עשרות נרות שמן עשויים חרס התגלו לאחרונה בחפירות של רשות העתיקות באזור העיר בית שמש. שניים מהנרות – נושאים את דגם מנורת המקדש. החפירות במקום מתקיימות כחלק מהקמת שכונה ברובע ה’ ברמת בית שמש וביוזמת משרד הבינוי והשיכון
כתב: אפי אליאן | כתבת וידאו: יניב ברמן | סטילס: אסף פרץ, דפנה גזית, איתי אביב, יולי שוורץ, מורן בלילה, דימירי בראמכי
כתבת וידאו
בית היוצר של נרות “בית נטיף” מתוארך כבן 1700 שנה ונחשב כמותג במחקר הארכיאולוגי. בית היוצר נחשף לראשונה בשנת 1934 בבור מים ומאז, הבור נסתם ומקום הימצאו נותר בגדר תעלומה – עד היום.
תגלית מעניינת נחשפה בימים האחרונים בבית שמש. עשרות נרות שמן עשוים חרס התגלו באתר חפירות הצלה של רשות העתיקות. שניים מנרות השמן שנמצאו במקום בעלי תיאורים של דגמי מנורת המקדש. במקום נמצאו גם תבניות אבן אשר שימשו לייצור הנרות ואף מספר גדול של פסלוני חרס במצבים שונים.
הפריטים שנחשפו באתר מתוארכים כבני 1600-1700 שנה, ונחשפו במהלך התקופה האחרונה כחלק מחפירות ארכאולוגיות שמבוצעות בידי רשות העתיקות יחד עם עשרות בני נוער ותלמידי מכינות קדם צבאיות. החפירה במקום נערכת לפני הקמתה של שכונת מגורים חדשה ברובע ה’ שברמת בית שמש. השכונה תוקם על ידי משרד הבינוי והשיכון – מחוז ירושלים.
מציאת נרות החרס אשר שימשו למאור בעת העתיקה הצליח להפתיע את הארכיאולוגיים לא רק בשל הכמות המכובדת והיופי הייחודי, אלא גם בשל עצם היותם פתרון תעלומה ארכיאולוגית הקשורה בהם. הסיפור מתחיל אי שם בתקופת המנדט הבריטי בארץ ישראל, אז במהלך חפירות שקיים באזור הארכאולוג דימיטרי בראמכי אשר שימש כפקח מטעם אגף העתיקות המנדטורי – מצא בור מים באזור בית שמש של ימינו. בחפירה קלה שביצע בבוא גילה להפתעתו אוצר עתיק – כמות עצומה של נרות שמן שהתגלו בשלמותם ועליהם עיטורים מהחי, הצומח ואף צורות גאומטריות. הנרות – המתוארכים לתקופה הרומית המאוחרת זכו לכינוי “נרות בית נטיף” על שמו של היישוב הקדום ששכן באזור, הנרות הפכו לסוג של מותג חשוב ביותר במחקר הארכיאולוגי.
בסמוך לנרות עצמם, גילה גם בראמכי תבניות אבן אשר בהן ייצרו את הנרות ועוד מגוון עצום של פסלוני (צלמיות) חרס בעלות דמויות של בעלי חיים ופרשים, נשים וציפורים. לאחר גילוי הנרות בתקופת המנדט הבריטי נשכח האתר מרובה הממצאים ומיקום הבור ששימש כבית יוצר לנרות וצלמיות – אולי מהגדולים שנמצאו בארץ ישראל, נשאר בגדר חידה על אף הניסיונות הרבים לאתרו.
בשיחה עם מנהלי החפירה באתר – מורן בלילה, איתי אביב, ניקולס בננסטיין ועומר שלו מספרים: במסגרת תוכנית הפיתוח של בית שמש, בדקנו אזור בשולי האתר בית נטיף. בבדיקה מצאנו בור מים הדומה לבורות הקיימים באזור, אלא שבמקרה של הבור שבדקנו גילינו להפתעתנו הרבה שבסמוך לבור נמצאו נרות חרס, תבניות אבן וצלמיות בכמות גדולה. כאשר הורדו לתוך בור המים חוקרים מצאנו שהבור שלם ומבנה הבור הפנימי מוכר מהתמונות שצולמו בשנות השלושים של המאה הקודמת בידי בראמכרי. בתוך הבור עוד נמצאו כלים שהשאיר בראמכרי מעבודתו במקום – סלי עור להוצאת אדמה, ארגז מתכת ריק וכלים נוספים.
הבור של נרות בית נטיף קם לתחייה מחדש! כך מכריזים הארכיאולוגים, ההתרגשות שלנו היתה רבה, לא מדובר רק בתגלית ארכיאולוגית – החשובה בזכות עצמה אלא לפנינו היסטוריה ארכיאולוגית של ממש!.
בנימין סטורצ’ן מרשות העתיקות – חוקר נרות בית נטיף מוסיף על הממצאים: הצלמיות והדגמים אשר מופיעים על הנרות מאזור בית נטיף מספרים את סיפורה של שפלת-יהודה בתקופה שאחרי מרד-בר כוכבא. מכתבי יוספוס פלביוס אנו יודעים שבעת ימי בית שני, בית נטיף היתה בירת מחוז – אחת מעשרת הערים המרכזיות של הממשל החשמונאי.
לאחר כשלון מרד בר-כוכבא ונצחון הרומאים, התדלדלה מאוד האוכלוסיה היהודית בשפלת יהודה והיישוב הפך ברובו נחלתם של אנשים שהושפעו מתרבות פאגנית. על כך, מעידים הפסלונים הרבים שנחשפו בבור. במקביל על נרות החרס מצאנו גם סמלים יהודיים מובהקים כמו שופר, מחתה ומנורה. כל אלה מספרים על חיים יהודיים אשר נמשכו לאורך תקופות בשפלת יהודה על אף כשלון המרד.
ברור שיצרן הנרות ייצר נרות שכאלה כתגובה לצורך והביקוש אשר עדיין היה קיים באזור. בתקופה זו גם הנצרות החלה את דרכה ובמכלול נרות בית נטיף מוכרים גם דגים המהווים כחלק מסמלי הנצרות ואלה הוטבעו במגוון הנרות והצלמניות. אם כן, ניתן להבין שחיה כאן אוכלוסיה מעורבת.
החפירות באתר מבוצעות רובן ככולן בידי בני נוער וחניכי מכינות קדם-צבאיות מכל רחבי הארץ. בני הנוער העלו מן הבור מדי יום שפע של נרות וממצאים רבים אחרים.
בכלל, חג החנוכה הוא הזדמנות נפלאה לשתף את הציבור בסיפור על חשיפת מצבור הנרות, אמצעי התאורה המקובלים בתקופות הקדומות, כך אומרים הארכיאולוגים. לאור חשיבות הממצא והמקום ידאגו רשות העתיקות יחד עם משרד הבינוי והשיכון לשמר את האתר ולהציגו כחלק מפארק גדול הפתוח לציבור הרחב.
מדהים