בליל הרביעי לחודש פברואר בשנת 1997, התחוללה בשמי ישראל טרגדיה איומה בה התנגשו שני מסוקי יסעור מעל אחד מיישובי הצפון. התוצאה – 73 חיילי צה”ל שנפלו כחללים. לא נותר ניצול אחד מהתאונה הקשה. בשנת 2008 הוקם אתר זכרון רשמי של הרוגי האסון בסמוך לקיבוץ דפנה, במקום בו התרסק אחד המסוקים המעורבים בתאונה.
האנדרטה לזכר הרוגי אסון המסוקים בקיבוץ דפנה.
האסון
בליל יום שלישי , הרביעי לחודש פברואר שנת 1997 , אירע אחד מהאסונות הכבדים שידעה מדינת ישראל וצה”ל. שני מסוקי יסעור עמוסים לעייפה בחיילים , תחמושת ונשקים עושים את דרכם באפילה לעבר לבנון.
מסיבה שלא ידועה, פגע אחד המסוקים ברוטור האחורי של המסוק שלפניו וכתוצאה מכך התרסקו השניים בעוצמה לקרקע.
היסעור הראשון התרסק על פלג נחל ליד קיבוץ דפנה ואילו השני התרסק על בתי צימרים ביישוב הסמוך “שאר יישוב”. במקום נוצרו להבות ענק כתוצאה מהתלקחות התחמושת הרבה שנשאו בתוך המסוקים ומשום האש העזה וההתפוצצות חומרי הנפץ, לא נותר אף אחד מנוסעי המסוק בחיים.
יום אבל הוכרז במדינת ישראל על אובדנם של 73 מלוחמי צה”ל שנספו באש התופת באתרי ההתרסקות. נסיבות האירוע נחקרו רבות , אך לא נותר זכר לקופסאות השחורות של המסוקים ולכן לא הצליחו החוקרים לברר את נסיבות התאונה הקשה.
הקמת האנדרטה
עד לשנת 2008 לא היתה אנדרטה רשמית של משרד הבטחון לזכר חללי האסון הכבד, אמנם היו יוזמות מבורכות של הורים שכולים ובני משפחה שהקימו גלעדים ואתרי זכרון ברחבי הארץ כגון “גבעת תום ותומר” , אך מקום רשמי טרם הוקם.
בשנת 2008 הוחלט להקים את האתר, במקום בו נפל אחד המסוקים מהתאונה. מקום הנפילה נמצא בסמוך לקיבוץ דפנה, כאשר המסוק עצמו התרסק על עץ עתיק מעל פלג נחל פעיל.
האתר שהוקם מתפרס על שטח רחב, בו מספר מוצגים , מהמקום בו נפל המסוק ועד לבריכת מים גדולה המזכירה במקצת את מבנה הרוטור של מסוק היסעור ובמי הבריכה מוצגים שמותיהם של ההרוגים באסון. מסביב לבריכה 73 סלעים גדולים המאזכרים את מספר ההרוגים בהתרסקות.
איך מגיעים?
כביש 99 ממחלף הגושרים , נוסעים מזרחה לכיוון קיבוץ דפנה. מגיעים לצומת ופונים לעבר חורשת טל, משם ישנו שילוט לאורך הדרך המובילה אל אתר הזכרון.
גלריית תמונות – צילום: אפי אליאן
תגובה 1 נכתבה על “לזכר 73 הרוגי אסון המסוקים – האנדרטה בקיבוץ דפנה”