ביקור בארמון הקיץ של האמיר מחמוד פע’ור מכפר וואסט

קשת רחבה בראש ארמון האמיר - צילום: אפי אליאן

רמת הגולן שופעת מבנים ישנים הבנויים בסגנון די שבלוני, חלקם היסטוריים חלקם עוד מבנים של יישובים סורים שננטשו במרוצת השנים. אך אלו הנוסעים על כביש 959 הסמוך למרום גולן לבטח נתקלו פעם או פעמיים בשרידי מבנה מרשים ומיוחד בצורתו ובעיצובו בצד הכביש הסמוך ל”מאגר עורבים” ואין ספק שמשך את העין מעבר ליתר המבנים באזור. אכן מדובר במבנה ייחודי מסוגו מאחר שמדובר בארמון הקיץ של ראש שבט מכובד אשר בנה מבנה זה, אחד מיני רבים באזור רמת הגולן ועמק החולה במאה ה-19. ברוכים הבאים לארמון הקיץ של האמיר פעור בכפר וואסט

כתב: אפי אליאן | צילום: אפי אליאן , ארכיון היסטוריה על המפה

חצר ארמון האמיר פעור בווסט - צילום: אפי אליאן
חצר ארמון האמיר פעור בווסט – צילום: אפי אליאן

המבנה המרשים שניצב בצמוד לכביש 959 ממרום גולן לצומת רוויה אינו עוד אחד מהמבנים הרבים הפרוסים בשטחים הנרחבים של רמת הגולן, מדובר במבנה מרשים המעוצב בצורה יוצאת דופן ביחס לבתים מתקופתו. המבנה הוקם על ידי האמיר מחמוד פעור אשר היה  ראש שבט אל פאדל שבכפר וואסט. השבט הינו שבט בדואי ומחמוד פעור היה שיח אשר משפחתו הגיעה מאזור ערב הסעודית במהלך המאה ה-18. 

שלט כביש 959 מרום גולן - צילום: ארכיון היסטוריה על המפה
שלט כביש 959 מרום גולן – צילום: ארכיון היסטוריה על המפה

המבנה שימש את האמיר כארמון קיץ, ובנוסף בנה ארמון חורף נוסף בעמק החולה, שם היה בעל שטחים נרחבים. ארמון קיץ נבנה במקום בו היתה התיישבות עיקרית של השבט (מפה נגזר שמה של הצומת – וואסט (בערבית – מרכז). 

הארמון נחלק למספר חלקים כאשר חלק עיקרי בו היה מיועד לאירוח רשמי, חלק נוסף אשר שימש כמגוריו של האמיר וחלק אחרון ששימש למגוריהן של נשותיו. 

ארמון הקיץ נבנה במהלך סוף המאה ה-19 תחילת המאה העשרים. יצוין כי האמיר שלט בין השנים 1880 ל-1926. 

המבנה כלל שלושה אגפים שונים כאשר כל אחד מהאגפים הוקף בחצר פנימית. הכניסה למבנה היתה מכיוון מזרח אשר אליו הגיעו המבקרים “פשוטי העם”, כאשר האורחים ה”חשובים” יותר הגיעו, אלו הופנו לאגף הפנימי אשר עליו סופר כי היה ידוע בפאר הרב ובשטיחים המסוגננים אשר היו פרוסים במקום ואילו האגף האחרון היה אגף הנשים של האמיר אשר היה מיועד לכניסתו של האמיר ומשפחתו הקרובה בלבד. 

כל אגף הוקף בחצר פנימית משלו , ארמון האמיר - צילום: אפי אליאן
כל אגף הוקף בחצר פנימית משלו , ארמון האמיר – צילום: אפי אליאן

האגף הראשון של המבנה, המזרחי היה מרוצף בצורה די לא שגרתית לסביבה כלל מאבני חלוקי נחל. כידוע אזור רמת הגולן שופע בסלעים השחורים סלעי הבזלת אך כידוע אבני חלוקי נחל אינם חלק מהנוף העיקרי של גזרה זו, למרות זאת, הרצפה רוצפה בהשקעה רבה בחלוקי נחל בינוניים אשר עיטרו בצורות שונות את שטח החצר הפנימית של האגף המזרחי. 

הרצפה של האגף המזרחי עם חלוקי הנחל - צילום: אפי אליאן
הרצפה של האגף המזרחי עם חלוקי הנחל – צילום: אפי אליאן

בחלק הצפון מזרחי של הארמון נבנתה בריכת שחיה של הארמון, כיום קשה לראות את השרידים שלה שכן חלקים רבים מהמבנה נהרסו עם השנים ואף נשדדו בידי וונדליסטים.

בתחומי הארמון ניתן לראות (באמצעות דמיון לא רב נציין) שרידים של מזרקה, באגף המערבי של המבנה נוכל עוד לראות שרידים של חדרי המגורים שעוד שרדו בדרך כלשהי.

הכניסה הדרומית של בית האמיר - צילום: אפי אליאן
הכניסה הדרומית של בית האמיר – צילום: אפי אליאן

במהלך מלחמת ששת הימים נכבש הארמון יחד עם המבנים מסביב וכל אנשי השבט שהתגוררו במקום עזבו לאדמת סוריה. 

בתום המלחמה לא שבו מכורך המציאות החדשה ליישב את הארמון וחלקים רבים ממנו נהרסו בין אם באופן יזום ובין אם כאלו שבחרו לשדוד ממנו חלקים מהמבנה והגג מעליו. בנו של האמיר ידוע שהסתבך בכספיו ומכר חלק נכבד מאדמותיו לקרן הקיימת לישראל במהלך שנת 1940. על אדמות אלה נבנתה קבוצת היישובים הידועה בשם “מצודות אוסישקין” , קיבוץ דפנה קיבוץ הגושרים וקיבוץ דן , מושב בית הלל ועוד. 

 

ארמון החורף לעומת זאת הצליח לשרוד קצת יותר וכיום משולב כחלק ממבנה בית האוכל של בית המלון “הגושרים”.

איך מגיעים?

ארמון הקיץ של האמיר נמצא בצד הצפוני של כביש 959 לבאים מקיבוץ מרום גולן לצומת רוויה – צומת האמיר – מיקום באתר עמוד ענן כאן

 

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.