במקור, היו למעשה שתי בארות במקום , הראשונה בהן נחפרה בסביבות שנת 1884 על ידי ראשוני המייסדים של המושבה מזכרת בתיה. 

כאשר החלו את בניית הבתים הראשונים של מזכרת בתיה, נחפרה לפחות באר אחת ותפקידה היה לספק את המים הדרושים למחיה ואף לחקלאות במושבה הקטנה. 

עומקה של הבאר המקורית שהיתה במקום היה כשלושים מטר, זאת הכילה מי תהום מתוקים ששימשו את המייסדים לשלל עבודותיהם בבית ובחקלאות הקטנה שיזמו בשטחי מזכרת בתיה. (במקור נקראה עקיר, על שם היישוב הערבי הסמוך). 

בריכת האנטיליה המקורית , היתה עשויה מעץ בלבד, ללא חיזוקי מתכת כפי שנראים בשחזור, והופעלו באמצעות בהמות שחברו לגליל העץ שסובב את משאבת המים שמעל הבאר. 

לאחר מספר שנים נחפרה בסמוך באר נוספת , זאת בעקבות גידול הביקוש למים במושבה שגדלה לבינתיים בצורה מרשימה למדי. 

המים שנשאבו מהבארות , נשפכו באמצעות גזע עץ חלול מראש הבאר לתוך אדנית מים גדולה. משם היו מובילים באמצעות כוח אנושי או – בהמות את המים לבתי המושבה לשלל שימושיהם. 

לאחר מספר שנים (והתקדמות הגיונית של הטכנולוגיה במדינה הצעירה) , התקינו משאבה חשמלית על פני הבאר החדשה יותר והחלו לשאוב ממנה מים, הבריכה המדוברת נבחרה משום שהיתה עמוקה ורחבה יותר מזאת שנחפרה ראשונה ולכן, בעקבות כך ננטשה הותיקה יותר. 

במהלך השנים החלה לאגור הבאר הראשונה זבל, בוץ , ושאר פריטים שגרמו לסגירתה ואטימתה. 

המבנה שמעליה נהרס יחד עם מתקני השאיבה הגדולים שעמדו על גביה ובסמוך לה, כך נשכחה לה לכמה עשרות שנים. 

מכל המתקן המרשים שעמד שם , נותרה לה רק בריכת האגירה בשלמותה, כעדות אילמת לבאר הראשונה שפעלה במקום. 

בשנת 1994 , הוחלט על ידי הרשות המקומית , בשיתוף עם המועצה לשימור אתרים בישראל, לשחזר את הבאר המקורית עד לרמת תפעול מלאה עבור מבקרי המוזיאון במזכרת בתיה. 

במהלך החפירות במקום לשם השחזור, הצליחו היוזמים לאתר את פי הבאר המקורית ועליה בנו מחדש את מבנה הקשתות , גלגלי השיניים האימתניים ואף את המתקן אליו חברו הבהמות לשם השאיבה. 

כיום הבאר מתופעלת מפעם לפעם ע”י אנשי המוזיאון הסמוך , את הבהמות כמובן לא נראה שם, אך ניתן גם בכוח אנושי פשוט לסובב את המערכת ולראות את המים נשאבים כלפי מעלה ונשפכים באמצעות המערכת לבריכת האגירה הסמוכה. 

מומלץ לבקר מאוד במקום, בייחוד בטיולי משפחות עם ילדים, כך יוכלו לחוות את התחושה המקורית של תקופת טרם קום המדינה והמייסדים הראשונים. 

חשוב לציין כי הפעלת השאיבה בבאר הינה בתכנון מראש מול צוות המוזיאון. 

אהבתי ! איך מגיעים?

כביש 40 מצומת בילו (רחובות) לכיוון דרום,  פונים שמאלה לכביש 411. שם ממשיכים לאורך מרכז הקניות של בילו סנטר עד לכניסה הראשונה שמאלה למזכרת בתיה (שילוט בכניסה למושבה) , שם חוצים את עמדת השמירה וממשיכים ישר בכיכר עד להגעה לשדרות רוטשילד. הבריכה שוכנת בחלקו האחורי של מוזיאון מזכרת בתיה על שם ערן שמיר. חניה מומלצת ניתן למצוא ברחוב האחורי של המוזיאון (רחוב דב שמיר). 

מי שמעוניין להגיע ישירות לבאר ללא המוזיאון, זאת שוכנת ברחוב המייסדים פינת רח’ דוד בן גוריון. 

 

למאמר המלא וגלריית תמונות שצולמה במקום (2012) לחצו פה