גוש מטבעות עתיקים השוקל שישה קילוגרמים התגלה במהלך קמפינג שקיים אדם בחוף הבונים. גוש המטבעות הועבר לאוצרות המדינה ואילו רשות העתיקות העניקה לו תעודת הוקרה על אזרחותו הטובה
כתב: אפי אליאן | צילומים: אופיר חייט , כארם סעיד
כמות המטבעות הגדולה שנמצאה בחוף הבונים , נחשפה במהלך בילוי משפחתי שקיים יותם דהאן – תושב כליל בחוף. יותם שמסר את המטבעות לידי אוצרות המדינה קיבל מרשות העתיקות תעודת הוקרה על אזרחותו הטובה.
על פי כמות המטבעות הגדולה סבורים הארכיאולוגים כי מדובר במטבעות שהיו שייכים לסניפה ונועדו לפעולות מסחר.
גוש המטבעות שנמצא על ידי יותם דהאן, זוהה כבן 1700 שנה, הגוש אשר שוקל 6 קילו גרם היה מאוכסן ככל הנראה בצרור בת בעת העתיקה.
לפני מספר שבועות פרסם יותם – מורה דרך במקצועו , פוסט בעמוד הפייסבוק שלו לפיו – מצא גוש של מטבעות עתיקים בחוף נווה ים אשר באזור עתלית. לאחר פרסום הפוסט, יצר עימו קשר מנהל מחוז חיפה של רשות העתיקות – כארם סעיד והשניים נפגשו כבר למחרת בבוקר.
על פי יותם, גוש המטבעות אותר במרחק של כשבעים מטר מקו המים, לא רחוק מהאוהל בו שהו הוא ובני משפחתו. על פי סיפורו מציין כי הבחין בניצוץ שבהק מתחת לאור הפנס שהופעל מאחורי האוהל. כאשר ניגש לבדוק, נדהם לגלות שמדובר בגוש של מטבעות עתיקים, כך מספר.
המטבעות שהו במהלך מאות שנים בתוך המים, הפכו לדבוקה אחת. לאחר זיהוי ראשוני של ד”ר דונלד צבי-אריאל – מומחה המטבעות של רשות העתיקות מספר: נראה כי מדובר במטבעות מתחילת המאה הרביעית לספירה הנוצרית.
בהמשך לממצאים – מנהל היחידה לארכיאולוגיה ימית ברשות העתיקות – יעקב שרביט מציין: לאורכה של רצועת החוף של חוף הבונים – אתר המוכר בארכיאולוגיה כ-תל נאמי, קיימים מספר אתרים ארכיאולוגיים מוכרזים רבים בים ובחוף עצמו. כל אלה מעידים על פעילות אדם באזור החל מהתקופה הניאוליתית (לפני כ-9000 שנה).
החל מתקופת הברונזה (לפני כ-4000 שנה), מוכרות כבר עדויות לפעילות ימית ענפה במקום. קו החוף המשתנה בעונות הקיץ והחורף יחד עם שינויי מפלס המים יוצר מעין “מרינה” – מעגנה טבעית במקום. זו שימשה בזמנו מחסה לכלי שיט אשר עצרו לעגינת לילה, או תפסו מסתור מפני סערה.
על פי העדויות הארכיאולוגיות שנותרו בשטחים אלה, נראות עדויות שלא פעם אחת נקלעו האנשים במקום למצבי מצוקה וספינתם נטרפה אל החוף יחד עם המטען והציוד שהיה על סיפונם. עוד מוסיף שביט באשר למצבור הגדול של המטבעות אשר נמצאו יחד בגוש, יחד עם שאריות הבד שנותרו עליו נדבקו זה לזה לגוש גדול אשר לרוב קיבל את צורת התיק.
לפי כמות המטבעות הגדולה ניתן להניח כי היו שייכים לספינה ונועדו לפעילות מסחר.
עוד מציין שרביט כי בסמוך למקום מציאת אוצר המטבעות, נמצאו על ידי רשות העתיקות בסקרים ארכאולוגיים חלקי מטען של ספינה מהתקופה הרומית אשר כוללים עוגנים וכלי חרס. ככל הנראה מדובר במכלול של ספינה אשר נטרפה אל החוף והותירה אחריה שובל של חפצים ומטען.
כארם סעיד, מנהל מחוז חיפה ברשות העתיקות אשר פגש ביותם דהאן לצרכי זיהוי מקום המציאה המדויק של המטבעות ומסירת תעודת הוקרה, הדגיש את תודתו והערכתו ליותם על אזרחותו הטובה.
מסירת ממצאים לאוצרות המדינה על ידיו מסייעת לנו הארכיאולוגים להשלים חלקים בפאזל של חקר ארץ ישראל.