עוגן נדיר מסוגו בארץ, בן יותר מ-1,700 שנה הוחזר על ידי אדם אשר מצא אותו במהלך צלילה שקיים בחוף פלמחים בשנת 1996. העוגן הוחזר לאוצרות המדינה במסגרת מבצע “אם זה עתיק, מחזירים בקליק” שיזמה רשות העתיקות עם משרד המורשת.
כתב: אפי אליאן | צילומים: יולי שוורץ
במהלך שנת 1996 צלל לו משה במי חוף פלמחים (אתר העתיקות יבנה-ים). בעת צלילתו נתקל לפתע בעוגן שמצא בקרקעית הים. בתחילה, לא היה בטוח בממצא ומשמעותו, מאחר והיה מכוסה בצמידה ימית של חלוקים וצדפים. רק לאחר שניקה את הפריט הנדיר, מצא כי מדובר בעוגן.
בשיחה עם קובי שרביט – מנהל היחידה לארכיאולוגיה ימית ברשות העתיקות נמסר כי מדובר בעוגן קטן, המתוארך לתקופה הרומית. ככל הנראה מדובר בעוגן ששימש לעגינת ספינת דייג. עוגנים מסוג זה שנמצא על ידי משה, החלו להופיע במאה הראשונה לפני הספירה, ועד למאה השלישית לספירה הנוצרית באופן כללי, אנחנו מוצאים עוגנים בים, אך במקרה זה מדובר בעוגן קטן במיוחד, שגודלו ומשקלו בהחלט נדירים. זה לא שהלא היו עוגנים קטנים בידי קדם, אלא שעד כה גילינו מעטים מאוד. ניתן לשער שהסיבה לאי גילויים של עוגנים קטנים, קשורה בעניין כאשר ספינה קטנה נקלעה למצוקה בים, ניתן היה למשוך את העוגן קל המשקל בחזרה לספינה, וכי לא היה כל צורך לנטוש אותו במקום.
“אנו מודים למשה על אזרחותו הטובה, כך מוסר קובי שרביט. מציאת העוגן הייחודי מספקת לנו מידע נוסף על ההתנהלות למרחב הימי בארץ ישראל בעת התקופה הרומית. לצערנו, הניקוי שבוצע לעוגן באמצעים מודרניים פגע בשימורו ואנו ברשות העתיקות מקווים כי נוכל לייצב את מצב. הדבר מזכיר עד כמה חשוב שממצאים קדומים ידווחו לרשות העתיקות עם המצאתם. אחת ההנחיות החשובות של מציאת ממצא בים, היא להשאיר את הממצא באתרו ולקחת מיקום GPS ולדווח לנו מיד. הוצאתם של ממצאים מתוך המים וניתוקם מההקשר הארכיאולוגי, ללא תיעוד נדרש, גורמת לאובדן של מידע יקר-ערך על האתר.
אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות אומר בתגובה לממצא שהוחזר: אנשים רבים מחזיקים בביתם הפרטי עתיקות אשר הגיעו לידיהם בנסיבות שונות, חלקן בליקוט בשטח, חלקן בירושה ועוד. חלק גדול מהם, לא מודע לכך שעל פי חוק יש לדווח על העתיקות, שהן אוצר היסטורי ציבורי. הקמפיין בו פתחנו בשבועות האחרונים, מבקש את שותפות האזרחים בהחזרת העתיקות למקומם הטבעי והחוקי של נכסי המורשת שלנו.
אצלנו, באוצרות המדינה, הפריטים הרגישים יתועדו ויישמרו מפני פגעי הזמן. חלקם אף יועברו לתצוגות ואולי אפילו יוסיפו לנו על עברה המרתק של הארץ. במהלך המבצע הנוכחי, הוחזרו אלינו מאות פריטים משמעותיים ומרתקים, ואנו סקרנים לגלות מה עוד יגיע לפתחנו, עד לסיום המבצע.