טיול מים לסופ”ש – שמורת הסטף ועין ביכורה בהרי ירושלים

הדרך המובילה לעין ביכורא בשמורת הסטף

בעקבות מגמת הטמפרטורות העולה של הקיץ הנוכחי, החלטתי להמליץ על טיול משולב טבע ומים קרירים לטובת המשפחות והמטיילים המחפשים מפלט מהחום הכבד בסוף שבוע הנוכחי. בהרי ירושלים בין הרים ועמקים שוכנת לה שמורת טבע מופלאה המשלבת שני אתרי מעיינות מים, אך בסיפור זה נתמקד באחד מהם ובמסלול המתאים לו.

ברוכים הבאים לכפר החקלאי העתיק עין סטף

קצת היסטוריה

עין סטף היה יישוב חקלאי עתיק שהיה בפעילות לאורך תקופות רבות ברחבי ההיסטוריה. הסטף מתפרס על שטח עצום הגובל עם בירת ישראל – ירושלים ועד לאזור צובה , אורה ואבן ספיר הסמוכות לבית שמש. מהמקום ניתן לצפות בעשרות יישובים באיזור ירושלים, מפאת הגובה העצום. 

עין סטף גם מוכר כעין ביכורה, אשר מהווה גם שמה של נקבת המעיין הצפונית, אך שמה נגזר משום שבשנת תש”ח (1948)  , ניסו אנשי ארגון הלח”י להתיישב במקום ולהקים מעין כפר חקלאי , המבוסס על התשתיות העתיקות במקום. הדבר כאמור היה לאורך זמן קצר מאוד ולא החזיק מעמד יותר מדי זמן ונעזב בשנת 1955. 

בעין סטף כמויות אדירות של היסטוריה ושרידים ישנים של כלל מבנים וכלים אשר שימשו לאורך תקופות רבות את התושבים שהפעילו את הכפר. במקום נמצאו שרידים אף לפני כ-5000 שנה ויותר, כאשר בוצע בהם שימוש לאורך כל השנים. ייחודו של הסטף הוא ריכוז של תקופות כה רבות במקום אחד אשר עדיין פעילים חלקית גם בתקופה הנוכחית.

ההתיישבות האחרונה במקום היתה זמן קצר לאחר שנת 1948, כאשר ניסו תושבים במדינה הצעירה להתגורר במקום, לפני שנת 1948 התגוררו במקום ערבים אשר גרו שם מספר דורות ולפניהם אף מהתקופה הביזנטית , התקופה הממלוכית והוותיקה ביותר – התקופה הכלקוליתית.  

שמו של המקום נגזר משני פירושים אפשריים: 

  • שמו של הכפר הערבי ששכן במקום – צטאף (עיוות לשוני)
  • שם הנגזר מפעולת הסיטוף – שפירושה: חריצה או חירור של אדמה לשם גידולים חקלאיים. 
אלו שתי האפשריות אשר משערים שלפיהן נקרא שם הכפר העתיק, אך עם זאת , במהלך תחקיר שבוצע בכתבים עתיקים שנמצאו בעין כרם השוכנת על ההר ממול, נמצא השם “סטף” ככפר מתקופה עתיקה יותר מאלו של מאות השנים האחרונות. מה שמעמיד את השם כבעל היסטוריה רבה עוד לפני. 
 
 

עין הסטף או עין ביכורה?

עין הסטף מסתבר , היה שמו מימי קדם של הכפר שפעל במקום, אך מהו עין ביכורה? 

לאחר קום מדינת ישראל, החליטו קבוצה של אנשי ארגון האצ”ל להתיישב במקום, המקום אמנם לא היה מוכן למגורים בצורה מלאה, אך תשתיות של אלפי שנים אחורה דווקא כן נמצאות וניתן לבצע בהם שימוש כזה שהיה לאורך השנים. הקבוצה הגיעה למקום שהיה נטוש והחלה ליישב אותו תוך הפעלת האופציות החקלאיות שעמדו לרשותם. בעת הקמת היישוב היהודי במקום, שונה שמו של המקום מעין הסטף לעין ביכורה. המקום היה בפעילות עד לשנת 1955 , אז ננטש ותושביו עקרו ליישובים השונים בסביבה. 

שהכפר היה נטוש מספר שנים, החל צה”ל להשתמש בו כשטח אימונים ליחידה 101 וחטיבת הצנחנים, הפעילות הצבאית במקום גרסה להרס הבתים הבודדים שעוד נותרו עומדים על תילם. בתחילת שנות השישים לעומת זאת, הוקם בשטח הכפר בסיס טירונים של צה”ל – בה”ד 4, אשר גם הוא עזב לאחר תקופה לא ארוכה את המקום. 

משמרים את המקום

המקום עמד מאז סוף שנות השישים ועד שנות השמונים נטוש ונתון לחסדי המבקרים במקום. אמנם תעלות ההשקייה פעלו כמו לכל אורך ההיסטוריה של היישוב, המעיין הפיק את מימיו והגידולים צמחו פרא, אך ההזנחה פשטה בכל הסביבה והיה כמעט בלתי אפשרי לבקר במקום באופן סדיר. 

בשנות השמונים החליטה הקרן הקיימת לישראל לשמר את המקום ולהכשיר אותו למטיילים ולמבקרים. 

לצורך כך הכשירו מחדש את המדרגות החקלאיות על מדרונות ההר, ביצעו שיפוץ גדול מאוד למקורות המים (מעין הסטף ומעין הביכורה) , החלו בסלילת דרכי הזרמת המים מבריכת המים הסמוכה לשטחי הגידול ולסיום – גייסו באמצעות מיזם שנקרא “בוסתנוף” , עשרות תושבי ירושלים אשר השכירו ועדיין משכירים עד היום, שטחים חקלאיים ומגדלים גידולים חקלאיים רבים ברחבי השמורה. 

טיול במקום

עין הסטף מתפרס על שטח עצום של אלפי דונמים הפרוסים על הרים ומדרונות, הטיול מתחלק ל-3 חלקים אשר ניתן לבחור את זה שמעניין או בהתאם ליכולת הפיזית שלכם. 

המומלץ ביותר הינו הטיול המעגלי , אשר יורדים מהכניסה לשמורה דרך שביל מפותל שהופך לשביל עפר על מדרונות ההר, קחו בחשבון שהליכה במקום מחייבת נעלי ספורט או נעליים נוחות למניעת החלקה. הדרך ברובה סלעית ותמיד ישנה סכנת מעידה. 

הטיול ממשיך ומקיף את יער הנופלים בהר איתן , אשר בסופו לאחר הליכה של מספר קילומטרים טובים, מגיעים לחלק האיכותי ביותר – המעיינות, עין סטף ועין ביכורא הינם שתי מעיינות אשר נחצבו בסלע הגיר עוד בעת העתיקה, אך בשנות השמונים ביצעה קרן קיימת לישראל שיפוץ והכשירה אותם להעברת מים להשקיה. 

המעין הראשון שנראה בדרכנו הינו עין הסטף, בצמוד אליו בריכה לא כל כך רדודה אשר מקבלת את המים דרך נקבה ששופצה היטב ומניבה מים מעומק ההר לאורך כ-20 מטרים. המקום מהווה אטרקציה איכותית לילדים (וגם למבוגרים) אשר יכולים להכנס למערה , לרדת במדרגות המאולתרות לתוך המים הקרים ולזחול לאורך הנקבה עד ליציאה החוצה מול הבריכה. 

במקום מבלים אמנם רבים לשם שחיה ושכשוך במים אך השחייה במקום אסורה ומשולטת במקום. 

שימו לב! אמנם המים מי מעין מתוקים, אך אינם נקיים במיוחד. ניתן לשהות בהם בעת המעבר במערה ובנקבה אך לא לשתות מהם בשום אופן. כמו כן, לנכנסים למערת המעין שימו לב שלא לדרוך על ייצורי מים החיים במקום, בביקור האחרון נתקלנו בכמה סרטנים קטנים שחיים שם.

בהמשך השביל , עין ביכורא, אשר בנוי בצורה מעט שונה , נקבה גבוהה יותר אך צרה ובריכה קטנה ליד. 

לאורך כל המסלול ישנם ספסלים ועמדות מנוחה, מפעם לפעם תתקלו בברזי מים שהותקנו במקום ואף פירות שצומחים בסביבה. 

איך מגיעים? 

לבאים מכביש 1 לכיוון ירושלים , במחלף הראל פונים ימינה לכיוון הגן הלאומי “הקסטל”, משם ממשיכים לאורך הכביש 3965 עד שמגיעים לצומת הר איתן, שם פונים ימינה לכביש 395 ומגיעים לשמורת הסטף. 
יש חניון במקום. 
 
הכניסה למקום חופשית ללא כל תשלום. המקום פתוח בכל ימות השבוע. 
 

הורדת מפת טיול בשמורת הסטף מאתר קרן קיימת לישראל – הורדה 

גלריית תמונות – צילום: אפי אליאן 

 

6 מבקרים הגיבו עד כה ב - “טיול מים לסופ”ש – שמורת הסטף ועין ביכורה בהרי ירושלים

  1. איזה ישןןןןןןןןןןןןן

    הייתי שם הרבה שהיתי ילד

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.