מערכת מערות מהתקופה הרומית נחשפה תחת בית מגורים בכפר עילבון שבגליל התחתון. החפירות במקום זוהו ונמצאו שבוצעו כנגד החוק ותוך השמדת ממצאים היסטוריים. המשטרה עצרה את בעלי הבית ממנו בוצעו החפירות.
כתב: אפי אליאן | סטילס: רשות העתיקות
תגלית ארכיאולוגית נמצאה תחת מבנה בית פרטי בכפר עילבון שבגליל התחתון. בדרך כלל אלו חדשות טובות אך במקרה זה תפנית רעה , מאחר שבעלי הבית אשר חשפו את הפתח למערכת המערות העתיקה תחת המבנה , החלו לבצע חיפוש תוך הרס אבני המערה העתיקה במטרה למצוא עתיקות ושוד פריטים בעלי ערך. את שוד העתיקות וההרס הרב גילו מפקחי רשות העתיקות בשיתוף פעולה עם שוטרי משטרת טבריה ומשמר הגבול. בעת חשיפת האירוע, עצרו שני חשודים תושבי הכפר ואלו הועברו לחקירה וכנגדם יוגש כתב אישום בגין חפירות לא חוקיות במערכת המערות.
את תחילת החשיפה ביצעו מפקחי רשות העתיקות בעת פיקוח שגרתי שמבצעים מפעם לפעם בכפר, בסמוך לבית האמור זוהו חפירות לא ברורות, כאשר ניסו לפנות לבעל הבית לבחון את הדברים, מנעו את כניסתם תושבי הכפר. לאחר זמן קצר הגיעו המפקחים שוב למקום שהפעם מלווים בשוטרי משטרת טבריה ומשמר הגבול ונכנסו פנימה כאשר ברשותם צו חיפוש. במהלך החיפוש נמצאה מערכת המערות העתיקה , המתוארכת לתקופה הרומית. במקום ניכר הרס ופגיעה בשכבות היסטוריה וארכאולוגיה אשר על פי החשד ביצעו בעלי הבית, במטרה לאתר פריטים עתיקים בעלי ערך. החשודים נלקחו לחקירה בתחנת משטרת טבריה, שם הודו במיוחס להם ושוחררו בערבות. בימים הקרובים יועבר התיק לשם הגשת כתב אישום.
עם סיום מעצר החשודים במקום, הגיעו ארכיאולוגים מרשות העתיקות לבחינת הממצאים, שם נדהמו לגלות בור קדום – בעומק של כ-3 מטר וברוחב של כ-4 מטר ובתחתיו חלל תת קרקעי מסועף. הארכיאולוגים מעריכים כי המערכת היתה בשימוש החל מהתקופה הרומית ושימש כמחסן תת-קרקעי. לאורך השנים ניכר כי המקום נוצל גם כאורווה. במקום התגלו שרידי שקתות לבהמות ואף אגני מים, סירי בישול ומספר כלי אגירה ואכסון. למרבה הצער ניכר כי החפירה ההרסנית במערה היתה רחבת היקף וטרם ברור האם ישנם פריטים שהוצאו מהמקום בטרם הגעת השוטרים.
ניר דיסטלפלד – מפקח היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות מספר בתגובה לאירוע: “עצוב שבשם בצע כסף אנשים לוקחים את החוק לידיים, הורסים ופוגעים בעתיקות ומונעים מכלל הציבור במדינת ישראל ליהנות מהמורשת הלאומית ששייכת לכולנו. חשוב שהציבור ידע כי כל גילוי של עתיקות – גם אם הוא בשטח פרטי, מחייב דיווח מיידי לרשות העתיקות.
על פי המקורות ההיסטוריים והממצא הארכיאולוגי היה הכפר עילבון יישוב יהודי בתקופה הרומית (לפני כ-2000 שנה) על פי המקורות, התיישבה בכפר משמרת הכהונה ממשפחת הקוץ. בעבר זוהו בו פריטים אדריכליים המעידים על קיומו של בית כנסת שפעל במקום.
קישור לכפר עילבון ב”עמוד ענן” – לינק