בחפירות ארכאולוגיות המתקיימות בשנה וחצי האחרונות נחשף מתחם ענק ששימש כאזור תעשיה ובילויים עתיק ומסקרן. בין הממצאים – בריכות חמות וקרות , חדרי משחק ובית יוצר שפעל במקום לא פחות מ-600 שנה ! על הממצאים המיוחדים נפרט בכתבה הבאה!
כתב: אפי אליאן | צילומים: יצחק מרמשלטיין , אסף פרץ , יולי שוורץ , וידאו: EYCON
במקום החפירות נמצאו עד כה בית יוצר לקנקנים מהמאה השלישית לספירה הנוצרית , על פי הממצאים במקום בית היוצר פעל ברציפות כ-600 שנה והותיר אחריו במקום כמויות עצומות של שברי חרסים. מרבית שרידי הקנקנים הינם מסוג "קנקני עזה" אשר שימשו להובלת נוזלים כגון יין באוניות סוחר לרחבי העולם. כמו כן בצמוד נחשף חדר משחקים ששימש ככל הנראה להפוגה משגרת העבודה. במתחם אף פעלו בתי מרחץ שחלקם רוצף פסיפס צבעוני.
וידאו:
את החפירה בגדרה מנהלת רשות העתיקות בהשתתפות בני נוער וזאת כחלק מהקמת שכונה חדשה בגדרה ביוזמה ומימון של רשות מקרקעי ישראל.
במהלך השנה וחצי האחרונות מתקיימות חפירות ארכאולוגיות רחבות היקף בחלקה הצפוני של העיר גדרה. החפירה במקום , המתקיימת בסיוע של בני נוער חשפה עד כה אזור תעשיה עצום ומתחם בילויים מהעת העתיקה ובו ממצאים מרהיבים. החלק הגדול ביותר במתחם הינו בית יוצר של קנקנים שפעל במקום לא פחות מ-600 שנה ברציפות!. בית היוצר פעל בין המאות השלישית ועד למאה השביעית לספירה הנוצרית. בחדר סמוך לבית היוצר נחשף אף חדר ובו לוחות משחק החרוטים בסלע. בהמשך החפירות נמצא מתחם גדול נוסף הכולל בתוכו 20 בריכות חמות וקרות שנבנו במקום. המתחם הנ"ל מסקרן מאוד את הארכיאולוגים הפועלים במקום.
החפירה במקום נערכת במסגרת הקמת שכונת מגורים חדשה בגדרה, השכונה תיבנה למרגלות תל קטרה העתיק ביוזמה ומימון של רשות מקרקעי ישראל.
בשיחה עם אלה נגרוסקי ותמר חרפ"ק – מנהלות החפירה באתר מטעם רשות העתיקות: בית היוצר פעל ברציפות כ-600 שנה וייצר לאורך כל השנים את אותו המוצר – קנקני אכסון מסוג "עזה". ייעודם העיקרי של קנקנים אלו היה אחסון יין – תעשיה אשר פרחה באותה תקופה בארץ והיתה אחראית לייצוא של מאות קנקני יין לחו"ל. הייצור הרציף יכול להצביע על כך שהעסק עבר במשפחה מדור לדור. לדברי החוקרות – לא אחת ניכרות על הכלים אף טביעות אצבעותיהם של הקדרים – אשר מהוות כדרישת שלום מרגשת מאוד מהתקופה ההיא. עצם קיומם של הטביעות מקרבת אותנו לאנשים שחיו כאן וייצרו במו ידיהם את הכלים לפני מאות ואלפי שנים.
בחישוב גס מעריכות השתיים כי נזרקו באתר כ-100,000 קנקנים שמטעמים שונים הוגדרו כפסולות ולא הוצאו למכירה.
בחפירה הנרחבת השתתפו לצד הפועלים גם מאות בני נוער ממכינות קדם צבאיות ומבתי ספר , זאת כחלק מפרויקט הנחלה אותו מובילה רשות העתיקות במטרה לקרב את צעירי ישראל מורשת ועתיקות הארץ.
תגלית נדירה ומדהימה לא פחות נוספת נחשפה במתחם החפירות . בסמוך לבית היוצר נחשף חדר שימש למשחקים. – אנשים הם אנשים והארכאולוגיה מזכירה לנו שלא אנו ממציאים את הגלגל. אולי , בעת הפוגה של העובדים משגרת העבודה התובענית , השתמשו בחדר המשחקים להנאתם. בחדר המדובר נמצאו ארבעה לוחות משחק – שניים נמנים על משפחת משחקי "המנקלה" אשר משוחקים באזורינו ובכלל לן המאה החמישית וכדוגמתם ניתן למצוא אף היום בכל חנות משחקים. שני לוחות נוספים של משחק "השש-בש" המוכר לכולנו נמצאו אף הם בחדר.
בחלק אחר של החדר נחשף מעין ארון ובו נמצאו קעריות וכוסות זכוכית אשר ככל הנראה שימשו את באי החדר.
בחפירה הגדולה נחשפו מבנים ומתקנים נוספים מתקופות מגוונות , בעת האחרונה נתגלו אף חלקים של שתי בתי מרחץ מרשימים המתוארכים לתקופה הביזנטית. באחד מבתי המרחץ נמצא אף תנור גדול ושטח בעל רצפת פסיפס צבעונית מעוטרת. בבתי מרחץ אלו הותקנו מתקני מים ואף נמצאה מערכת מסקרנת מאוד של כ-20 בריכות אשר נראה שתוכננו ברמה ציבורית אך טרם ברור לחוקרי רשות העתיקות מה היתה שימושה.
החפירות במקום עוד נמשכות.
מיקום אתר החפירות בעמוד ענן – לינק