הטבעת העתיקה התגלתה בחפירה ארכיאולוגית של רשות העתיקות ואוניברסיטת תל אביב | בשל קוטרה הזעיר יחסית של הטבעת, החוקרים סבורים כי היתה שייכת לילד או ילדה שחיו בירושלים בעת התקופה ההלניסטית | החוקרים אומרים כי מדובר בממצא מרגש שלא מוצאים בכל יום
כתב: אפי אליאן | צילומים: אפי אליאן, אסף פרי, עיר דוד , אמיל אלג’ם,
עוד כתבות מעניינות בנושא ‘עיר דוד’ ירושלים לעיונך
- חפץ למדידה מדוייקת נחשף בחפירות עיר דוד ירושלים
- מבנה מהתקופה החשמונאית נחשף לראשונה בחפירות עיר דוד בירושלים
- מי היה אחיאב בן מנחם? אוסף בולות נחשף בחפירות עיר דוד
- עגיל זהב בן יותר מ-2000 שנה התגלה בחפירות עיר דוד
- תעלומה: למה שימש מתקן התעלות אשר נחשף בגן לאומי עיר דוד שבירושלים?
- קמע חרס נדיר בעל ברכה אישית בן אלף שנה נחשף בירושלים
- מחקר מדעי חדש הצליח לדייק תאריכי ממצאים מימי בית ראשון אשר התגלו בעיר דוד
- היסטוריה בעיר העתיקה של ירושלים – בריכת השילוח תיחשף במלואה לקהל הרחב
- חוקרי רשות העתיקות – מצאנו את שרידי החקרא
- עדויות חדשות לחורבן ירושלים בידי הבבלים נחשפו בעיר דוד
- קערת אבן עתיקה בעלת כיתוב עברי נחשפה בחפירה בירושלים
- נחנך הרחוב המרכזי “דרך עולי הרגל” שהוביל לבית המקדש לפני כ-2000 שנה
- רעפים קדומים מתקופת אנטיוכוס הרביעי נחשפו בעיר דוד
- מאגר מים ציבורי מתקופת בית הראשון נחשף לראשונה בירושלים
- כתובת בת 2700 שנה התגלתה בעיר דוד
- מטבע כסף נדיר ועתיק התגלה במהלך סינון עפר ארכיאולוגי מעיר דוד
- חותם אבן וטביעת חותם נושאי שמות עבריים בני 2600 שנה נמצאו בירושלים
- תעלומה בעיר דוד: האם נחשפה בימת פודיום בת 2000 שנה?
- חותם וטביעת חותם שנחשפו בעיר דוד מעידים על תהליכי שיקום העיר בתקופת עזרא ונחמיה
- “השנקל של בית ראשון” , משקולת עתיקה התגלתה בסמוך לקיר הכותל המערבי
כתבת וידאו
טבעת זהב בעלת שיבוץ של אבן חן התגלתה לאחרונה בחפירות שמנהלת רשות העתיקות ואוניברסיטת תל אביב במתחם ‘עיר דוד’ שבגן לאומי סובב חומות ירושלים. את העבודות מממנת עמותת אלע”ד. הממצא הוצג לראשונה בכנס “תעלומות ירושלמיות” שהתקיים בתחילת החודש לרגל יום ירושלים.
הטבעת הנדירה אשר נבדקה על ידי החוקרים מתוארכת לתקופה ההלניסטית הקדומה. על פי החוקרים קיימת הערכה כי הטבעת היתה שייכת לילד או ילדה שחיו בעיר בתקופה זו. ההערכה כי השתייכה לבעלים צעירים באה בשל קוטרה הקטן של הטבעת.
הטבעת, עשויה מזהב ומשובצת עם אבן חן אדומה, ככל הנראה מסוג גארנט, על פי בדיקת החוקרים, מאחר ומדובר בטבעת זהב באיכות גבוהה, היא נשתמרה במצב מצוין, ובכל התקופה שחלפה מאז היתה בשימוש – כ2,300 שנה. לא הצטברו עליה שיירי חלודה או פגעי זמן אחרים.
מי שמצאה את הטבעת המיוחדת, היא תחייה גנגטה, אחת מהחופרות במתחם עיר דוד. הטבעת נמצאה כאשר ביצעה סינון של עפר ארכיאולוגי אשר יצא מתוך החפירה. בשיחה עם תחייה מספרת: “סיננתי את העפר במסננת ופתאום ראיתי משהו מנצנץ. “מיד צעקתי” – מצאתי טבעת מצאתי טבעת” ובתוך שניות כולם התקהלו סביבי וההתלהבות היתה גדולה. זה ממצא מרגש שלא מוצאים בכל יום. תמיד רציתי למצוא תכשיט מזהב, ואני שמחה שהחלום שלי התגשם – ממש שבוע לפני שיצאתי לחופשת לידה.
בשיחה עם ד”ר יפתח שלו וריקי זלוט הר-טוב, ממנהלי החפירה באתר מטעם רשות העתיקות נמסר: הטבעת קטנה מאוד, היא מתאימה לזרת של אישה או לאצבע של ילדה או ילד. על פי ד”ר מריון זינדל, הטבעת נוצרה בטכניקת ריקוע של עלי זהב דקים וחתוכים מראש, על גבי בסיס טבעת מתכתית. צורתה של הטבעת אופיינית לאופנה שרווחה בתקופה הפרסית וההלניסטית הקדומה, שזה אומר מסוף המאה הרביעית – תחילת המאה השלישית לפני הספירה הנוצרית והלאה. אז אנשים החלו להעדיף שיבוצי זהב על פי זהב מעוטר.
פרופסור יובל גדות מאוניברסיטת תל אביב ואפרת בוצר ממנהלי החפירה מציינים כי טבעת הזהב המדוברת מצטרפת לעגיל זהה, בדמות חיה בעלת קרניים ולחרוז זהב מעוטר אשר התגלו בשנים האחרונות בעיר דוד. ממצאים אלו התגלו אף הם בתוך שכבות הלניסטיות קדומות. לדבריהם – הממצאים מחפירות חניון גבעתי, מתחילים להציג לנו תמנוה חדשה על אודות האופי והמעמד של ירושלים בתקופה ההלניסטית הקדומה.
אפשר לומר שאם שעבר מצאנו מעט מאוד מבנים וממצאים מתקופה זו, ומרבית החוקרים סברו עד עתה שירושלים באותה תקופה, היתה עיר קטנה ומוגבלת בשטחה לראש הגבעה הדרומית מזרחית (להלן עיר דוד), הרי שהממצאים החדשים מספרים לנו סיפור חדש. המבנים השונים מתחברים לכדי שכונת מגורים ואף מעידים על תנופת בנייה פרטית וציבורית כאחד, ואף על התרחבות העיר מערבה. אופי המבנים, הממצאים וכמובן תכשיטי הזהב וממצאים נוספים, מלמדים על מצבה הכלכלי הטוב של העיר ומעמדם של האליטות בה. כפי הנראה, שגם תושבי העיר היו פתוחים לעולם ההשפעות הסגנוניות ההלניסטיות והאופנה שרווחה באזורים רבים במזרח הים התיכון.
תכשיטי זהב היו מוכרים לנו היטב מהעולם ההלניסטי. החל מעליתו לשלטון של אלכסנדר מוקדון.
כיבושיו של זהב תרמו להפצתם והובלתם של פריטים , חומרים ותוצרים יקרי ערך. לעיתים קרובות התכשיטים עוטרו בדמויות המוכרות מהמיתולוגיה או בחיות בעלות משמעות סמלית.
אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות אומר בהמשך למציאת הטבעת הנדירה: החפירות בירושלים הקדומה חושפות אותנו למידע שערכו לא יסולא בפז על העבר שלנו.