שישה חשודים תושבי תל שבע נתפסו בבור אותו חצבו באתר עתיקות בדרום. על פי החשד חיפשו החופרים “זהב טורקי” אשר על פי האגדה נמצא באתר עתיקות זה. החוליה שנתפסה הינה השלישית שנתפסה עד כה באתר עתיקות זה ובאותו הבור
כתב: אפי אליאן | תמונות ו-וידאו : באדיבות היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות
סרטון וידאו
ביחידה למניעת שוד ברשות העתיקות מספרים כי אגדה על המצאות זהב טורקי מסעירה את דמיונם של התושבים באזור. אלה מגיעים לחפור באתרי העתיקות כשהם מלווים לעתים עם שיחים אשר מפעילים לחשים לגירוש שדים אשר לכאורה – שומרים על הזהב. החוליה שנתפסה הפעם הינה השלישית שנלכדת השנה באותו הבחור. מיותר לציין כי, זהב עד כה לא נמצא במקום אך אתר העתיקות נפגע קשות.
היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות לכדה לאחרונה “על חם” חולייה של שישה שודדי עתיקות בעת שחצבו בור באתר העתיקות באר כלך שבדרום הארץ. השישה נתפסו בעת שהם חופרים ופוגעים בשכבות קדומות.
מבצע התפיסה יצא לדרך כאשר התקבל דיווח מודיעיני אצל היחידה. בתצפית שערכו מפקחי היחידה, זוהו שמונה שודדי עתיקות, מתוכם שישה אשר חפרו את הבאר הקדומה ואילו שניים נוספים ששימשו כתצפיתנים.
התצפיתנים כאמור לא הוכיחו את עצמם שכן אנשי היחידה הצליחו להתנגב עד לבאר מבלי שיראו אותם ואף הפתיעו את החוליה אשר נתפסה “על חם” מתחת לאדמה. חלק מהחשודים נלכדו כאשר יצאו ממחילה עמוקה שהיתה בקרקעית הבור.
עם לכידת החשודים על ציודם וכלי החפירה, חבר את היחידה כוח סיוע של משמר הגבול (מג”ב דרום) וממשטרת קרית גת אשר סייע להבאתם לחקירה. בחקירה סיפרו החשודים – תושבי תל-שבע והפזורה הבדואית כי הגיעו למקום במטרה לטייל, נכנסו לבור ובחרו לבלות בתוכו.
בעת סיום החקירה, נתפס הרכב והציוד ששימש את החשודים והתיק הועבר ליועץ המשפטי של רשות העתיקות לשם הגשת כתב אישום.
בשיחה עם אמיר גנור – מנהל היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות מספר: לצערנו, חלק מתושבי הדרום נוטים לתפוס באגדות על מטמוני זהב כסיפורי אמת. אגדות אלו מספרות על אוצרות זהב מהתקופה העותמאנית אשר פזורים באתרים עתיקים שונים באזור הדרום. אנו- ברשות העתיקות רואים בזמן האחרון מגמה גוברת בה חוליות של שודדי עתיקות יוצאות לשטח ולאתרי עתיקות כשהן מצוידות בכלי חפירה, סורקות אחרי סימנים עלומים בשטח ואף חופרות בורות עמוקים באתרי העתיקות תוך פגיעה במורשת של כולנו.
חלק מהחוליות אף נעזרות בשיחי’ם מקומיים ומוכרים במגזר הבדואי, השיח אמור לסייע על פי החשד באיתור הזהב וב”לחימה” בשד אשר שומע עת האוצר במעמקי האדמה, תוך שימוש בלחשים וכישופים במהלך החפירה. רק במהלך החוש האחרון נלכד באזור “משאבי שדה” שבדרום הארץ אחד מהשייחים המוכרים ביותר בגזרה, יחד עם חשודים נוספים בעת שביצעו חפיר נחל חגב.
אלי אסקוזידו – מנהל רשות העתיקות מוסיף: “הלב נחמץ כאשר רואים את הנזק למורשת של כולנו, הנזק נעשה בשם בצע כסף ואגדות חסרות שחר. זהב ומטמונים שלא נתגלו ואתרי העתיקות נהרסים. בשטח נותרים בורות עמוקים אשר מסכנים את המטיילים באתרים ואף את חיילי צה”ל המתאמנים באזור.
עוד מציין כי פגיעה באתר עתיקות הינה עבירה פלילית אשר העונש הקבוע בחוק כנגד מבצעה הוא עד חמש שנות מאסר.
על אתר העתיקות – באר כלך
באתר באר כלך שהדרום הארץ קיימים שרידים עתיקים רבים. בניהם , שרידי באר ובורות מים עתיקים, מערות קולומבריום, קברים קדומים ואף מחצבה לאבני בניה. על פי תחקירים ארכיאולוגים שבוצעו באתר, החיים במקום התקיימו לאורך תקופות רבות, מתקופת הברונזה ועד לתקופה העות’מנית.