יום הנוטר לשנת 2023 במשטרת נהלל ההיסטורית | השקת ספר: הנוטרות מאת חיים גופר

עותקים ראשונים של ספר "הנוטרות - חיים גופר" בטקס יום הנוטר במשטרת נהלל - צילום: אפי אליאן

ביום שלישי האחרון התקיים הטקס השנתי – יום הנוטר בחצר משטרת נהלל ההיסטורית. את הטקס הנחה ראש מדור היסטוריה ומורשת סנ”צ ד”ר שלומי שטרית.
בטקס הועברה הרצאה מרתקת בנושא סיפורו של כפר ילדים – בסיס ההדרכה של משטרת היישובים העבריים, נאמרו ברכות מפי ראש המועצה עמק יזרעאל, מנכ”ל המועצה לשימור וקצינת חינוך ראשית במשטרת ישראל וכל זאת בליווי תזמורת משטרת ישראל.  הטקס השנה היה בסימן השקת הספר – הנוטרות מאת חיים גופר אותו הציגו רפ”ק ד”ר אורי קוסובסקי, סנ”צ ד”ר שלומי שטרית, ובנות משפחתו של חיים – כרמל ורותם גופר

כתב: אפי אליאן | צילומים: אפי אליאן , מורן יונה אליאן , ארכיון המדינה, אוסף היסטוריה על המפה

ערב יום שלישי האחרון (8/8/2023) התקיים הטקס השנתי “יום הנוטר” בחצר של משטרת נהלל ההיסטורית. הטקס השנה היה בסימן והשקה של ספר חדש אשר יצא לאור, בשם “הנוטרות” אותו כתב סנ”צ (גימ’) חיים גופר ז”ל. ספר הנוטרות יצא לאור ביוזמתו המבורכת של מדור מורשת והיסטוריה במשטרת ישראל, לאחר שחלקים רבים של כתב היד התגלו במקרה באחד מהחדרים הישנים של משטרת נהלל ההיסטורית. לאחר בחינת הממצאים הייחודים, נמצא כי מדובר בספר שתוכנו נדיר ביותר ולא הושלם מאחר והכותב – חיים גופר ז”ל הלך לעולמו לפני כן. 

בשל כך, החלו באיתור משפחתו של חיים גופר, איתם פעלו להשלמת הספר והבאתו להוצאה לאור. לאחר תקופה מאומצת, הספר יצא לאור השנה. 

את הטקס במהלך הערב הנחה סנ”צ ד”ר שלומי שטרית – ראש מדור היסטוריה ומורשת, המבקרים שהגיעו לטקס זכו להרצאה מרתקת ועשירה “מהקצין סינבאד לסרג’נט רוזוליו” – סיפורו של כפר ילדים , בסיס ההדרכה של משטרת היישובים העבריים, אותה העביר רנ”ג אליעזר מגידיש, מדריך ראשי  בית מורשת משטרת ישראל. כמו כן הוצגה הרצאה קצרה בעניין “טעימות מורשת”. 

רנ"ג אליעזר מגידיש, מדריך ראשי  בית מורשת משטרת ישראל בהרצאה ביום הנוטר 2023 - צילום: אפי אליאן
רנ”ג אליעזר מגידיש, מדריך ראשי  בית מורשת משטרת ישראל בהרצאה ביום הנוטר 2023 – צילום: אפי אליאן

כמו כן הוצג ספר “הנוטרות” של חיים גופר, והסיפור מאחורי חשיפת הספר , העבודה הרבה עליו והוצאתו לאור, על ידי רפ”ק ד”ר אורי קוסובסקי – העורך המדעי של הספר. בהצגת הספר, עלו זו אחר זו, נציגות משפחתו של חיים , רותם וכרמל גופר וסיפרו על האיש שמאחורי הספר.

בסיום הטקס, הוענקה לבנות משפחתו של חיים גופר, מזכרת מאביהם אשר נמצאה בארכיוני בית מורשת משטרת ישראל, מסמך “קורות חיים” אשר שלח לפני שנים רבות למשטרה ובה מוצגים קורות חייו והעשייה הרבה בארגון ההגנה, הפלמ”ח, משמר החופים בתקופת המנדט, צבא הגנה לישראל ומשטרת ישראל. 

 

 

מסמך קורות חיים של חיים גופר, כפי שהוענק למשפחתו מבית מורשת משטרת ישראל - צילום: מורן יונה אליאן
מסמך קורות חיים של חיים גופר, כפי שהוענק למשפחתו מבית מורשת משטרת ישראל – צילום: מורן יונה אליאן

בין נושאי הברכות בטקס, בירכו מר אייל בצר – ראש מ.א עמק יזרעאל, מר עומרי שלמון – מנכ”ל המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל וניצב-משנה שירה ליברמן – קצינת חינוך ראשית משטרת ישראל. 

בין הדברים שנשאו הנוכחים, הנעימו בקטעי נגינה, חברי תזמורת משטרת ישראל. 

ספר “הנוטרות” של חיים גופר מציג את ההיסטוריה בצורה המפורטת ביותר עד כה של הנוטרים, מי שהיו אנשי “המשטרה” הראשונים בעת תקופת המנדט הבריטי בפלשתינה ארץ-ישראל. גוף הנוטרות, היה למעשה אבן הפינה לבניין כוחות הבטחון של ישראל בהמשך השנים, מה שאנחנו מכירים היום כצבא הגנה לישראל משטרת ישראל ומשמר הגבול. ספר זה מצטרף למקבץ ספרים בודדים מאוד אשר עוסקים ומתעדים את סיפורי המורשת של הנוטרות. 

עותקים ראשונים של ספר "הנוטרות - חיים גופר" בטקס יום הנוטר במשטרת נהלל - צילום: אפי אליאן
עותקים ראשונים של ספר “הנוטרות – חיים גופר” בטקס יום הנוטר במשטרת נהלל – צילום: אפי אליאן

הספר הינו הרביעי במספר שנכתב על ידי חיים גופר, לפני ספר זה נכתבו שלושה ספרים בעלי משמעות ומפורטים היטב כל אחד בתחומם, “בלילות חשוכי כוכבים” המספר על החוליה אשר הבריחה עולים בגבולות הצפון, “שיבולים שבחרב” המספר על היאחזויות ארגון הפלמ”ח בגליל בשנות הארבעים, ו”המשמר על החוף” המספר על תולדות של משמר החופים בעת תקופת מלחמת העולם השניה. 

טקס יום הנוטר, נערך זו הפעם השלישית באופן רצוף, בשיתוף פעולה בין בית מורשת משטרת ישראל והמועצה לשימור אתרי מורשת. שיתוף פעולה זה, מהווה שימור והצדעה לנוטרות ונציגיה שעוד נותרו עימנו. 

על משטרת נהלל

משטרת נהלל היתה ועודנה תחנת משטרה פעילה, אשר הוקמה בתקופת המנדט הבריטי בפלשתינה ארץ ישראל. תחנת המשטרה הראשית, הוקמה ממודל קבוע של תחנות משטרה בנויות בטון אשר הוקמו בין 1932 ל-1936 בנקודות מפתח ועל צירים ראשים. מי שתכנן את המבנים הללו – תחנות משטרה מבטון – דור ראשון, היה אדריכל ומתכנן ערים בריטי – אוסטין הריסון Austen St. Barbe Harrison.הריסון היה האדריכל הראשי של “מחלקת עבודות ציבוריות” (היום מע”צ) בעת תקופת השלטון הבריטי ואחראי בין היתר לתכנון של המון מבנים ובניהם גם כאלה בולטים ומוכרים עד ימים אלה כגון: בית הדואר המרכזי ביפו ובירושלים, ארמון הנציב, מוזיאון רוקפלר, בית המשפט בחיפה, בית הספר החקלאי כדורי ואף בית המדפיס הממשלתי שבירושלים. 

מבנה בית המשפט חיפה אשר תוכנן על ידי אוסטין הריסון Austen St. Barbe Harrison- צילום: אפי אליאן
מבנה בית המשפט חיפה אשר תוכנן על ידי אוסטין הריסון Austen St. Barbe Harrison- צילום: אפי אליאן
תחנת משטרה מדור ראשון, כפי שתוכננה על ידי אוסטין הריסון Austen St. Barbe Harrison - מקור: באדיבות ארכיון המדינה
תחנת משטרה מדור ראשון, כפי שתוכננה על ידי אוסטין הריסון Austen St. Barbe Harrison – מקור: באדיבות ארכיון המדינה

 

משטרת נהלל, גם היא כאמור היתה חלק מעבודותיו של הריסון, אך רק בצורה המקורית. בשנת 1939 כחלק ממסקנותיו של סר צ’ארלס טיגארט, שופרה ושודרגה גם תחנת המשטרה בנהלל, והוסבה למעין מצודת טיגארט בגרסה שונה מהאחרות. מבני התחנה אוחדו עם הקמת חומת בטון גבוהה ובפינותיה הוקמו שני צריחים בעלי קומה אחת בלבד. 

משטרת נהלל ההיסטורית - צילום : אפי אליאן
משטרת נהלל ההיסטורית – צילום : אפי אליאן
משטרת נהלל ההיסטורית - צילום : אפי אליאן
משטרת נהלל ההיסטורית – צילום : אפי אליאן

התחנה בנהלל פעלה להגנת יישובי הסביבה, תוך שמירה על התנועה בכביש חיפה נצרת. התחנה פעלה בשירות המנדט עד סיומו בשנת 1948. בעת מלחמת העצמאות הפכה למתקן מעצר וחקירה לשבויי מלחמה. בשנות החמישים הוסבה התחנה למחנה צבאי ונוספו מספר מבנים סביבה. זה פעל עד שנות השישים, אז ננטש למשך כשלושים שנה. בתחילת שנות התשעים ניסו גורמים להרוס את המבנה אך בעקבות מחאה שקמה מצד התושבים הוסר האיום והתחנה שוקמה ושומרה. כיום המבנה שייך לשני גופים – האחד, משטרת התנועה ובכך חזרה התחנה לשמש כתחנת משטרה אמיתית, ולצידה – משרדי המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל אשר יושבים אף הם בקומה השניה של הבניין. בקומה הראשונה של המשטרה אגב, קיימת תצוגה שהינה חלק ממרכז מבקרים למורשת השוטר והנוטר העברי בארץ ישראל. תצוגה נוספת קיימת בחצר התחנה, בתוך אורוות הסוסים המשוחזרת ואף כלי רכב ששימשו כפי בתקופת המנדט , משוריינת נושאת ברן וטנדר נוטרים. חלק מהפריטים המוצגים בבניין המשטרה, נמסרו על ידי בנו של השוטר ומפקד התחנה המזוהה ביותר עם משטרת נהלל – יצחק שבילי (שוילי), אשר פיקד במשך תקופה ארוכה על תחנת המשטרה והיה מוערך מאוד בקרב תושבי הסביבה הישראלים והערבים. בתחנה זו פיקד על יחידה של המשטרה הרכובה ויחידה נוספת הרכובה על כלי הטנדר. 

שריונית בריטית - נושאת ברן בחצר משטרת נהלל - צילום: אפי אליאן
שריונית בריטית – נושאת ברן בחצר משטרת נהלל – צילום: אפי אליאן
טנדר נוטרים - צילום: מורן יונה אליאן
טנדר נוטרים – צילום: מורן יונה אליאן

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.