חלק מ"מראת כשפים קדומה נמצאה על ידי נערה בעת חפירה ארכיאולוגית באזור הצפון. הממצא הייחודי נבדק ונמצא מקורו בתקופה הביזנטית – לפני כ-1500 שנה.
כתב: אפי אליאן | צילומים: אמיל אלג'ם , קלרה עמית
הממצא הייחודי התגלה במסגרת מסע "הישרדות" אשר מתקיים על ידי אגף של"ח שבמשרד החינוך. במסגרת מיזם זה, משתתפים מעל חמש-מאות תלמידים בחפירות ארכיאולוגיות שונות ברחבי הארץ. חפירות אלו מתקיימות בשיתוף פעולה עם רשות העתיקות. בפעילות זו, נחשפים התלמידים למורשת ולהיסטוריה.
מי שאחראית למציאת הממצא הנדיר, היא אביב ויצמן, בת 17 תושבת קריית מוצקין אשר השתתפה בחפירת רשות העתיקות באושה העתיקה. החפירה התקיימה כחלק ממסע הישרדות "מש"צים הישרדות". אביב חשפה ממצא יוצא דופן שמקורו בתקופה הביזנטית – מראת כשפים בת כ-1500 שנה.
במסגרת מיזם מש"צים הישרדות של אגף של"ח (שדה – לאום – חברה) במשרד החינוך, יוצאים בכל שנה מדריכי השל"ח הצעירים למסע הישרדות אשר מתפרס על – 90 קילומטרים בין הר מירון להר חרמון. במהלך מסע זה, מגיעים בני הנוער למספר אתרי חפירה ארכיאולוגית של רשות העתיקות, אתרים הפרוסים ברחבי הארץ ועתידיים להיפתח לציבור הרחב ותלמידים אלה מצטרפים לחפירות הארכיאולוגיות במקום.
אחד מהאתרים אליהם הגיעו בני הנוער, הוא אושה העתיקה. אתר ארכיאולוגי אשר נמצא בסמוך לקרית אתא. אתר זה נחפר בידי הארכיאולוגית הנאא עבו עוקסה עבוד מרשות העתיקות. כחלק מחפירה זו, למרבה ההתרגשות, החפירה הולידה גילוי של ממש במהלך החפירה. אביב, אשר חפרה באדמה, נתקלה בשבר של כלי חרס שבלט מן האדמה בין שרידי קירות המבנה. כאשר החפץ נשלף החוצה והועבר לד"ר עינת עמבר ערמון – מנהלת המרכז החינוכי של רשות העתיקות בצפון, זוהה מיד הפריט כלא אחר מאשר לוחית של מראה, אשר ככל הנראה שימש בעברו למאגיה וכישוף.
בשיחה עם נוית פופוביץ, אוצרת התקופות הקלאסיות ברשות העתיקות מספרת: מדובר בשבר של מראת כשפים שמקורה בתקופה הביזנטית (המאה הרביעית – שישית לספירה הנוצרית). בשקע של הלוחית אשר נמצאה על ידי אביב, הונחה מראה להגנה מפני עין-הרע. הרעיון שפני הדמות הרעה (למשל – שד) המתבוננת במראה, למעשה ישתקפו אליה בחזרה, ובכך – תגן על מי שהמראה ברשותו. נציין כי מראות דומות נמצאו כבר בעבר, חלק ממנחות שהונחו בקברים עתיקים, זאת במטרה להגן על הנפטרים במעבר לעולם הבא.
אלי שיש, מנהל אגף של"ח וידיעת הארץ במשרד החינוך אומר: שילוב תלמידות ותלמידים בחפירות ארכיאולוגיות ברחבי הארץ, מעמיק את תחושת השייכות, הזיקה והחיבור של בני הנוער עם ארצם ומולדתם.
אלי אסקוזידו – מנהל רשות העתיקות מוסיף: במהלך המסע המדובר, גילו המשצ"ים בחפירות השונות ממצאים קדומים נוספים רבים, בין הממצאים – קנקנים, מטבעות, שברי כותרות מעוטרות ואפילו אמת מים. ההיסטוריה, אשר לרוב נלמדת בכיתות שבבתי-הספר, קמה לתחייה מהאדמה. התלמיד אשר חפר וחשף בעצמו ממצא בן אלפי שנים לא יישכח זאת לעולם. אין דרך טובה יותר להתחבר ארץ ולמורשת.
בשיחה עם סער גנור, המרכז את המיזם מטעם רשות העתיקות מספר: התגלית הזו ממחישה לנו את התרמה הכפולה של שיתוף הפעולה בין רשות העתיקות לאגף של"ח של משרד החינוך. בשל חשיפת עברה של הארץ מול בני הנוער עצמם אשר עוברים מסע אישי, מעצים ומתחברים לשורשיהם.
מדליק
כל הכבוד על המציאה