שבת ישראלית 2023 – ביקור במפעל הנשק הסודי בגבעת הקיבוצים – מכון איילון

המכבסה, משטח תליית הכביסה והמאפייה במכון איילון - צילום: אפי אליאן

במכון איילון, מפעל הנשק הסודי של ארגון ההגנה בתקופת המנדט, ביקרנו לפני כשמונה שנים, אז במסגרת סיור מאורגן. הפעם, הודות למיזם המבורך “שבת ישראלית” חזרנו לשם לביקור מחדש, אז זכינו לראות את המקום ששודרג והונגש למבקרים בצורה נוחה יותר. ביקרנו במקום בסוף השבוע הראשון של המיזם מאז חודש שוב, לשנת 2023. על הביקור בקצרה במפעל הנשק התת-קרקעי הסודי של ההגנה – מכון איילון

כתב: אפי אליאן | צילומים:  אפי אליאן, ארכיון היסטוריה על המפה

לקריאה נוספת

להרשמה לביקור במכון איילון במסגרת “שבת ישראלית” (ללא תשלום) לחצו כאן

אינפורמציה בקצרה על מכון איילון

מפעל הנשק הסודי עלה לראשונה על ידי דוד בן גוריון, זאת בשל צורך חיוני בתחמושת בסיסית עבור מקלעי הסטן אשר היו נפוצים בתקופה ההיא בקרב מגיני הארץ. דוד בן גוריון, שיתף את ידידו – יוסף אבידר ברעיון, וזה החל לעבוד על תוכנית להקמת מפעל לייצור תחמושת במתכונת סודית, תחת עיניהם של ממשלת המנדט הבריטי. 

תת-מקלע סטן - מוזיאון מזרע הקטנה - צילום: אפי אליאן
תת-מקלע סטן – מוזיאון מזרע הקטנה – צילום: אפי אליאן

אבידר, שהיה מנהל תע”ש בישראל יצר תוכנית להקמת מפעל נשק תת קרקעי אשר יספק לשנים הבאות כ2,250,000 כדורי 9 מ”מ. המפעל הסודי נבנה תחת מעטה חשאיות בתואנות שונות כי מדובר בתאי אכסון תת-קרקעיים למזון ותבואה. 

המיקום שנבחר היה באחד מאתרי ההגנה שהיה מעין יישוב קיבוצי ארעי בשם “גבעת הקיבוצים” אשר פעל מתחילת שנות השלושים ועד להכרזה על הקמתה של מדינת ישראל ב-1948. המיקום נבחר בשל היותו בעל אדמת כורכר אשר קל לעבדה ולחפור בה.  המיקום שנבחר היתה הגבעה בחלק הגבוה ביותר של הקיבוץ, אליה נחפרה במהירות שיא של 22 יום בלבד, בור ענק של שמונה מטרים אשר מתפרס על שטח של 264 מטר רבוע, בגובה של 2.64 מטר. מבנה הבטון התת-קרקעי כוסה בעפר רב, וכל הגלוי לעין הינן שתי ארובות אשר נועדו לספק אוויר ל-45 העובדים העתידיים לשהות באדמה. 

תרשים המבנה התת-קרקעי של מפעל הנשק מכון איילון - צילום רפרודוקציה: אפי אליאן
תרשים המבנה התת-קרקעי של מפעל הנשק מכון איילון – צילום רפרודוקציה מן התצוגה במוזיאון : אפי אליאן

על מנת שלא יתעורר חשדם של הבריטים, בצידו האחד של של המפעל, הוקמה מכבסה, אשר שירתה את אנשי הקיבוץ ואת תושבי הסביבה ואילו בצד השני, הוקמה מאפייה שהופעלה בידי אנשי הקיבוץ. 

בכל בוקר, היו נכנסים ארבעים וחמישה עובדי המפעל הסודי, אשר גויסו למשימה הסודית, לתוך המכבסה, שם היו נכנסים דרך פתח סודי לתוך המפעל, עובדים במרץ רב ובסוף יום עבודה, היו עולים חזרה ומשתלבים בחיי הקיבוץ השגרתי. 

יתר אנשי הקיבוץ, לא ידעו על הנעשה תחת האדמה עליה היו פוסעים במשך היום, אלו כונו בפי אנשי המפעל הסודי “ג’ירפות”. שזו היתה מעין מילת קוד בניהם, במידה ומגיח לעברם אחד מהאזרחים שהתגוררו בקיבוץ ולא היו חלק מהסוד הגדול. 

מפעל הנשק הסודי פעל בסוד עד להקמת מדינת ישראל, וסייע רבות בשנות פעילותו באמצעות התחמושת הרבה שיוצרה בו. עם תום מלחמת העצמאות ב-1948 הסתיימה פעילותו, אך המפעל עצמו והשטח בכלל היה עדיין בשימושים שונים של התעשיה הביטחונית בארץ ישראל. כך פעל המקום עד שנת 1963 וננטש. בשנת 1975 החלו לשקם ולשמר את המקום כאתר מורשת חשוב ובשנת 1987 נפתח המקום כמוזיאון למבקרים. 

המכבסה, משטח תליית הכביסה והמאפייה במכון איילון - צילום: אפי אליאן
המכבסה, משטח תליית הכביסה והמאפייה במכון איילון – צילום אויר: אפי אליאן

מה נראה במקום?

את תחילת הסיור נתחיל בבית המבקרים שנבנה זה לאחרונה. משם ניגש למבנה המכבסה. נשמע על הסיפור של המקום, האנשים והנשים שפעלו במכבסה. ננסה לנחש היכן הפתח הסודי שהוביל למפעל הנשק ונלמד על אופי החשאיות שנדרש על מנת להפעיל את המקום. 

הפתח הסודי מהמכבסה למפעל המשק של מכון איילון - צילום: אפי אליאן
הפתח הסודי מהמכבסה למפעל המשק של מכון איילון – צילום: אפי אליאן
שטח תליית הכביסה, בין המכבסה למאפייה בגבעת הקיבוצים מכון איילון - צילום: אפי אליאן
שטח תליית הכביסה, בין המכבסה למאפייה בגבעת הקיבוצים מכון איילון – צילום: אפי אליאן
המאפייה מעל מפעל הנשק הסודי של מכון איילון - צילום: אפי אליאן
המאפייה מעל מפעל הנשק הסודי של מכון איילון – צילום: אפי אליאן

לאחר שגילינו את הפתח, נצא מהמכבסה ונעבור לאורך המשטח עליו הותקנו עמודי חבלי הכביסה, אשר שימשו את מפעילות המכבסה בעת ההיא, עד למבנה השני שהינו המאפייה. משם, נראה את תנור האפייה העצום, אשר תחתיו היה הפתח הגדול שהוביל למפעל הנשק התת-קרקעי. כיום – התנור מורחק מן הקיר דרך קבע ודרכו ניתן לרדת במדרגות לולייניות בעומק של כשמונה מטרים עד למפעל הנשק.  

במפעל הנשק, נזכה לראות חלק מהמכונות שייצרו את כדורי הרובה עבורי מקלעי הסטן, נלמד את התהליך כיצד מייצרים את הכדור על שלביו, נלמד על אופי העבודה במפעל שנמצא עמוק באדמה, חרף התנאים הקשים, השמירה על השקט ואף כיצד הסוו את ירי הבדיקה לכדורים שיוצרו, בחדר בדיקות האיכות. 

עוד בחדר, נראה את חדרון האולטרה-סגול, אשר בו הונחו עובדי המפעל הסודי לשבת מדי יום, על מנת לקבל את הוויטמינים הנדרשים להם על מנת שלא לחלות, שכן העבודה הרבה תחת האדמה ובהעדר מקור שמש, גרמה להם להיות חיוורים וחולים.  בסיום, נעבור לחדרי מנהל המשמרת, וחדר אכסון ארגזי התחמושת , נשמע את הסיפורים על המקום ונסיים את הסיור בעליה חזרה למעלה. 

זהו בקצרה סיפורו של המקום, במידה ותרצו לדעת יותר, ניתן להכנס לכתבה המקורית אשר ערכנו בביקורנו הראשון במקום. כאן 

המתחם שוכן באזור פארק המדע ברחובות. ראו מפה כאן

מכון איילון פתוח בכל ימות השבוע 

ימים ש-ה משעה 08:30 – 16:00

יום שישי: משעה 08:30 – 13:00

מבקרים במקום מטעם שבת ישראלית 2023 – שימו לב! 
ההגעה למקום במסגרת המיזם הינה בכפוף להרשמה מראש. הביקור הינו ללא תשלום – לחצו להרשמה

רוצים לקרוא על ביקורים נוספים שעשינו באתרי מורשת דרך “שבת ישראלית” ? לחצו כאן! 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.