קטע באורך 300 מטרים של אמת המים העליונה לירושלים התגלה בחפירות ארכיאולוגיות

החפירה באמה. צילום אמיל אלג'ם רשות העתיקות

אורך קטע של האמה הינו כשלוש מאות מטרים.
הקטע נחשף כחלק מחפירות ארכיאולוגיות של רשות העתיקות בשכונת גבעת המטוס, זאת לפני הרחבת השכונה.
בנוסף, בין הממצאים בתחתית תעלת האמה התגלה מטבע משנה ב’ למרד הגדול של היהודים ברומאים,
מטבע שמקורו שנים ספורות לפני חורבן בית המקדש השני.

כתב: אפי אליאן | צילומים: אמיל אלג’ם, ויטלי סטרמן | וידאו: אמיל אלג’ם

כתבת וידאו

מדובר בקטע הארוך ביותר מתוך אמת המים העליונה הקדומה של ירושלים. הקטע נחשף בחפירות ארכיאולוגיות המתקיימות לאחרונה בשולי שכונת גבעת-המטוס שבירושלים. את החפירות באתר, מנהלת רשות העתיקות כחלק מהרחבת השכונה, יחד עם חברת “ערים” לפיתוח עירוני ובשיתוף עיריית ירושלים. בחפירות אלו נחשפו עד כה כשלוש-מאות מטרים רצופים של האמה העליונה, אשר הובילה מים לעיר העליונה של ירושלים. בין נקודות הקצה שקיבלו את המים מהאמה הרומית – ארמונו של הורדוס ובתי עשירים ונכבדים אשר התגוררו בעיר לפני כאלפיים שנה.

אמת המים העליונה - מבט מלמעלה - צילום אמיל אלג'ם
אמת המים העליונה – מבט מלמעלה – צילום אמיל אלג’ם

קצת היסטוריה

בעת תקופת ימי בית שני, העיר ירושלים הקדומה התפתחה וגדלה באופן משמעותי. בית המקדש נבנה מחדש והמים שנבעו ממעין הגיחון ובבורות המים ברחבי העיר כבר לא מספיקים לאלפי עולי הרגל והתושבים. בשל כך עלה הצורך לייבא מים מערים גדולות סמוכות ובכלל ממרחקים.  כך מספרים ד”ר עופר שיאון ורותם כהן – מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות.  על רקע זה, בנו המלך הורדוס והחשמונאים שתי אמות מים משוכללות עד לירושלים. אמות מים אלו היו ממפעלי המים הגדולים והמורכבים בארץ ישראל ובכלל, בעולם הקדום. 

אמות המים המדוברות, ריכזו מי מעיינות שנבעו באזור בית-לחם, ובעזרת בריכות ענק, חוקים פיזיקליים (חוק הכלים השלובים, הסיפון וכוח הכבידה, הזרימו את המים לאורך עשרות קילומטרים, הודות לשימוש בטופוגרפיה בכושר המצאה יוצא דופן. 

דר עופר שיאון ורותם כהן, מנהלי החפירה, באמת המים שחשפו. צילום- וטלי סטרמן
ד”ר עופר שיאון ורותם כהן, מנהלי החפירה, באמת המים שחשפו. צילום- וטלי סטרמן

אמת המים העליונה, הזרימה מים לעיר העליונה, מה שהיום הוא הרובע היהודי והרובע הארמני. ואילו האמה התחתונה, הובילה את אספקת המים ישירות לבית המקדש. 

האמה העליונה, שקטע ממנה נחשף כעת לאורך מאות מטרים, המשיכה לשמש גם לאחר חורבן ירושלים שהתחולל בשנת 70 לספירה. 

הלגיון העשירי, מחריב המקדש, התבסס בעיר העליונה ומיקם בה את מחנהו. גם עם הקמתה של העיר הפגאנית “איליה קפיטולינה” המשיך הלגיון העשירי לעשות שימוש באמה המשוכללת הקיימת. אמנם זה ביצע בה שיפוצים נרחבים ואף הרים את המפלס הקדום בחצי מטר, והמשיך לבצע שימוש רציף במים שזרמו בה. 

על קרקעית אמת המים, נמצאו בשטח שנחשף עד כה, כעשרים וחמישה מטבעות, אשר פוזרו במרחקים שווים יחסית. לפי דעתם של ד”ר עפר שיאון ורותם כהן – אין מדובר במקרה, שכן ממש בדומה לנהוג כיום, המטבעות הונחו שם למזל טוב. 

בין המטבעות שנמצאו בתחתית, התגלה גם מטבע משנה ב’ למרד הגדול של מלחמת היהודים ברומאים משנת 67-68 לספירה הנוצרית. החוקרים סוברים שבוני אמת האמה שילבו את המטבע הזה במכוון ביסודות האמה כאשר הניחו את התשתית לטיח. 

חשיפת הקטע הרציף הארוך ביותר של האמה העליונה כעת, יחד עם מציאת עשרים וחמישה המטבעות, תאפשר ככל הנראה לראשונה, תיארוך מוחלט של השלבים השונים של בניית אמת המים של ירושלים ואולי, אף תשפוך אור על השאלה – מי היה בונה האמה הראשון, האם אלו היו החשמונאים או במה מדובר במלך הורדוס. כך אומרים החוקרים.

 

קטע האמה העליונה אשר נחשף יותר ויותר בימים אלו, היה קבור תחת טונות של פסולת אדמה מודרנית. האמה התפתלה בתוואי טופוגרפי נוח ומתון ועד כה, נראים בה שלושה שלבים עיקריים: כאשר השניים התחתונים – מימי שלהי ימי הבית השני, והשלב העליון הוא – מימי הלגיון הרומי, שמחנהו כאמור שכן בעיר העליונה. איכות הבניה במקום גבוהה, הטיח בה מוחלק היטב והדפנות מוגבהות בצורה בולטת.  במקרים אחדים, לעיתים נבנתה האמה, היכן שנהרסו השלבים הקדומים, על יסודות לגובה של שלושה מטרים.

מטבע משנה ב למרד היהודים ברומאים שנמצאים ביסודות האמה. צילום עופר שיאון
מטבע משנה ב למרד היהודים ברומאים שנמצאים ביסודות האמה. צילום עופר שיאון

אלי אסקוזידו – מנהל רשות העתיקות אומר בתגובה לממצאים: אמות המים לירושלים מספרות את סיפורה של העיר. לבנייתן נדרשו תקציבים עצומים של ממון, ידע הנדסי רב ותפעול יום יומי. אמות אלו מעידות על ימי זוהרו של בית המקדש, על חורבנה של העיר ואף בנייתה לאחר חורבן הבית ובימים של איליה קפיטולינה כעיר אלילית.  לאור החשיבות הרבה של התגלית, אשר לא ידוע על חלקים אחרים שנשתמרו באורך מרשים כזה, אנו מקווים כי יהיה ניתן לשמר אותה ולהציג אותה לרווחת הציבור יחד בשיתוף פעולה עם עיריית ירושלים וחברת ערים.

משה ליאון, ראש עיריית ירושלים מגיב: ירושלים היא עיר שהעבר והעתיד שלה שזורים זה בזה. עיריית ירושלים שמחה לגלות כי בעת בניית שלושה בתי ספר בגבעת המטוס, אשר יתרמו לחינוכו של דור העתיד, קיבלנו דרישת שלום מהעבר בצורת אמת מים מתקופת בית המקדש השני. תנופת הפיתוח שתתרום לעתידה של ירושלים מחייבת גם שימור של עברה המפואר.  על כן סיכמנו עם רשות העתיקות שהתכנון יעשה בתיאום מלא עם התחשבות מלאה ומוחלטת לשימור של אמת המים אשר תשולב בתוך הפרוייקט. מדובר בסוגיה חינוכית ואנו רואים חשיבות רבה במתן מענים תכנוניים טובים אשר יאפשרו לשימור האמה, עם הנגשה לציבור הרחב. 

אמת המים היתה פרוייקט תשתיות ששירת את ירושלים הקדומה ואני בטוח שלו היו רואים את התפתחותה האדירה של העיר בשנים האחרונות – הם היו גאים מאוד. 

החפירה באמה. צילום אמיל אלג'ם רשות העתיקות
החפירה באמה. צילום אמיל אלג’ם רשות העתיקות

 

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.