המבנה שבתמונה, הינו מבין המבנים הראשונים של העיר חולון. למעשה, המבנה מבוגר יותר מהעיר בלפחות חמש שנים, כאשר הוקם בשנות השלושים המאה העשרים.
אז למה הוקם המבנה בעצם? בעת שנות השלושים, באזור היו דיונות עצומות של חול, אף לא יישוב היה במקום, מאחר והמקום היה מבודד לגמרי ורחוק מעיניהם של הבריטים, הפכה הסביבה לאזור אימונים מרכזי של ארגון ההגנה. באזור זה הוטמנו סליקים רבים להסתרת כלי נשק ואף נערכו אימוני ירי ומטווחים. במיקום זה אף בוצעו הניסיונות הראשונים של מרגמת ה”דווידקה” אשר תוכננה ויוצרה בבית הספר החקלאי מקווה ישראל.
מתוך עמוד האינסטגרם של היסטוריה על המפה
השטחים במיקום זה נרכשו בתחילת שנות השלושים על ידי הבנק לחקלאות ופיתוח – אגרובנק.
מי שהקים את המבנה, היה המהנדס “סניה סריקין”. המבנה נבנה בסגנון בינלאומי (באוהאוס] והיה מהמיוחדים בצורתם שנבנו בארץ באותה עת.
אך לא סתם נבנה במקום מבנה זה, בפועל, זה היה מבנה “כיסוי” לבאר המים שנמצאה תחתיו. באמצעות מבנה זה, הסתירו את קיומה של הבאר שפעלה במקום.
עוד נספר, שהבאר שהייתה במקום, לא נחפרה כחלק מבניית המבנה, אלא מדובר בבאר עתיקת יומין שהייתה חלק משרידי יישוב קדום שפעל במקום בשלל תקופות, התקופה הביזנטית, התקופה ההלניסטית ואף התקופה הפרסית.
הבאר, אשר הועמקה, הופעלה באמצעות מנוע וסיפקה את צרכי המים לשכונות חולון הראשונות שהוקמו לאחר מספר שנים.
עם פרוץ מלחמת העצמאות ב-1948, המבנה שימש למגדל תצפית, על חלקו העליון תקשרו באמצעות איתות דגלים ומורס מול עמדות ההגנה האחרות מסביב. חוסמסה, הייתה מעמדות המפתח באזור ומהחשובות ביותר, מאחר והייתה קרובה על “דרך הבטחון” אשר יצאה מתל אביב לירושלים הנצורה ולשאר יישובי הנגב.
לאחר מלחמת העצמאות ננטש המבנה והאזור בכלל. בשנות השמונים כאשר החלה בניית שכונת קריית שרת, המקום הפך לגן ציבורי ומוזיאון מקומי, אז גילו לראשונה את הסליקים שהוטמנו בעומק האדמה על יד המבנה. בשנות התשעים התקיימו הפעלות שונות במוזיאון, לרבות קונצרטים בגן הצמוד ועוד.
בשנת 2004 נסגר המתחם לשם שיקום ושיפוץ ולאחר מספר שנים נפתח מחדש לקהל בשנת 2009. כיום במקום תצוגות רבות של ארגון ההגנה בחולון בעת מלחמת העצמאות, מתקיימות בו הרצאות ועוד. ליד המבנה פזורים סליקים בתצוגה, משוריינת בריטית [נושאת ברן] מרגמת דווידקה ושלטי הדרכה.
חשוב לציין כי המוזיאון סגור מתחילת השנה בשל שיפוצים. וקבלת מקום בימים אלה הינה רק תיאום מראש (על פי אתר המוזיאון).