ארצנו, בתקופת המנדט ידעה קיומם של סליקים רבים, ברחבי הארץ נחפרו, נבנו, נחצבו שלל סוגים של סליקים להחבאת נשק ותחמושת, זאת בשל האיסור להחזרת נשק בלתי לגאלי בידיים אזרחיות.
עם עליית כמות הסליקים ואף היו כאלה שנתפסו, הוחלט לשכלל את הסליקים והמרכזיים בניהם, של ארגוני המחתרת וההגנה.
בשל כך התבקש יאני אבידוב, אחד מבעלי משק במושב נהלל, לאפשר בניית סליק בחצר המשק.
מתוך עמוד ה instagram של היסטוריה על המפה
לאחר דין ודברים והתייעצות סודית בקרב המשפחה, הסכים לכך, הרעיון היה להקמת סליק במסווה של בניית בור לאיסוף שתן של הפרות אותן מגדל במשקו.
לשם החפירה הובאו מומחי חציבה, נחפר ונחצב בור גדול בעומק של כ-2.5 מטר ובשטח של 5 מ”ר, ולצידו בור קטן נוסף.
עם סיום החציבה, יצקו בטון בקירות ובתקרה, תוך משיכת זפת על הדפנות – למניעת חדירת מים, 4 צינורות אוורור שהוסלקו כעמודי תמך ועמוד חשמל והסליק נכנס לפעולה.
עם סיום הקמת הסליק, הגיעו באישון לילה חברי ההגנה ומילאו אותו ב”כל טוב” נשקים, מרגמות, אקדחים ותחמושת. הסליק פעל במשך תקופה, ולא התגלה מעולם.
מעל פתח הסליק, פעלה משאבה חשמלית כבדה שפעלה ו… לא שאבה דבר, אך בפעילותה, יצרו מצב כאילו שואבת שתן לתוך הבור הקטן, מתוחכם לא?
כך היה עד 29.6.1946, אז ערכו הבריטים ששלטו בארץ מבצע לאיתור כלי נשק ביישובים העבריים. בנהלל, לא הצליחו הבריטים לאתר את הסליק, אפילו לא היו קרובים. אך בשל הסיכון הרב לאחר “השבת השחורה”, הוחלט לאטום את הסליק על תכולתו.
הפעם הבאה שנפתח הסליק, היה כבר ב-1948 – מלחמת העצמאות, אז נפרץ הסליק והתכולה הועברה לידי הלוחמים בחזיתות.
לאחר שנים, נכדו של יאני , עופר אבידוב, חשף את הסליק, שיפץ את המבנה והפך אותו לאחר תיירות למבקרים, שם הוא מנציח את העבר ההיסטורי של מדינת ישראל עם משפחתו והגנת הארץ.
בצמוד לבניין הרפת, מעל הסליק, הוקם מבנה מבקרים, בו מקבלים את הסיפור במהלך סיור ולאחר מכן, עוברים לבניין הצמוד וממנו אף ניתן לרדת לסליק.
במקום , תצוגות של נשקים ישנים שנמצאו בסליק, חפצים היסטוריים וסיפורים נוספים הקשורים במשפחת אבידוב.
הביקור במקום הינו במסגרת “מיזם שבת ישראלית” , המחבר בין מבקרים לאתרי מורשת בסופי שבוע ללא תשלום. מעוניינים להגיע לביקור בסליק במסגרת המיזם? לחצו כאן להרשמה (12/2022)
לעוד פרסומים, הצטרפו לעוקבי עמוד האינסטגרם של היסטוריה על המפה כאן