פסלים רומיים עתיקים נמצאו בסמוך לעיר העתיקה של בית שאן

צילום תלת מימד של הפסלים: ארגיטה ג'רמן-לבנון, המעבדה הלאומית לתיעוד ומחקר דיגיטאלי בארכיאולוגיה

שני פסלי מצבה עתיקים נמצאו הודות לעירנותה של תושבת העיר בית שאן שיצאה לטיול רגלי צפונית לעיר העתיקה של בית שאן. החוקרים מטעם רשות עתיקות מספרים: פסלי מצבה כאלה הוצבו בדרך כלל במערות קבורה וסביר כי היו מייצגים את הנפטרים. 

כתב: אפי אליאן | צילומים: איתן קליין , ארגיטה ג’רמן לבנון

שני הפסלים שנחשפו. צילום: איתן קליין
שני הפסלים שנחשפו. צילום: איתן קליין

כתבת וידאו

החוקרים: פסלי מצבה שכאלה הוצבו בדרך כלל במערכות קבורה. סביר להניח כי הינם מייצגים את הנפטרים. האישה אשר אחראית למציאת הפסלים תקבל מרשות העתיקות תעודה על אזרחותה הטובה. 

שני פסלי מצבה מהתקופה הרומית נמצאו לאחרונה מצפון לעיר העתיקה של בית שאן. תושבת העיר בית שאן יצאה לטיול רגלי במקום, במהלך הטיול הבחינה האישה בחלקו העליון של ראש אחד מהפסלים אשר מציץ מתוך האדמה. האישה יחד עם בעלה הזעיקו את מפקחי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות אשר הגיעו למקום.  בעבודה משותפת יחד עם הזוג חשפו את הפסל המתוארך לתקופה הרומית המאוחרת. (המאה ה-3 וה-4 לספירה הנוצרית) מה שהפתיע – במהלך החשיפה של הפסל הראשון, נתגלה פסל נוסף. שני פסלי המצבה נחשפו במלואם והועברו אחר כבוד למעבדות רשות העתיקות מחשש לשוד עתיקות וכמובן – לצורכי מחקר ושימור. 

ניר דיסטלפלד, מפקח  היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות עם הפסלים שנחשפו. צילום: איתן קליין
ניר דיסטלפלד, מפקח היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות עם הפסלים שנחשפו. צילום: איתן קליין

ד”ר איתן קליין – סגן מנהל היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות מספר על הממצאים הייחודים: פסלי המצבות – או בלעז פרוטומות שנמצאו נחצבו מאבן גיר מקומית. הפסלים מתארים תווי פנים ייחודיים, פרטי לבוש ואף עיצוב שיער. במקרה זה ניכר כי לפחות אחד מהפסלים נושא דמות גבר בעל זקן. פסלי המצבה כאלו שנמצאו מוצבים בדרך כלל בסמוך או בתוך מערות קבורה. אלו כנראה מייצגים בקווים כללים את הנפטרים. 

שני הפסלים שנחשפו. צילום: איתן קליין,
שני הפסלים שנחשפו. צילום: איתן קליין,

יצוין כי בעבר נמצאו פסלים דומים באזור זה של הארץ (בית שאן) ובכלל בצפון הממלכה הירדנית. אך אף פסל לא היה דומה למשנהו, מכאן חשיבות הממצאים הייחודים. פסלי המצבה שנמצאו נעשו בסגנון האומנותי האוריינטאלי והם מעידים כי לקראת סוף התקופה הרומית, השימוש באמנות הקלאסית בארץ ישראל דעך ומגמות אמנותיות מקומיות היו בשימוש. 

שני הפסלים שנחשפו. צילום: איתן קליין,
שני הפסלים שנחשפו. צילום: איתן קליין,
שני הפסלים שנחשפו. צילום: איתן קליין,
שני הפסלים שנחשפו. צילום: איתן קליין,

בשיחה עם ניר דיסטלפלד – מפקח היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות בצפון הארץ מספר ניר: נראה שהפסלים נחשפו בעקבות הגשמים החזקים שירדו באזור זה לאחרונה. מדובר בממצאים חשובים ביותר, המלמדים אותנו רבות את תושבי העיר בית שאן בעת העתיקה. אנחנו מודים לתושבת העיר על הערנות ועל גילוי האזרחות הטובה. על כך תוענק לה תעודת הוקרה. גילוי הפסלים הוסיף פיסה נוספת לפאזל הבנת התרבות החומרית של תושבי ארץ ישראל בעבר. ממצאים כאלו שנמצאו שייכים לכלל תושבי המדינה וכעת כולנו נוכל ליהנות מהם ולהבין את ההקשר ההיסטורי שלהם. 

צילום תלת מימד של הפסלים: ארגיטה ג'רמן-לבנון, המעבדה הלאומית לתיעוד ומחקר דיגיטאלי בארכיאולוגיה
צילום תלת מימד של הפסלים: ארגיטה ג’רמן-לבנון, המעבדה הלאומית לתיעוד ומחקר דיגיטאלי בארכיאולוגיה

 

איני רוצה לחשוב – מוסיף ניר, מה היה קורה אם הפסלים הללו היו מגיעים לידיים הלא נכונות. חשוב לנו להדגיש שהגשמים העזים בימי החורף עשויים להעלות על פני הקרקע ממצאים נוספים ואנו קוראים לתושבים לדווח לנו עליהם באמצעות דף הפייסבוק – רשות העתיקות – לגעת בעבר. 

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.