שרידי מנזר עתיק נחשפו מחדש בסמוך לשוהם – חורבת חני

עיטור ברצפת הפסיפס. צילום גלעד שטרן

עשרות חיילי צה”ל השתתפו במבצע חינוכי לחשיפת שרידי מנזר נשים עתיק בתחומי שטח-אש צה”לי ליד מתקן אדם (שוהם). המיזם – “צבא הגנה לטבע” החל בשל פגיעה בשוגג באתר הארכיאולוגי. – מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם.

כתב: אפי אליאן | צילומים: עידן יוניש, גלעד שטרן | וידאו: יאיר עמיצור

וידאו – לחצו על הסרטון להפעלה (כתוביות עברית)

עשרות חיילים של צבא הגנה לישראל, חשפו במהלך החודש האחרון שרידי מנזר נשים כבני 1500 שנה בסמוך לשוהם. זאת, לאחר שחלק מסויים באתר אשר שוכן בתחומי שטח אש של צה”ל, נפגע בשוגג במהלך פעילות אימונים שהתקיימה בגזרה. עבודת החישוף של האתר העתיק, נעשה כחלק מיוזמה חינוכית בהובלתה של רשות העתיקות ובמסגרת מיזם “צבא הגנה לטבע – מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם”. 

מבט מהאוויר על מתחם הכנסיה בשטח האש. צילום: עידן יוניש
מבט מהאוויר על מתחם הכנסיה בשטח האש. צילום: עידן יוניש

המנזר, בן ה-1500 שנים כבר נחפר בעבר בחלקו לפני כעשרים שנה. מי שהיה אמון על החפירה במקום באותה התקופה היה ד”ר עוזי דהרי וד”ר יחיאל זלינגר – שניהם מרשות העתיקות. מאז החשיפה המדוברת, כוסה האתר העתיק לשם שמירתו בעפר ולא היה ניתן כלל לראות אותו. לאחרונה, בשל המבצע המשותף עם חיילי צה”ל, התאפשרה הצצה מחודשת אליו. 

בשיחה עם איסי קורנפלד, ארכאולוג של רשות העתיקות מספר: באחרונה, במהלך פעילות אימונים של  צה”ל בשטח האש, בו ממוקמת הכנסיה, אירעה פגיעה בחלק קטן של האתר הקדום. על רקע של אירוע זה, יזמה רשות העתיקות שיתוף פעולה עם צבא הגנה לטבע, פעילות חינוכית ערכית, בליווי של מדריכי המרכז החינוכי קהילתי – רשות העתיקות לניקוי וחשיפה מחודשת של האתר הייחודי. 

איסי קורנפלד מרשות העתיקות בהדרכה של החיילים לפני העבודות. צילום גלעד שטרן
איסי קורנפלד מרשות העתיקות בהדרכה של החיילים לפני העבודות. צילום גלעד שטרן

בחפירה שנערכה בעבר במנזר זה, התגלו שני מבנים, כאשר אחד מהם הוא כנסיה המרוצפת בפסיפס צבעוני אשר מציג סצנות מן החי והצומח. עוד נמצאו במקום פתחים המובילים למערכת קבורה תת-קרקעית, חדרי המנזר העיקריים, חדרי התבודדות של נזירות, אולם מבוא בחזית הכנסייה, חדר מבוא ואף מגדל ובו חדרי מגורים. מבנה שני שנמצא במקום הכיל מטבח, אכסניה לצליינים ובצמוד חדר אוכל. 

עדויות מהחפירה מכוונות לכך שבמקום השתמרה מסורת של קדושה נשית. 

ד”ר איתן קליין, מרשות העתיקות מעלה את האפשרות שזהו ציון הקבר של חנה – אחת הנביאות המוזכרות בספר שמואל. הנביאה חנה סימלה אדיקות דתית ופריון, שכן על פי המקורות, חנה היתה אשרה עקרה אשר זכתה בבנה שמואל, לאחר שנדרה נדר למסור את בנה עם היוולדו. 

ההשערה היא, שכפי שהיה נהוג היה בעת העתיקה, הכנסיה העתיקה משמרת מסורת קדומה עוד יותר, והיא הוקמה במקום זה בהמשך לקבורתה של הנביאה חנה. בחפירה הקודמת אגב, שבוצעה בחורבת חני, התגלו באתר מספר שלדה נשים אשר ככל הנראה רצו להיקבר בשעתן ליד דמות קדושה זו.

חיילות חושפות מחדש את הפסיפס. צילום גלעד שטרן
חיילות חושפות מחדש את הפסיפס. צילום גלעד שטרן
עבודות השימור של הפסיפס. צילום גלעד שטרן
עבודות השימור של הפסיפס. צילום גלעד שטרן

גיא סלעי, מנהל מיזם “צבא הגנה לטבע – מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם” אומר בהמשך לפעילות בחורבת חני: החפירה היא הדוגמה ללקיחת אחריות של מפקדים על סביבתם. ביצוע פעולה ערכית, משותפת, ארכיאולוגים, מפקדים וחיילים שיהיו אזרחי המחר, של שיקום באתר עתיק, ומאפשרים לנו להיחשף ולהתחבר למורשת הארץ של כולנו. מפקדים והחיילים נהנו, התחברו בידיים ישירות לעתיקות, אני מקווה שחיבור זה ימשיך איתם בעתיד להגנה על העתיקות בהמשך פעילותם. 

החיילים במהלך העבודות. צילום גלעד שטרן
החיילים במהלך העבודות. צילום גלעד שטרן

אלי אסקוזידו – מנהל רשות העתיקות מספר: מיזם צבא הגנה לטבע, בו שותפה רשות העתיקות, מהווה צוהר לעולם העתיקות עבור כל חייל ומפקד בצה”ל. פעילות של אימוץ אתרי עתיקות בבסיסים ובשטחי אש, הקמת תצוגות ארכאולוגיות וההסברה השוטפת, מחזקת את הזיקה בין ההגנה על מדינת ישראל וההגנה על העתיקות והמורשת של כולנו. 

לפני שמונה שנים הוקם מיזם צבא הגנה לטבע – מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם, שנמצא תחת אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה. המיזם הוקם במטרה לסייע לצה”ל ומפקדיו לשאת באחריותו לשמירה על הסביבה, הטבע ואתרי המורשת בשטחים שבאחריותו ובסביבת הפעילות שלו. לשם כך, חברו בצה”ל, בהובלת חיל הטכנולוגיה והלוגיסטיקה ובמשרד הבטחון לארגוני הסביבה המובילים בישראל – החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים ורשות העתיקות, ויחדיו הם מפעילים 65 מוקדי עשייה בכל החיילות והזרועות, באויר, בים וביבשה. מאצבע הגליל ועד אילת. מהשומרון ועד לחופי הים התיכון. 

מבט מהאויר על הפסיפס שנחשף. צילום עידן יוניש
מבט מהאויר על הפסיפס שנחשף. צילום עידן יוניש

הפסיפס כוסה בחלקו לשם שמירה עליו, מתוך תקווה שתהיה אפשרות להציג אותו בעתיד. ניתן להתרשם משרידי הכנסייה בתיאום מראש עם מתא”מ פיקוד מרכז בטלפון 02-5305042.

 

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.