תעלומה – מי הוא הקבור במבנה הקבר המפואר בחבל מודיעין?

צילום אוירי של חורבת הגרדי - צילום באמצעות SKYVIEW

במהלך השבועות האחרונים ביצעה רשות העתיקות הפנינג חפירות גדול בשיתוף עם קק”ל ומ.מ חבל מודיעין באתר עתיקות בחבל מודיעין – המטרה – גילוי קבר המכבים. מה גילו בפועל?

כתב: אפי אליאן | צילומים: צילומי אויר באמצעות SKYVIEW , רשות העתיקות , דן שחר , EYECON (וידאו)

מנקים את אחד מכוכי הקבורה. צילום: דן שחר, באדיבות רשות העתיקות
מנקים את אחד מכוכי הקבורה. צילום: דן שחר, באדיבות רשות העתיקות

במהלך השבועות האחרונים ועד לחול המועד סוכנות 2015 ביצעה רשות העתיקות הפנינג מיוחד בשיתוף עם הקרן הקיימת לישראל ומועצה איזורית חבל מודיעין, זאת על מנת ליצור חוויה יוצאת דופן לאיתור מקומו האמיתי של קבר המכבים.  רשות העתיקות קראה לציבור לתרום , להתנדב ואף להיות בעצמם חלק מהמסע גילוי של אחד מהסיפורים המרתקים בארכאולוגיה הישראלית. 

על פי המקורות , המכבים – מתתיהו החשמונאי וחמשת בניו מהעיר מודיעין הקדומה, הנהיגו את המרד בשלטון היווני , הם היו אחראים על טיהור בית המקדש השני מטומאת הקרבות. 

החפירה שהתבצעה בשבועות האחרונים , היתה לשם בדיקה האם יש ממש באגדות ובסיפורים שנרקמו סביב אתר חורבת הגרדי, המצוי במרחק קצר מאוד מהעיר מודיעין ואשר שמו נקשר מספר פעמים בקברי המכבים. 

האם נמצאו קברות המכבים? צילום: אפי אליאן
האם נמצאו קברות המכבים? צילום: אפי אליאן

קבר המכבים תואר בשני ספרים עתיקים כבני 2000 שנה. ספר ראשון הינו ספר מכבים וקדמוניות היהודים, שנכתב על ידי יוסף בן מתיתיהו  הקבר תואר כמבנה מרשים , גבוה, מוקף עמודים וצופה אל הים, עשוי אבנים משובחות ומקורה במעין פירמידות.

סמיכותה של חורבת הגרדי לכפר הערבי “אל מידיה” , והדימיון בין שם הכפר למודיעין הקדומה, משכו אליו לפני כ-150 שנה ארכיאולוגים , משכילים וסקרנים , חלקם תיעדו את האתר ברישומים וציורים, ומקצתם אף ביצעו חפירות אקראיות במקום. אלו הצליחו לחשוף מבנה קבר מרשים הנישא על אומנות אדירות, אשר החזיקו לוחות אבן ענקיים ומעליהם ככל הנראה היתה קומה שניה. בתחתית המבנה התגלו כוכי קבורה מפוארים.

ההתרגשות היתה רבה ואף ראשוני החוקרים יצאו בהצהרות כתובות כי אכן אין מקום לספק – מצאתי את קבר המכבים, המחפורת שחשפתי החזיקה את אפרו של מתתיהו. , חורבות הקבר מתאימות בהחלט לקבר המכבים כפי שהוא מתואר במקורות,

צילום אוירי של חורבת הגרדי - צילום באמצעות SKYVIEW
צילום אוירי של חורבת הגרדי – צילום באמצעות SKYVIEW

את ההתלהבות של החוקרים הראשונים צינן במחי יד אחד הארכיאולוג הצרפתי – שארל קלרמון גאנו , אשר בחפירותיו במקום מצא ברצפת כוכי הקבורה פסיפסים ועליהם עיטור צלב, בעקבות ממצא זה חרץ בקביעתו כי ייעודו של המבנה עלום ואופיו בכלל נוצרי ואינו תואם את דעתם של החוקרים הראשונים במקום.

עם זאת הוסף שארל , כי ייתכן שהמבנה נמנה בידי הנוצרים על מנת להנציח את מקום קבורתם של הקדושים המכבים שכן אלו היו קדושים ועילאיים בעיני הנוצרים, לא מן הנמנע שבעתיד תמצא ראייה חד משמעית המצביעה על האתר כמקום קבורתם של המכבים. מאז דיווחו של אותו ארכאולוג, נזנח האתר והוא נותר בשמנונו.

מנהלי החפירה בוחנים את האתר. באדיבות רשות העתיקות
מנהלי החפירה בוחנים את האתר. באדיבות רשות העתיקות
צילום כללי של האתר. באדיבות רשות העתיקות
צילום כללי של האתר. באדיבות רשות העתיקות
מנהלי החפירה בוחנים את האתר. באדיבות רשות העתיקות
מנהלי החפירה בוחנים את האתר. באדיבות רשות העתיקות

לאחרונה החליטה רשות העתיקות בצעד די חריג ושונה , לצאת למסע חיפוש בעקבות קבר המכבים , במטרה לפצח אחת ולתמיד את חידת המיקום המדוייק.את החיפוש תבצע באמצעות כלי מחקר מודרניים, גילוי שכזה הוא ללא ספק בעל משמעות לאומית ומחקרית מהדרגה הראשונה.

בשבועות האחרונים חשפו את מבנה הקבר המפואר והוא נחפר בשנית בסיועם של תושבים רבים ממודיעין ומיישובי חבל מודיעין הסמוכים, המשתתפים נסחפו לתוך הרפתקה לא שגרתית ותרצו לחפירה בהתנדבות , זמנם וממרצם והפכו להיות חלק בלתי נפרד מהצוות המקצועי.

בשיחה עם עמית ראם ודן שחר, מנהלי החפירה במקום מטעם רשות העתיקות סיפרו כי אין ספק שהמבנה הנחשף הוא יוצא דופן, התיאורים מלפני 150 שנה נחשפו כאן למול עיננו. הצלחנו לגלות מחדש את כוכי הקבורה המפוארים, אומנות אדירות שהחזיקו ככל הנראה את הקומה השניה, חצר מבוא שמובילה את הקבר ומבנים נלווים נוספים. לאכזבתנו, המבנה הראו קודמנו נשדד ואבניו נלקחו לבניית הישובים מסביב. ואולם – עדיין , המראה במקום מרשים ומעורר דמיון.

הראיות הארכיאולוגיות המצויות בידינו בשלב זה עדיין אינן מספקות לקבוע כי זהו מקום קבורתם של המכבים, אם מה שחשפנו אינו קבר המכבים עצמו , הרי שקיימת סבירות גבוהה יותר שזהו האתר שהנצרות הקדומה זיהתה בו את אחוזת הקבר המלכותית. ולכן , אולי הקימה את המבנה שאנו רואים היום. נראה כי לא ניתן לפסול על הסף הנחות מן העבר, אך עדיין דרושה חפירה ועבודה רבה על מנת לאמת באורח חד משמעי את ההנחה הזו. החידה נותרה בעינה – החיפוש אחר קבר המכבים החמקמק נמשך!

 

 

 

 

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.