כתב אישום הוגש נגד שודדי עתיקות שנתפסו במדבר יהודה

מסרק עתיק מהתקופה הרומאית שנתפס בידי שודדי העתיקות - צילום: היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות

כתב אישום הוגש הבוקר כנגד חוליית שודדי עתיקות שנתפסו "על חם" בניסיון ביזה של מגילות גנוזות במדבר יהודה.

החוליה נתפסה בחפירות בזיזה במערת הגולגולת תוך השמדה של שכבות היסטוריות נדירות במערה.

כתב: אפי אליאן | צילומים: היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות , דוברות רשות העתיקות בישראל

הכניסה למערת הגולגלות במדבר יהודה - צילום: היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות
הכניסה למערת הגולגלות במדבר יהודה – צילום: היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות

הבוקר (יום ראשון 07/12/2014 הוגש כתב אישום כנגד חוליית שודדי עתיקות אשר ניסו לבצע ביזה של מגילות גנוזות ממערת הגולגולת שבמדבר יהודה. בעקבות מבצע תפיסה שניהלו מפקחי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות ובסיוע אנשי יחידת החילוץ ערד.  השודדים נתפסו במהלך מבצע מורכב כחלק מניסיון מורכב לאיתור שודדי מגילות גנוזות שפעלו בגזרה. המבצע התקיים לאורך שנה שלמה. 

החלק הדרמטי של המבצע החל בשעת בוקר מוקדמת, כאשר הבחינו אנשי יחידת החילוץ ערד תנועה חשודה באחת מהמערות שנמצאות במצוק הצפוני של נחל צאלים – באיזור "מעלה הנמר".  אנשי היחידה שהיו במהלך פעילות אימון יחידתית לא התפשרה והזעיקה למקום את מפקחי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות , אשר הגיעו במהרה למקום והחלו לעקוב יחדיו אחר החשודים שנראו מבצעים במקום חפירה לא חוקית – תוך שימוש בגלאי מתכות ובציוד חפירה רב. 

חוליית החשודים בשוד העתיקות חפרו במערה העתיקה, אשר בעצמה מוכרת כמחקר ארכיאולוגי תחת השם "מערת הגולגולת". במהלך החפירה במקום הרסו החשודים שכבות רבות תוך כדי שהם חופרים בעומק האדמה , במהלך פעילות זו השמידו שכבות ארכאולוגיות המכילות עדויות היסטוריות רבות מהתקופה הרומית (לפני כ2000 שנה) ומהתקופה הכלקוליתית (לפני כ-5000 שנה). 

מפקחי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות החלו להתקרב לתצפית ותיעוד של חוליית השודדים והתקרבו אל המערה. לציין כי המערה נמצאת על דופן מצוק – בגובה של כ-150 מטרים על בסיס נחל צאלים וכ-70 מטר מתחת לשפת המצוק. הגישה אל המערה המדוברת מתאפשרת רק באופן רגלי דרך שביל יעלים צר, תוך מעבר קירות סלע זקופים והגישה למקום מלווה בסיכון רב. 

חוליית שודדי העתיקות זרעה הרס רב בשכבות האדמה של המערה - צילום: היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות
חוליית שודדי העתיקות זרעה הרס רב בשכבות האדמה של המערה – צילום: היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות

כאשר התקרבו מפקחי היחידה לקרבת המערה לקראת שעת הערה , החלו החשודים בטיפוס איטי במעלה המצוק, כאשר הם נושאים על גבם שלל ממצאים עתיקים, בניהם אף מסרק צפוף שתוארך לתקופה הרומאית (לפני כ-2000 שנה). כמו כן ציוד חפירה רב שכלל אמצעי חפירה, ציוד פרימה ואף שני גלאי מתכות משוכללים, ציוד תאורה חדיש וכמות מים עצומה, מה שמעיד על כוונתם להישאר במקום לאורך ימים רבים. 

כאשר הגיעו החשודים למעלה המצוק, נתפסו על ידי מפקחי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות ונלקחו תחת מעצר לתחנת משטרת ערד, שם בסיוע של שוטרי וחוקרי תחנת משטרת ערד נחקרו במשך שעות ארוכות עד אשר מסרו את גרסתם. 

לאחר החקירה, לאור החומר הרב שנתפס בנוגע לחשודים , נלקחו החשודים והובאו בפני שופט המעצרים בבית משפט השלום בבאר שבע, שם הוארך מעצרם פעמיים והבוקר הוגש נגדם כתב אישום על ידי פרקליטות מחוז דרום. 

בשיחה מול אמיר גנור – מנהל היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות מספר אמיר כי מזה שנים רבות פועלות כנופיות של שודדי עתיקות במצוקי מדבר יהודה. השודדים מנסים לאתר ולמצוא מגילות גנוזות , קטעי פפירוסים עתיקים ועוד ממצאים ייחודים שהושארו במערות בעיקר מתקופת המרד הגדול ברומאים בשנים 66-70 לספירה הנוצרית ובימי מרד בר כוכבא בשנים 132-132 לספירה הנוצרית, כאשר הסתתרו בדבר לוחמים יהודיים שחששו מאימת הצבא הרומי. 

מסרק עתיק מהתקופה הרומאית שנתפס בידי שודדי העתיקות - צילום: היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות
מסרק עתיק מהתקופה הרומאית שנתפס בידי שודדי העתיקות – צילום: היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות

אמיר גנור מספר כי ממצאים אלו נמכרים בכסף רב בשווקי העתיקות בארץ ובכלל בעולם. ייחודו של מדבר יהודה אינו האקלים היבש , מה שמאפשר השתמרות גבוהה של חפצי עור, עצם ואף פריטים העשויים מעץ ייחודים. בשל האקלים היבש, הצליחו להשתמר היטב גם מגילות מדבר יהודה, קטעי קלף ופפירוס אשר עליהם נחשפו כתבים שונים, בין השאר כתבי הקודש, ספרי המקרא , חוזים משפטיים ואף סיפורים היסטוריים. רבם מהממצאים המדוברים הגיעו במהלך השנים לשווקי המסחר בעתיקות בארץ ובעולם, אך מזה עשרות שנים לעומת זאת , לא הצליחו ללכוד מבצעי שוד "על חם" , זאת בשל הקושי לאתרם ולתפוס אותם על פני המצוקים של המדבר הפראי. 

 

בעקבות הגעה של ממצאים ייחודיים שמקורם בשוד עתיקות מאיזור זה, החליט בשנה שעברה מי שהיה מנהל רשות העתיקות – שוקה דופרמן ז"ל לתת דגש לטיפול באיזור מדבר יהודה, במקביל להגביר את האכיפה ולנסות לאתר את המערות שמהן נבזזים הממצאים הייחודים. המשימה הוטלה על היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות שהחלה לפעול במדבר יהודה באופן גלוי ובאופן סמוי יחדיו. 

אנשי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות בפתח המערה - צילום: רשות העתיקות
אנשי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות בפתח המערה – צילום: רשות העתיקות

בעת המבצע המדובר הצליחו ללכוד את אחת מחוליות השודדים המרכזיות שפעלו במדבר יהודה בשנים האחרונות. ברשות החוליה נמצאו ממצאים ארכאולוגים ייחודים שנבזזו מהמערה. מהיחידה למניעת שוד ברשות העתיקות נמסר בהמשך לכתבה כי בשבועות הבאים צפויים להיחקר חשודים נוספים הקשורים בפעילות השוד וההרס של אתרי העתיקות באיזור. 

רשות העתיקות משקיעה משאבים רבים ומאמצים עיליים לשמור ולהגן על ערכי המורשת של מדינת ישראל. ברשות מציינים כי חפירה באתרי עתיקות ללא רשיון ופגיעה באתרי עתיקות, מהווה עבירה חמורה על החוק, בגינה נקבעו עונשי מאסר של עד 5 שנים. 

המערה נמצאת בגובה של 150 מטרים מעל בסיס צאלים - צילום: היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות
המערה נמצאת בגובה של 150 מטרים מעל בסיס צאלים – צילום: היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות

 

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.