אוצר מטבעות מתקופת בית שני נחשף ליד כביש ירושלים תל אביב

המטבעות כפי שנמצאו ליד כביש ירושלים תל אביב - צילום: ולדימיר נייחין, באדיבות רשות העתיקות

קופה עתיקה ובה מטמון מטבעות גדול ונדיר מהמרד הגדול התגלתה בסמוך לכביש ירושלים-תל אביב

המטבעות כפי שנמצאו ליד כביש ירושלים תל אביב - צילום: ולדימיר נייחין, באדיבות רשות העתיקות
המטבעות כפי שנמצאו ליד כביש ירושלים תל אביב – צילום: ולדימיר נייחין, באדיבות רשות העתיקות

במהלך חפירות שקיימה רשות העתיקות עם החברה העוסקת בפיתוח כביש 1 החדש, נחשף מטמון מטבעות המתוארך לסוף תקופת בית שני.

החפירה במקום החלה לפני מספר חודשים, כאשר החלו בפיתוח פרויקט כביש 1. במהלך העבודות , נחשף במקום אתר ארכיאולוגי אשר נחפר ונחקר על ידי אנשי רשות העתיקות. 

במסגרת החפירות נחשף יישוב מסוף תקופת בית שני אשר לא נמצא תיעוד לגביו. באחד מבתי המגורים שנחשפו ביישוב, נמצא מטמון מטבעות הכולל 114 מטבעות מברונזה אשר מתוארכים לשנה הרביעית למרד הגדול כנגד הרומאים.

המרד המדובר הוביל דאז לחורבן בית שני בט’ באב לפני כ-2000 שנה. 

מנהלי החפירה באתר הארכיאולוגי – פבלו בצר ואייל מרקו מרשות העתיקות סבורים כי המטמון הוחבא ככל הנראה חודשים ספורים לפני חורבן ירושלים. לדבריהם ניתן לשער כי דייר הבית חש את הסוף המתקרב על העיר והחליט להסתיר את רכושו באחד מקירות הבית. זאת בכוונה לאסוף אותו בימים הבאים כאשר יירגעו הרוחות – דבר שככל הנראה לא התקיים בסופו של דבר. 

בעת חקירת הממצאים והמטבעות במקום , עולה כי כל המטבעות הוטבעו בצד אחד בכיתוב “לגאלת ציון” בצירוף גביע ובצד השני של המטבעות הוטבע אגד לולב הניצב בין שני אתרוגים. סביב ההטבעה המדוברת מופיע הכיתוב – “שנת ארבע” , למעשה מדובר בשנה הרביעית של המרד הגדול מצד היהודים כנגד הרומאים. 

הארכיאולוג פבלו בצר עם אחד ממטבעות המטמון - צילום: ולדימיר נייחין
הארכיאולוג פבלו בצר עם אחד ממטבעות המטמון – צילום: ולדימיר נייחין

מטמון המטבעות היה חבוי באחד מפינות חדרי המגורים שנחשפו ביישוב העתיק. ייתכן כי הוחבא בנישה פנימית בקיר או שהוחבא ברצפת הבית. 

במהלך החפירות שבוצעו במקום , נחשפו שני חדרים נוספים וחצר אשר ככל הנראה שייכים לאותו בית מגורים.  על פי בדיקת הארכיאולוגים במקום עולה הסבירות כי המבנה נבנה כבר במאה הראשונה לספירה הנוצרית ונחרב לעומת זאת בשנת 69 או 70 לספירה. בראשית המאה השניה לספירה , נמצאו סממנים המעידים כי המבנה חזר לשמש כמגורים בחלקו אך שוב הוחרב בעת חורבן היישוב היהודי ביהודה כתוצאה ממרד בר כוכבא.  הפריטים שמעידים על כך הינם שלושה קנקנים שלמים שנמצאו שקועים ברצפת החצר. 

לאחר תחקיר כללי של היישוב העתיק , עולה כי תושביו של כפר זה לקחו חלק פעיל בשתי המרידות כנגד הרומאים. המרד הגדול ומרד בר כוכבא. כתוצאה מיוזמה זאת הוחרב הכפר פעמיים ולא ייושב מחדש. 

רשות העתיקות פועלת לבחינת אפשרות לשמר את היישוב העתיק על שרידיו כחלק מפיתוח הנוף בשולי כביש 1 החדש. 

מטבע משנת 4 למרד הגדול - צילום: ולדימיר נייחין
מטבע משנת 4 למרד הגדול – צילום: ולדימיר נייחין

 

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.