בית הכנסת הגדול בראשון לציון הוקם בין השנים 1885 ל-1889 תחת שילוב של מס’ ידיים בונות.
מבנה בית הכנסת ממוקם על רחובה הראשי של ראשון לציון כפי שהיתה כמושבה בתחילת דרכה בשנת 1880.
במרוצת השנים נסללו הכבישים ונפרסו השכונות החדשות של ראשון לציון וזו הפכה לעיר בעלת האוכלוסייה מבין הגדולות במדינת ישראל (מקום רביעי).
בית הכנסת שוכן על רחובה הראשי והמרכזי של המושבה שהפכה לעיר משגשגת ופעילה בתוך כמה עשרות שנים.
את בית הכנסת התחילו מייסדי המושבה ראשון לציון לבנות בשנת 1885. התכנון היה להקים אותו בגבעה הגבוהה ביותר באדמות המושבה ומסביבו להקים את הרחובות , הבתים והמשקים החקלאיים של בני המושבה.
את הבניין הראשוני הקימו בהיחבא, זאת משום האיסורים העות’מנים שהקשו על מייסדי המושבה להקים בתי ציבור. משום כך ביצעו את הבניה של בית הכנסת בתואנה שמדובר בבית אכסון למכשירים חקלאיים. את המימון לבניית מחסן הציוד החקלאי (או בית הכנסת) העניק דוד זלמן לבונטיין שהיה ממייסדי המושבה. אך במהלך הבניה אזל הכסף שסיפק דוד זלמן ובני המושבה החלו לחפש מקורות כספיים נוספים.
לאחר חיפושים כמעט נואשים וראו כי אין ברירה, החליטו לפנות באי רצון מוחלט לברון רוטשילד , על מנת שזה יספק להם תזרים מזומנים לשם הקמת בית הכנסת. רוטשילד, שהיה מאוהבי ההתיישבות הציונית בארץ, נעתר לבקשתם והשלים את בניית בית הכנסת במושבה הצעירה.
בית הכנסת שימש לאורך שנים את בני המושבה ובהמשך נבנו ברחובות מסביבו בתי כנסת נוספים לפי עדות העולים שהצטרפו מפעם לפעם למושבה הראשונה. עם השנים חלה ירידה בכמות המתפללים בבית הכנסת וכיום מגיעים אליו בעיקר בימים טובים ושבתות.
בית הכנסת עבר שיפוץ במהלך 2013 ופניו שוחזרו ושומרו מחדש.
איך מגיעים?
בית הכנסת הגדול נמצא בראש המדרחוב של שדרות רוטשילד בראשון לציון.