גבורה בשחקים – מטוס המיסטר מגן הבנים ברחובות

המטוס בגן הבנים לזכרו של טייס חיל האויר - סגן חיים הולצמן - צילום: אפי אליאן

28/05/1969 בצהרי היום ממריאים 3 מטוסי מיסטר במבנה מבסיס חיל האויר תל נוף הסמוך לרחובות. בעת המראת המטוסים, מבחין אחד מהטייסים בשובל אש הנפלט ממנוע מטוס המיסטר שלו. הטייס מפרק עצמו ממבנה הטיסה ומנסה להשתלט על התקלה. לאחר זמן קצר מגלה כי עליו להחליט – האם לנטוש מעל מבני מגורים או לשהות במטוס ולנסות להסיתו אל מעבר העיר.

זהו סיפור גבורתו של סגן חיים הולצמן – טייס חיל האויר הישראלי שקיפד חייו למען חייהם של תושבי העיר רחובות.

המיסטר מגן הבנים

מטוס המיסטר בגן הבנים ברחובות
מטוס המיסטר בגן הבנים ברחובות – צילום: אפי אליאן

על התאונה

בבוקר יום רביעי , ה28 לחודש מאי בשנת 1969, המריאו שלישיית מטוסי מיסטר של טייסת הכנף המעופפת מבסיס חיל האויר תל נוף הסמוך לעיר רחובות. מטוסו של סגן חיים הולצמן היה חלק מהשלישייה (מיסטר מס’ 26 בחיל האויר הישראלי). 

השלושה המריאו מעלה ונסקו צפונה לכיוון העיר רחובות. זמן קצר לאחר ההמראה, הבחין סגן הולצמן על עשן שחור הנפלט ממנוע המיסטר שברשותו והודיע בערוץ הקשר “אני כנראה נוטש”, מספר דקות לאחר מכן נראתה למרחוק פטריית עשן שחורה משטח פתוח צפונית לעיר רחובות. 

כוחות רבים של הצלה וצוותי חילוץ שהוזנקו למקום ההתרסקות מצאו כי סגן חיים הולצמן לא פלט את עצמו מהמטוס ונהרג בהתרסקות. 

בחקירת אירוע ההתרסקות של מיסטר 26 הוברר כי הטייס סגן הולצמן מצא כי ישנה תקלה במנועו, משום כך הוריד את מהירות המנוע למינימום על מנת לכבות את השריפה שפרצה במנועו. כתוצאה מכך המנוע כבה והמטוס הפך לדאון. ברגע זה יכול היה לפלוט ולהציל את עצמו, אך בחישוב מהיר מצא כי אם יינטוש את המטוס , זה עלול להתרסק על מבני המגורים של מכון ויצמן למדע שהיה בדרכו של המטוס הדואה. משום שרצה למנוע אבדות בנפש, החליט לקחת את חייו בידו ולהמשיך עם המטוס ולכוונו לשטחים הפתוחים צפונית לעיר רחובות. זמן קצר לאחר שחלף מעל מכון ויצמן, התרסק המטוס ברעש גדול לקרקע ועלה באש. 

על הטייס

סגן חיים הולצמן ז”ל נולד ב27/11/1947 בעיר רמת גן, שם התחנך ולמד בבית הספר ניצנים לאחר מכן סיים את לימודיו בבית הספר אהל-שם. במהלך נעוריו היה פעיל בקבוצות ספורט רבות ואף בתנועת הצופים. במקביל ללימודיו ועיסוקיו התנדב רבות לשירות כיבוי האש. בחודש פברואר 1966 התגייס לצבא הגנה לישראל והתנדב לשירות בחיל האויר הישראלי, שם סיים את קורס הטיס בציונים גבוהים והתקבל כטייס מהמניין בחיל האויר. חיים הולצמן לקח חלק במבצעים חשובים רבים של חיל האויר במהלך שירותו. בשנת 1968 חתם לשירות קבע בחיל האויר, שם פעל כטייס קרב עד ליום התאונה מעל העיר רחובות. 

סגן חיים הולצמן הובא לקבורה בבית העלמין קריית שאול. 

משפחתו של חיים הולצמן , הוציאה על שמו ספר זכרון מרשים, עיריית רחובות הקימה על שמו את גן משחקי הילדים בסמוך לגן הבנים בעיר ובכניסה למכון ויצמן למדע הותקן שלט לזכרו בכניסה הראשית. 

על המטוס

בעקבות התאונה הקשה בה נהרג סגן חיים הולצמן , החליטה עיריית רחובות לציין לשבח את פעילותו ומסירותו הגבוהה של הולצמן והנציחה את שמו על גבי מטוס מיסטר של חיל האויר הישראלי שנתרם לשם כך. המטוס הונח על כן גבוה ומתחתיו לוחית נחושת המספרת את סיפור הגבורה של הטייס הנועז. 

המטוס שבגן אינו המטוס המקורי כמובן עימו התרסק אלא מטוס שנתרם על ידי חיל האויר לעיריית רחובות לשם מטרה זו. 

איך מגיעים?

המטוס שוכן בגן הבנים בעיר רחובות במרכז העיר. ההגעה למקום הינה דרך רחוב הרצל (הרחוב הראשי של העיר) עד לצומת המובילה לקניון והתחנה המרכזית, בצומת זו פונים לרחוב בנימין ולאחר מכן פניה ימינה לרחוב הבנים. מומלץ להחנות את הרכב באחת מחניות הבניינים הסמוכים ולרדת רגלית למקום. 

גלריית תמונות

 

14 מבקרים הגיבו עד כה ב - “גבורה בשחקים – מטוס המיסטר מגן הבנים ברחובות

  1. תודה רבה על אזכור מקום ההנצחה לאחי, חיים הולצמן ז”ל.

    1. שינה היקרה,
      את מעשה גבורתו של אחיך, חיים, אנחנו מנחילים לכל תלמידי כתה ז’ בעיר רחובות, במסגרת הדרכה בבית יד לבנים.

    1. “גן הטייס”, נמצא בשכונת חבצלת, הקרובה לבסיס תל נוף.
      במקום נערך טקס יום הזכרון הכולל הנחת זר על האנדרטה לזכרו.
      בנוסף, נקרא רחוב על שמו באזור פארק המדע- קרוב למקום נפילתו.

  2. בכניסה למכון ויצמן מאוזכר שמו של הגיבור גם כן – על תרומתו לבטחונם של אנשי המכון

  3. המטוס כבר המון שנים בגן
    עשית לי נוסטלגיה מהילדות עכשיו

  4. שלום רב.
    שרתתי בבסיס חיל האוויר חצרים בין השנים 1966 – 1969.
    הכרתי את הטייס חיים הולצמן.
    אדם מופלא ,שייזכר לנצח על פעולתו האמיצה למנוע הרג אזרחים.
    בברכה
    גדעון שי
    050-2056073

  5. מעניין מאד.
    בילדותי הייתי הרבה פעמים בגן הזה ושמו היה “גן המגינים”. בתחומו נמצא בית יד לבנים ואולי זה המקור לבלבול (או שמא שם הגן השתנה מאז?)

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.