הפסיפס הביזנטי מרחוב יקותיאל אדם אשקלון

הפסיפס מטיילת יקותיאל אדם באשקלון - צילום: אפי אליאן

11 שנים חלפו להם מאז סקרתי לראשונה את משטח הפסיפס הביזנטי אשר נמצא למרגלות רחוב יקותיאל אדם באשקלון. אז מצבו היה ירוד והיה נדמה שהזנחה תתגבר אליו והוא יעלם לעד. אך בשנה האחרונה, חלפתי מספר פעמים ברחוב המדובר והבחנתי בעבודות נמרצות המתקיימות לאורכו וכעת ניתן לראות את המהפך הגדול שהתחולל שם. הפסיפס טופל ושומר בעבודה יפה מאוד וסביבו הוקמה טיילת עירונית לרווחת התושבים. 

זהו סיפורו של הפסיפס מטיילת יקותיאל אדם אשקלון

כתב: אפי אליאן | צילומים: אפי אליאן, ארכיון היסטוריה על המפה

 

רצפת הפסיפס מרחוב יקותיאל אדם באשקלון, נחשבת מאחת הנדירות והיפות שנמצאות בתחומי העיר הדרומית אשקלון. הפסיפס, שריד אחרון של כנסייה שפעלה במקום בין השנים 493 ל-499 לספירה הנוצרית. תקופה בה אשקלון העתיקה היתה בשיאה של ההתפתחות הכלכלית. 

לפני הכל, נחזור קצת אחורה, לשנת 1967, אז נערכת במקום חפירת הצלה על ידי רשות העתיקות ומטעמה, הארכיאולוג וסיליוס צפיריס, אשר לימים זכה בפרס מפעל חיים מרשות העתיקות (2010). בכל אופן,  בחפירת הצלה זו, מזהה הארכיאולוג עם יתר החופרים חלקי רצפת פסיפס מעוטרת. כאשר המשיכו לחפור, חשפו משטח פסיפס המתפרס על שטח של אורך 10 מטר ורוחב 6 מטר, עליו מאויר דגם ומסגרת גיאומטרית של שריגי גפנים אשר צומחים כביכול מתוך אמפורה (אמפורה הינה סוג של כד עתיק ששימש לאכסון והובלת יין בעיקר).

בסריקה של השטח, מצאו שמדובר ברצפת פסיפס של הסיטרה הצפונית של כנסייה ביזנטית שפעלה במקום.  על מרכזה של רצפת הפסיפס, ישנה כתובת הכתובה בשפה היוונית ובה כתוב כך: 

הכתובת ביוונית המופיעה על רצפת הפסיפס באשקלון
הכתובת ביוונית המופיעה על רצפת הפסיפס באשקלון – צילום ארכיון: (אפי אליאן) היסטוריה על המפה

והפירוש בעברית:

 

בשנת ה-602 לחודש ארטמיוס אינדיקציה שמונה בחסותו של הבישוף אנסטסיוס, האהוב הקדוש של האל עשה את כל עבודות הדיוקניקון מן היסוד והרצפה” 

 

בהמשך, בצידה הפונה אל חוף הים במערב, נמצאו עוד שתי כתובות נוספות בשפה היוונית, אך הפעם אחת מהן הינה קטע מ”תהילים” מזמור כ”ג: “ה’ רועי לא אחסר…” ואילו בשנייה קטע נוסף מתוך “תהילים” , מזמור צ”ג פסוק ה’ יחד עם ציון תאריך הקמתה של החצר והפסיפס: “לביתך נאווה קודש ה’ לאורך ימים, נבנה ורוצף בפסיפס בשנת 597 חודש ( )  אינדיקציה ( ) …” , לפי כתובת אלה ניתן לתארך את בניית הכנסייה בין השנים 493-499 לספירה הנוצרית. 

רצפת הפסיפס גודרה וסביבה הוקמה חומה נמוכה אשר נותרה במשך שנים רבות במצבה והוזנחה. עשבייה רבה צמחה סביבה ואף בחלקים בתוכה, מה שאיים על קיומה במשך שנים רבות. בעת ביקורי, עוד בשנת 2012 ובשנים הבאות לאחר מכן, היה נראה שמצבה רע ואף נראה שניזוקה יותר “הודות” לאנשים אשר הבעירו מדורה בתוך תחומה באין מפריע במשך שנים. בחלקה המזרחי של הכתובת, הוקמה שכונת מגורים של בתים צמודי-קרקע, חלק משכונת ברנע המתפתחת והשטח עליו רצפת הפסיפס הפך למעין החצר האחורית של השכונה. 

על פי סקר שבוצע בסמוך לחפירות ההצלה, נמצא ברדיוס של שלושים מטר מרצפת הפסיפס שרידים עתיקים רבים בצורת: חרסים מסוגים שונים ואך שברי רעפים. ממבנה הכנסייה לא נותרו קירות כלל ואף לא שרידים שהיו חלק מקירות מבנה זה.

בשנת 2012 ביצעתי מספר צילומים על הפסיפס המדובר ואף הוכנה כתבה קצרה על המקום. היה נדמה כי הפסיפס העזוב נשכח, למרות המיקום המתפתח של העיר והטיילת הסמוכה. הפסיפס לא סומן בשום שילוט המסביר על ההיסטוריה המעניינת שלו וזה הפך למעין מקום ישיבה עבור ילדים ובני נוער. 

 

השיקום במסגרת פרוייקט טיילת יקותיאל אדם

במהלך חודש אוקטובר לשנת 2021, עיריית אשקלון מחליטה על פיתוח של מספר אזורים המתפרסים על רצועת החוף של העיר אשקלון, בניהם – טיילת לאורכו של רחוב יקותיאל אדם. במסגרת פרוייקט זה הוקמו מדרכות, נסללו שבילים להולכי רגל, רצים ורוכבי אופניים תוך שדרוג השטחים הציבורים לאורכו של הרחוב לרבות תהליכי שימור של רצפת הפסיפס וחורשת עצי אשלים השוכנים בסמוך. 

טיילת יקותיאל אדם אשקלון - צילום: אפי אליאן
טיילת יקותיאל אדם אשקלון – צילום: אפי אליאן
טיילת לאורך רחוב יקותיאל אדם באשקלון - צילום: אפי אליאן
טיילת לאורך רחוב יקותיאל אדם באשקלון – צילום: אפי אליאן
הפסיפס מטיילת יקותיאל אדם באשקלון - צילום: אפי אליאן
הפסיפס מטיילת יקותיאל אדם באשקלון – צילום: אפי אליאן
פסיפס טיילת יקותיאל אדם אשקלון תקריב - צילום: אפי אליאן
פסיפס טיילת יקותיאל אדם אשקלון תקריב – צילום: אפי אליאן

תהליך הפרוייקט ארך כשנה וחודשיים, במהלכם שודרגו השטחים סביב הפסיפס, זה עבר תהליך שימור מיוחד בו הושלמו חלקים שניזוקו ואף עבר מילוי בחלקים הריקים למען שמירתו. הפסיפס עצמו הוקף בגדר והותקן שילוט הסבר בצמוד. מסביבתו, הוצבו פרגולות והותקנו מסלעות אשר מפרידות מצד הבתים הפרטיים ממזרח לבין האזור הציבורי. במקום הותקנו שולחנות קמפינג, חלקם עם משחקי חשיבה להנאת המבקרים. 

בסמוך אף חורשת האשלים עברה תהליך של שיפור ושימור וזו הפכה למוקד טבע לטובת התלמידים, המבקרים ותושבי העיר.

רצפת הפסיפס המיוחדת ששומרה, הינה חלק ממספר אתרים היסטוריים ועתיקים אשר שומרו בתחומי העיר אשקלון. 

מיקום הפסיפס בעמוד ענן – קישור

 

 

 

 

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.