנה ישן בעל חזות מעט מאיימת נטוש כבר עשרות שנים.

המבנה שימש בתחילת דרכו כמפעל לייצור גופרית, בהמשך שימש כמבנה בשירות חיל האויר הבריטי R.A.F וסיים כאתר קרבות בין כוח יפתח של חטיבת הפלמ"ח ליחידה של האחים המוסלמים במלחמת העצמאות.

מתחם מפעלי הגופרית ביער בארי

 

מבנה מפעל הגופרית ביער בארי בחלקו הקדמי - צילום: אפי אליאן
מבנה מפעל הגופרית ביער בארי בחלקו הקדמי – צילום: אפי אליאן

עוד אתרי צילום מומלצים:

גופרית בישראל

סמוך מאוד לאזור בארי , בגזרת ואדי ניח'בר הצפונית לרצועת עזה התגלו כבר במאות הקודמות מרבצים שלמים של גופרית איכותית. מקור הגופרית ככל הנראה כתוצאה מקיומו של אגם גדול שהיה באיזור הואדי ויבש לפני שנים רבות. 

במקום בוצעו מפעם לפעם בדיקות איכות וכמות למרבצים, עד לשנות השלושים של המאה הקודמת, אז הוחלט ליישם כרייה של המשאבים הללו ולהקים מפעל לייצור הגופרית בסמוך. 

פעילות מפעל הגופרית

את המפעל הקימו בתחילת שנות השלושים של המאה העשרים, לשם מיצוי של מרבצי הגופרית הרבים שנמצאו מזרחית לבארי. המפעל עבד במשך זמן קצוב , עד למלחמת העולם השניה אשר בה הופסקה העבודה לפרקים. לאחר תום המלחמה , שבה העבודה עד לשנת 1946 אז הוחלט להפסיק את החציבה במקום, לאחר שכמויות הגופרית כמעט ואזלו לחלוטין. 

במהלך מלחמת העולם השניה, בה הופסקה פעילות המפעל, שימש המפעל ומתחמו את צרכי חיל האויר הבריטי R-A-F ששכן בסמוך. אי לכך נסללו במקום אינספור קילומטרים של כבישי בטון שרובם המכריע קיימים עד עצם היום הזה. 

בין הכבישים הוקמו עשרות מבני אגירת נשק בצורת ח' אשר שימשו לבידוד חומרי נפץ, טילים, פצצות ושאר תחמושת. המאגרים נבנו אחד במקביל לשני תוך שמירה על שטחים פתוחים בניהם, זאת על מנת למנוע פיצוץ של ריכוז תחמושת שיפגע במאגרים הסמוכים. 

 

מלחמת העצמאות ומפעל הגופרית

לקראת סוף מלחמת העצמאות בשנת 1948, חדרו אנשי האחים המוסלמים לגזרה בה שכן בסיס חיל האויר הבריטי שהספיק להינטש כבר בתחילת המלחמה והשתלטו על המבנים הסמוכים ואף על מבנה מפעל הגופרית. לאחר שהשתמשו במקום לפגיעה בתשתיות ותושבים שהתגוררו בסמוך, יזם כוח המורכב מאנשי הפלמ"ח בחטיבת יפתח, תקיפה וכיבוש מחדש של המפעל והמחנה הבריטי לידיהם. 

בתאריך ה-5 לאוקטובר 1948 החלו אנשי החטיבה במתקפה חסרת מעצורים על האויב המצרי במתחם והניסו אותם דרומה לרצועת עזה. 

מאז שנת 1948 המפעל עומד בצורה בה ננטש ולא מבוצע בו כל שימוש. 

פנים מפעל הגופרית הבריטי ביער בארי - צילום: אפי אליאן
פנים מפעל הגופרית הבריטי ביער בארי – צילום: אפי אליאן

מפעל הגופרית כלוקיישן לצילומים

ביחס לכל אתרי הצילום שהומלצו באתר היסטוריה על המפה, אתר זה דווקא מתאים לצילומי וידאו יותר מאשר סטילס, למרות – שיהיו כאלו שימצאו עניין במסתוריות ובאופן הבניה של המקום.

המבנה בעל מספר תחומים , כאשר מורכב מאולם ראשי , אולם משני , 2 חדרים ואף באר עמוקה בחלקו האחורי. 

בסמוך למבנה, שרידי מבנים נוספים אשר כולם נושאים שלטים של המועצה לשימור אתרים ומיועדים לשימור בעתיד. 

מזרחית למפעל, מאגר מים גדול ולצידו מוטל על צידו מגדל מים בעל מאפייני בניה בריטים המוכרים מגזרות שונות בישראל כגון גבעה 69 , היישוב ניצן , מגדלי המים בבני עיי"ש ועוד. 

איך מגיעים?

כביש 232 עד לקיבוץ בארי. בטרם נכנסים לקיבוץ, פונים ימינה בצמוד לגדר הקיבוץ (לא נכנסים בשער הקיבוץ עצמו) , ממשיכים לכל אורכו בנסיעה של כ-5 דקות עד להגעה לצומת T. בצומת זו בהתאם לשילוט פונים שמאלה וממשיכים על כביש הבטון למרחק של מס' דקות נוספות ובצומת T הבאה פניה ימינה לחניון מפעל הגופרית.  במידה ומעוניינים לגשת למכרות הגופרית עצמם , בצומת T האחרונה פונים שמאלה במקום ימינה – שימו לב! הדרך אינה עבירה לכל סוגי כלי הרכב.

גלריית תמונות

 

9 מבקרים הגיבו עד כה ב - “ביקור במפעלי הגופרית הבריטים – קיבוץ בארי

  1. היינו טילנו מעט היסטוריה מעניין ויפה מיסביב

  2. כל כך הרבה פעמים ביקרתי שם ולא ידעתי את משמעות הבניין

    תודה

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.