טיול מים בנחל אלכסנדר וחירבת סאמרה

ח'ירבת סמארה על ראש גבעת הכורכר בשמורה

בימים החמים העוברים עלינו בשבועות האחרונים, כולנו מחפשים את הסביבה הקרירה והרטובה על מנת להעביר חופשה וטיול טבע איכותי. ארצנו אמנם שופעת באתרים כאלו, אך רובם באיזור הצפון ורמת הגולן. לטובת תושבי המרכז ושאר הארץ ישנם אתרים שעשויים להיות רלוונטיים ובניהם הגן לאומי של נחל אלכסנדר.

הנחל מבין השופעים בארץ ישראל, ניזון מכמות גדולה של נחלים גדולים ואף מהווה בית גידול לצבי מים ייחודיים.

על הנחל ומקורותיו

נחל אלכסנדר הינו מבין הנחלים הבולטים במישור החוף של איזור השרון במדינת ישראל. הנחל , ניזון ממי הרי השומרון ונשפך בסופו לים התיכון. 

אורכו הכולל של הנחל עומד כיום (2012) על 33 קילומטרים, כאשר החלק התחתון ביותר של הנחל השוכן בין מכמורת ובית ינאי הוכרז כגן לאומי.

הנחל ניזון מלא מעט נחלים בולטים ברחבי צפון הארץ, בניהם נחל אביחיל, נחל תאנים, נחל בחן , נחל שכם ונחל אומץ. ברוב חלקיו של הנחל, הנחל מניב תפוקה נאה של מים, אך בחלקו האחרון הנחל מוגדר כנחל אכזב, זאת משום השטח בו הינו זורם שבנוי מסלעים מחורצים, מה שגורם לדילול גבוה של המים הזורמים. 

אחד האטרקציות הבולטות בנחל אלכסנדר הינה קיום של צבי מים יפיפיים שבוקעים מדי עונה במקום. האטרקציה גורמת לרבבות מבקרים מדי שנה להגיע למקום ולצפות במחזה המלבב. 

 

מי הוא אלכסנדר?

ישנם מספר סיפורים שונים ומשונים אודות שמו הנחל אלכסנדר, אך מבניהם ישנם שני סיפורים עיקריים אשר נראים יותר אותנטיים ביחס לזירה והסביבה. 

הסברה הראשונה בנוגע לשמו של הנחל, שמדובר בכלל בשם  איסכנדיר, כפי שהיה קרוי בפי המקומיים ואדי  איסכנדיר או לחילופין אסכנדורה (נהר אסכנדורה) על שמו של אסכנדר אבו זבורה שהיה סוחר ממולח בתקופתו שהיה חי בסביבה במאה ה-19. על פי הסיפורים אודותיו, אסכנדר אבו זבורה היה מגדל ומייצא אבטיחים מאיזור שכם וירושלים לעבר מצריים וארצות ערב סמוכות. הסיפורים עליו מספרים כי היה נוהג להשיט את הסחורה שלו כדרך הנחל עד לים התיכון ומשם היה שולח אותם לארצות הרחוקות. 

הסברה השניה, פשוטה יותר שאלכסנדר עליו קרוי הנחל, היה בכלל אלכסנדר ינאי שהיה מוכר כמלך חשמונאי בתקופת המאה ה-1 לפני הספירה. הסיפורים אודותיו מעידים כי בעת לחימתו בגזרה, כבש את שטח הנחל ומשום כך שמו. 

מה הסיפור הנכון? כנראה שלעולם לא נדע. 

על הנחל והגן הלאומי

נחל אלכסנדר לא היה מאז ומעולם בתצורתו הנוכחית , למעשה הנחל עבר שיקום גדול מאוד על מנת להביאו למצבו הטבעי כיום. 

נחל אלכסנדר היה אחד מהנחלים המזוהמים ביותר שהיו אי פעם בכל ארץ ישראל, אך בשנת 1995 החלה פעולת שיקום ראשונית בפעילותם של לא פחות מעשרים גופים שונים שהיו בעלי רצון אמיתי לשקם ולשחזר את אורך החיים הטבעי במקום. 

במקום הושקעו לאורך השנים עשרות מיליוני שקלים לשם טיהור הנחל ושטחו, שיפוצו והחזרתו לדרך הטבע כמה שעוד ניתן. בסופו של דבר השתלם הדבר ובשנת 2003 – שמונה שנים לאחר התחלת השחזור, השתתפה ישראל בתחרות בינלאומית הקרויה RIVERPRIZE, שנועדה לבחור את המקום האיכותי ביותר ברחבי העולם מבחינת שמירת הטבע ואיכות הסביבה. 

נחל אלכסנדר שהשתתף באותה תחרות מטעם מדינת ישראל, זכה במקום הראשון וזכה לתשואות רבות.  בעקבות הזכייה הפך הנחל המשוקם לדוגמא מופלאה ליכולות השמירה על הטבע. 

ויש שם גם צבים

לפי שנכתב בכותרת, נחל אלכסנדר מכיל צורות חיים רבות על היבשה ובניהם .. גם במים, לא מדובר בדגים או צפרדעים למיניהם אלא בצבי ים נדירים שבוקעים מדי עונה בסמוך לגשר הצבים שבשמורת נחל אלכסנדר, משם שוחים לתוך מי הנחל ואף החוצה ממנו לים התיכון.  

הצב החי במי נחל אלכסנדר הינו מסוג “הצב הרך” , בתנאים מתאימים ובטוחים הנ”ל יכול להגיע לאורך של יותר ממטר ולמשקל של כחמישים קילוגרם.  הצב הרך הינו היחידי שקיים בנחל ובעקבות עבודתם המסורה של פקחי השמורה, מדי עונה בוקעים להם צבים ושוחים את דרכם הראשונה אל המים. 

ברחבי השמורה בסמוך לנחל, ישנם אתרי הטלה מלאכותיים שנוצרו במיוחד עבורם על ידי אנשי שמורת הטבע  ואלו אף מסיירים במקום בדרך קבע על מנת למנוע פגיעה מכוונת בביצי הדגים הפזורות במקום.  כחלק מעבודת השימור וההגנה על ביצי הצבים, נלקחים חלקם לתוך כלובים סגורים עד ליממה לאחר ההטלה. משם הם משוחררים לדרכם לתוך מי הנחל. 

מעבר לצבים, ישנם במקום בעלי חיים נוספים כמו ברכיות , נוטריות , נמיות ואגמיות החיות בהרמוניה מופלאה במקום. 

חירבת סמארה על הגבעה

ח’רבת סמארה העומדת על הגבעה המשקיפה על נחל אלכסנדר ומצד שני אל איזור מכמורת, הינה מבנה בעל קשתות שנשמר יחסית טוב לתקופתו. המבנה עומד על גבעת כורכר מעל שטח הנחל.

על פי הסיפורים , המבנה היה חלק מביתם וחוותם של משפחת סמארה , משפחה שומרונית ששלטה באותה תקופה באדמות בגזרה בה כיום שוכנת שמורת הטבע של נחל אלכסנדר, על פי הממצאים במקום, החווה הוקמה בין השנים 1800 ל-1900 לספירה, ונבנתה למעשה על שרידים של של חווה מהתקופה הרומית. על פי הסיפורים ,כמו כן על פי המקורות, השלטון הטורקי ששלט אז בארץ ישראל , קבע כי המקום יהיה סוג של תחנת מכס ומעבר , אשר שימשה לגביית מס על האבטיחים ושאר התבואה שעברה במקום לעבר מדינות הים התיכון. סוחרים אשר היו מעבירים את סחורתם כדרך התחנה, היו ממשיכים את דרכם על רפסודות לעבר נמל הסחורות במכמורת ומשם לרחבי העולם.

נמל הסחורות במכמורת היה קרוי בפי המקומיים באותה תקופה מינת  אל בטיח. בין הסוחרים שפעלו לאורך זמן במקום היה  אסכנדר אבו זבורה אשר היה סוחר באבטיחים מישראל למדינות המזרח התיכון. 

איך מגיעים?

כביש 2 לכיוון צפון , עוברים את מחלף ינאי, לאחר נסיעה של דקות ספורות צפונה, תעלו על גשר אשר מתחתיו זורמים מי הנחל, בסמוך ישנה פנייה ימינה המובילה אתכם לדרך המובילה מתחת לגשר. במקום ישנו חניון מוסדר ממנו ניתן להגיע רגלית למרבית האתרים במקום.

הכניסה למקום חופשית ואינה כרוכה בכל תשלום. המקום פתוח בכל ימות השנה.  

המקום מסומן היטב בתוכנות הניווט

  • עמוד ענן
  • WAZE

גלריית תמונות

 

8 מבקרים הגיבו עד כה ב - “טיול מים בנחל אלכסנדר וחירבת סאמרה

  1. הזחלים בתמונה אינם טוואי המשי אלא זחל דובון הקורים אשר מסוכן לבני אדם ולבעלי חיים! אנא היזהרו!

  2. לעונה זו אין צבים ! כדאי לציין זאת.

    ישנן מספר עונות שישנן הטלות במקום.

  3. הייתי שם עם המשפחה לא מזמן
    מקום יפה גדול מאוד
    שווה ביקור

  4. כתוב היטב
    חשוב לציין שהמקום ניתן להגעה עם רכבים פרטיים וגם ברגל.

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.