רבים מכירים את המבנה בעל הצורה היוצאת דופן של בית המלון “הוליד אין” באשקלון. הצורה – כיפה עגולה גדולה נראית חריגה למדי בנוף המקומי, אך רבים לא יודעים כי הסגנון בנייה מבוסס על מבנה העומד בסמוך לבית המלון שנים רבות לפני כן.
אחוזת קבר השיח’ עוואד – חוף הולידי אין אשקלון
מה המקום למעשה?
המקום קרוי קבר השיח’ עוואד, למעשה – לא ממש יודעים מי היה אותו שייח ומהי גדולתו בתחומו , אך אין ספק כי האחוזה שנבנתה סביב קברו מוכיחה כי מדובר באדם בעל חשיבות גבוהה.
אין תיעוד ברור ומוסכם לתקופת ההקמה של הקבר, אך לפי סגנון הבניה של המבנה – משערים החוקרים כי מדובר במבנה שהוקם במהלך התקופה הממלוכית שהתהלכה בין השנים 1260 ועד 1516.
לפי השערת החוקרים , בתקופת הממלוכים , חששו אלו כי יתקיימו בארץ מסעות צלב נוספים כאלו שהתרחשו עד אז, לכן החליטו על הקמה מאסיבית של קברי “חשובים” , זאת על מנת לגרום לאוכלוסייה המוסלמית המתגוררת בסביבה – להגיע למקום ולקיים חגיגות “זיארה” (עליה לרגל). המטרה כמובן הוכיחה את עצמה וכמויות גדולות של מאמינים ועולי רגל זרמו לכלל חופי הארץ לאתרי הקבורה הללו.
נכון להיום ידוע על שני אתרים עיקריים נוספים שנבנו באותה תקופה לשם אותה מטרה – נבי רובין – השוכן באיזור פלמחים ו- סידנא עלי , השוכן בסמוך לחוף הים של הרצליה.
קצת מידע על המבנה
המבנה עצמו שוכן על פסגת גבעת כורכר בטיילת הרשמית של העיר אשקלון , המבנה שוכן דרומית לבית המלון הולידי אין ונחשב כאתר ביקור מאוד פופולארי בקרב המבקרים במלון וחוף הים הסמוך.
מידותיו של המבנה – 19 מטרים אורך ו-7 מטרים רוחב , ומחולק ל-3 חלקים – כאשר המרכז הינו ההיכל בו שוכן הקבר עצמו.
החלק המערבי של המבנה – בעל קשתות רחבות ושימש לאכלוס ומקום תפילה לעולי הרגל במקום, כמו כן החלק המזרחי הזהה לזה המערבי – בנוי באותה צורה ובעל חלונות לעבר הקבר עצמו.
הכניסה להיכל הקבר סגורה באמצעות סורגים ומנעול חלוד, אך הגישה להיכלים הסמוכים חופשית וניתן להתקרב היטב להיכל המרכזי.
המבנה עצמו הוכרז כמיועד לשימור על ידי המועצה לשימור אתרים, אך לצערנו הוונדליזם והגרפיטי של “הישראלי המכוער” שוכנים בכל דפנותיו. מפה ועד להשחתה גמורה של המקום – המרחק אינו ארוך.
הפעילות במקום
למעשה לא ידוע על פעילות מפורשת במקום, ואין תיעוד כתוב על כך, אך משערים החוקרים כי המקום היה פעיל ומבוקר מאז הקמתו בתקופה הממלוכית ועד לסיום היישוב הערבי באשקלון.
בשנת 1948, במהלך מלחמת העצמאות של ישראל , נטשו התושבים הערבים את היישוב מג’דל (כיום שכונת מגדל באשקלון) ונמלטו מהמקום בשל הלחימה שבוצעה בסמוך ליישובם. עד אז , היה ידוע על הערבים המקומיים שהיו מבקרים ו”עולים לרגל” לקברו של השיח’ עוואד.
היישוב מגדל אגב, היה קיים מאז התקופה העות’מאנית. אך זה ננטש על ידי יושביו ב-1948 ולא אוכלס מעולם מחדש.
המבנה והמלון ממול
מאז ומעולם שמו לב אנשים ומבקרים רבים בבית המלון הסמוך, כי צורתו של המלון אינה שגרתית ומוכרת ביחס לבתי מלון אחרים, אך לרוב לא שיערו כי המקור לעיצובו הוא אחוזת הקבר של השיח עוואד הסמוכה.
את בית המלון תכנן בשנת 1998 האדריכל (זוכה פרס ישראל) יעקב רכטר, זאת לפי מראה הכיפה הלבנה שהיתה מעל אחוזת קבר השיח עוואד הסמוכה למתחם.
צורת הבית מלון הינה עגולה וצבועה בלבן – זהה בצורתה לכיפה הניבטת ממרחק של כ-200 מטרים בלבד.
מה עוד בסביבה?
להגיע למקום במיוחד – כמובן מיותר , אין יותר מדי אטרקציה במקום למבקרים או ביקור משפחות וילדים, מה שכן כידוע – אשקלון עמוסה לעייפה באתרים ארכיאולוגים בעלי סמיכות גבוהה אחד מהשני.
במרחק של כ-150 מטרים מקבר השיח’, בקו ישר מול חלקו האחורי של בית המלון הולידי אין , ישנו משטח פסיפס יפיפה הנחבא לו בין דיונת החול לשכונת בתי המגורים שברחוב יקותיאל אדם.
המקום מגודר אמנם בחומה קטנה, אך הכניסה אליו חופשית. מומלץ כחלק מסיור מסודר בעיר , להגיע לשם ולחזות בהיסטוריה הבנויה בו. כמו כן ברחוב מקביל מזרחה , ברחוב צבי סגל – מול בית 59 , שרידי כנסייה מהתקופה הביזנטית.
במקום עמודים שנשתמרו יפה, אבנים מהאולם המרכזי ועוד ממצאים מעניינים. אגב – יש הסוברים כי הכנסייה המדוברת הינה הכנסיה של שלושת הקדושים המצריים – זאת לפי מיקומה המשוער במפת מידבא.
איך מגיעים?
אחוזת הקבר של השיח’ עוואד שוכנת על חוף הים של אשקלון ,צפונית לטיילת של חוף הים. המתחם נמצא כ-200 מטרים דרומית לבית המלון הסמוך וישנה חנייה חופשית בשפע!
למגיעים מחוץ לעיר: מהכניסה הצפונית של העיר, נכנסים לשדרות מנחם בגין, חולפים לאורכו עד לשדרות ירושלים , בסוף הרחוב – פיצול לשני רחובות – שם פונים לרחוב בר כוכבא ומשם היישר לחנייה בכניסה לרחוב יפה נוף.
האתר מסומן היטב בתוכנות הניווט:
- עמוד ענן – ניווט שטח (נ.צ. 621858 / 158678 גובה: 15 מטרים מעל פני הים)
- WAZE
גלריית תמונות שצולמו במקום (לחץ על התמונה להגדלה) – צילום: אפי אליאן
מישר כח על הפרסום המקצועי והמזמין!
לצערי, החברה הכלכלית באשקלון בנתה, בסמוך לקבר השייח מבנה המכיל 2 חיקויים לקבר השייח שהיום משמש כמסעדה. לקרוא למסעדה בשם של עלייה לרגל לקבר שייח זה ללעוג למינהג האיסלם…אנא, פעלו כדי לשנות את שם המקום….
וליעקב רכטר, אתה אדריכל מבריק, המתכתב עם מבנים חשובים בסביבה! כבוד!
באשר לכל שאר המבנים שאושרו או שלא ונבנים ומסתירים ומכערים את המלון ואת קבר השייח, ניגמרו לי המילים. ובאשר להמצוק עליו יטשב הקבר החשוב הזה, שעולים אליו לרגל לא רק מ6סלמים בזייארה. אנא, הזדרזו להוציא את המצוק ממצוקתו כי אשקלון עיר תיירות היא!
השיך עוואד הוא אב המשפחה שלי ואנו מבקרים שם לעתים רחוקות לכל מידע אתם יכולים ליצור קשר .. תודה על הסיקור
נחמד – אבל אין מה לעשות שם יותר מדי
מקום מעניין. יפה מאוד.
כל הכבוד על הסיקור הנהדר!
מאמר יפה
תודה