תחנת משטרת חברון אינה קיימת עוד, כלומר – קיימת תחנת משטרה חדשה, אך זו שנבנתה כחלק מפרויקט הקמת תחנות המשטרה המבוצרות על פי תכנונו של צ'ארלס טיגארט – אינה קיימת עוד. התחנה פעלה לאחר תקופת המנדט הבריטי כבניין הממשל הצבאי הישראלי ולאחר מכן הועברה לרשות מרכז השלטון הפלסטיני ולבסוף נהרסה כליל. כאן נביא את סיפורה עם תמונות ותיעוד שנאסף מארכיון המדינה.
כתב: אפי אליאן | צילומים: ארכיון המדינה

תחנת משטרת חברון (הקודמת לציין) הוקמה במהלך שנות השלושים של המאה העשרים.
את מבנה התחנה הקימו על פי אותו סטנדרט קבוע לתחנות משטרה אשר יזם ויצר המהנדס הבריטי צ'רלס טיגארט.

תחנת המשטרה בחברון נבנתה תחת סוג מבנה 2nd Class Police Station – Divisional HQ אשר מוכר גם תחת הכינוי "תחנה כפרית, או תחנת מטה נפתי. מבנה המוכר בעיצוב של מבנה ריבועי כאשר בשתיים מפאותיו ניצבים מגדלים אשר מהווים נקודת תצפית גבוהה והגנה על הסביבה.

במבנה התחנה, בדומה למצודות טיגארט נוספות קיימות שלוש קומות המתפרסות לאורך פאות המבנה, בחלק החיצוני כחלק מהגנת המבנה בדרך כלל יהיו חלונות קטנים יותר, חלקם ממוגנים באמצעות סורגים או דלתות מתכת, זאת לעומת הצד הפנימי של המבנה אשר יכלול חלונות רחבים ופתחי מעבר לתוך השטח הפנימי של תחנת המשטרה.
בניית התחנה ארכה כשנתיים מאז נטעו את יסודותיה. בתחומי החצר הפנימית הוקמו מבנים נוספים, בניהם גם מאגר מים תת קרקעי אשר את ראשו המבצבץ יצא בתוך תחומי החצר הפנימית של המבנה.
הקמת התחנה נסתיימה שנתיים לאחר מכן, אז נכנסו אליה לתפעול שוטרי המשטרה בריטית. יצוין שהתחנה עצמה בניגוד לתחנות משטרה בריטיות אחרות קיבלה פנים אחרות בחזיתה.
בתחנת משטרת זו נבנה גרם מדרגות מרשים המוביל לשלוש דלתות גבוהות במרכז המבנה.

שלישיית הדלתות הללו הובילו למסדרון המתפרס לקצוות המבנה ומשם מדרגות לקומות העליונות.

עיקר הפעילות הסדירה מבנה התקיימה בקומה השניה והשלישית, כאשר השלישית היתה מורכבת מחדרים ומשרדים שונים אשר מול דלתות היציאה היתה מרפסת ארוכה עם חלונות גדולים.

בכל קומה של תחנת המשטרה, נבנה מטבח לרשות הדיירים בה. המטבחים הוקמו בחלקים הפנימיים של תחנת המשטרה ולרוב לא היו כוללים חלונות או פתחים כלפי חוץ.

בכלל, ברוב חדרי התחנה ובעיקר בקומות האמצעיות , חדרים רבים היו בנויים עם חלונות ופתחים כלפי החצר הפנימית, חדרים בודדים היו עם פתחי צוהר כלפי הדפנות החיצוניות של מבנה התחנה.

כחלק מחדרי השירות שנבנו בתחנה, גם בחדרי הרחצה היו אלמנטים שאולי נחשבו כ"מותרות" בתקופה ההיא, כמו מים חמים, הסקה ומים זורמים. חדרים אלו נבנו בעיקר בצד הדפנות החיצוניות של המבנה, כפי שניתן לראות בתמונה מטה.

בסך הכל תחנת משטרת חברון היתה די דומה בתצורתה לתחנות רבות, מעבר לאופי חזית המבנה כפי שצוין קודם, והמוסך שהיה קיים בחצרה הפנימית שאר הדברים היו די זהים בין התחנות השונות.

תחנת המשטרה הועברה בתום תקופת המנדט הבריטי בארץ ישראל לרשות ישראל, אז פעלה במקום במשך שנים כבניין הממשל הצבאי ישראלי, לאחר מכן הועברה לשימוש מרכז השלטון הפלסטיני ולאחר שנים נהרסה על ידי צה"ל.
מספר תחנת המשטרה הבריטית בחברון ברשימת המבנים צוין כ-05. נכון להיום טרם הצלחתי לאתר את מיקומה הנוכחי כיום (או לפחות של שרידיה). על פי מפות מהתקופה ההיא, ניכר שהיתה בין כפר יטא של היום לחברון. בהנחה ואמצא את מיקומה אסמן אותו במפה מודרנית לטובת התיעוד.

עדכון
לאחר פרסום הכתבה התקבל מידע באשר למיקומה המדויק בה עמדה תחנת המשטרה הבריטית.
קישור למיקום באתר עמוד ענן
המידע החדש שנוסף:
בניין הממשל הישראלי צבאי היה מאויש על ידי צה"ל עד לשנת 1997. בשנה זו פונה המבנה (16.1.1997) כחלק מהסכם חברון לידי הרשות הפלסטינית. המבנה היה ברשותם עד שנת 2002 – מבצע חומת מגן, אז צה"ל השמיד את המבנה באמצעות מאות קילוגרמים של חומר נפץ מאחר והסתגרו בו מחבלים.
תודה ל אמין על התוספת מידע החשוב.
אני יודע היכן המבנה נמצא. זה אזור שהוא חלק מהעיר חברון עוד לפני אוסלו.
שלום אורן.
אשמח לקבל ציון מקום מדויק באמצעות גוגל מפות או כל תוכנת ניווט רלוונטית אחרת.
בניין הממשל בחברון היה מאויש בידי צה"ל עד לשנת 1997 צה"ל פינה אותו ב 16 /1 /1997 בהסכם חברון לטובת הרשות הפלסטינית צה"ל הרס את הבניין לאחר שהסתגרו בו מחבלים ב 2002 במבצע חומת מגן במאות קילוגרמים של חנ"ם. נ"צ 31.5351342, 35.0936177