עיר עצומה בגודלה בת כ-5000 שנה נחשפה לאחרונה בחפירות ארכאולוגיות בצפון השרון. מדובר בעיר הראשונה והגדולה ביותר מהתקופה הקדומה שנחשף עד כה באזורינו.
מנהלי החפירה במקום: מדובר ב”ניו יורק” של אזורנו בתקופת הברונזה הקדומה”, עיר קוסמופוליטית ומתוכננת אשר בה חיו אלפי אנשים!
כתב: אפי אליאן | סטילס: אסף פרץ, יולי שוורץ, יצחק מרמלשטיין, יניב ברמן, קלרה עמית | וידאו: היילייט סרטים, יעקב שמידוב
בחפירות העצומות שנערכות עד כה במקום מטעם רשות העתיקות בשיתוף עם חברת נתיבי ישראל לקראת הקמת מחלף הכניסה ליישוב חריש התגלה אף יישוב קדום נוסף בסמוך אשר גילו קדום אף יותר – כבן 7000 שנה שמימדיו היו בבחינת הפתעה מרעישה.
כתבת וידאו (לחצו להפעלה)
הציבור מוזמן להפנינג חינמי של חפירות, סיורים וסדנאות יצירה באתר החפירות במהלך חול המועד סוכות. (פרטים בהמשך הכתבה)
עיר עצומה בגודלה וניתן אף לומר כי המרכזית הידועה עד כה בארץ ישראל לתקופתה – כבת 5000 שנה, נחשפה בחפירות רחבות היקף של רשות העתיקות בשיתוף עם אלפי בני נוער ומתנדבים. החפירות מתקיימות במקום זה מכבר כשנתיים וחצי באזור עין עירון אשר בצפון השרון.
החפירות עד כה חשפו שרידי עיר קדומה אשר שטחה משתרע על פי כ-650 דונמים ואכלסה כ-6000 בני אדם. חפירות אלה מתקיימות בשטח לשם הקמת מחלף הכניסה לעיר חריש. הפרויקט הינו ביוזמה ומימון של חברת נתיבי ישראל.
החפירות הנרחבות הנערכות באתר הארכיאולוגי עין אסור אשר נמצא בסמוך לואדי ערה מגלות לנו עיר מתוכננת היטב מתקופת הברונזה הקדומה (סוף האלף הרביעי לפני הספירה הנוצרית). העיר הקדומה היתה מוקפת חומת ביצור מרשימה עם אזורי מגורים וממול איזורים ציבוריים, רחובות ואף סמטאות משורטטות.
החפירות שהתקיימו במקום העמיקו דרכן לשטח תחת בתיה עיר המדוברת ואז נמצא ממצא מדהים לא פחות! ישוב רחב ידיים אשר גילו קדום אף יותר!. שרידי היישוב התחתון תוארכו כבני 7000 שנה לתקופה הכלקוליתית.
צילום לויין של שטח אתר החפירה (גוגל מפות)
על פי סקירה רחבה של האזור בו נמצאו שרידי שתי הערים הקדומות נראה כי שני המעיינות השופעים (בדרך כלל) אשר נבעו גם בתקופה הקדומה היוו את גורם המשיכה ליישב את האתר לאורך התקופות השונות.
בחפירות השתתפו מעל ל-5000 בני נוער ומתנדבים במסגרת פרויקט הנחלת המורשת של רשות העתיקות, פרויקט אשר מטרתו ליצור חיבור רגשי וחווייתי לעבר ולמורשת התרבותית. רשות העתיקות תורמת במסגרת פרויקט זה לפיתוח תחושת השייכות לארץ ואת המודעות לחשיבות השמירה על עתיקותיה. בין המשתתפים בחפירות היו תלמידי המועצה האזורית מטה מנשה, חניכי מכינות קדם-צבאיות, תלמידי מגמות לימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה, חניכי שנת שירות וגרעיני נח”ל. תלמידים מהחינוך המיוחד, סטודנטים וקבוצות משותפות של יהודים וערבים אשר הגיעו במסגרת שיתוף פעולה עם ארגון share הבינלאומי.
נועה שאול, מדריכה במקום מטם רשות העתיקות מספרת: האתגרים אשר זימנה החפירה הארכיאולוגית לתלמידים, יחד עם חשיפת הממצאים תרמו גם להתפתחות האישית ולהעשרת היכרותם עם נופי הארץ, אתריה ותולדותיה.
בשיחה עם איתי אלעד, ד”ר יצחק פז וד”ר דינה שלם – מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות מספרים: אין ספק שהאתר שנחשף משנה בצורה דרמטית את כל הידוע לנו על אופייה של התקופה ועל ראשית “העיור” בארץ ישראל. מדובר בתקופה מרתקת בקורותיה של ארץ ישראל – כנען של אותם הימים, אשר אוכלוסייתה עוברת תמורות שמשנות את פניה כליל.
האוכלוסייה הכפרית מפנה את ממקומה לטובת חברה מורכבת, אשר מתגוררת ברובה במסגרות עירוניות. ניכר כי הם אלו צעדיה הראשונים של התרבות הכנענית בארץ, תוך כדי שמגבשת לעצמה זהות באתרים העירוניים שנוסדו. מכאן החשיבות העצומה של העיר הקדומה כזו שנחשפה בצפון השרון. ברור כי עיר שכזו לא היתה יכולה לצמוח ללא יד מכוונת ומנגנון מנהלי אשר עמד מאחורי הקמתה.
התכנון המרשים של העיר יחד עם העובדה שבאתר התגלו מספר רב של כלים אשר יובאו לארץ ממצרים וטביעות חותם, אלה הם כעדות לכך ששכנה במקום עיר ענקית – מגלופוליס ביחס לתקופת הברונזה הקדומה, עיר אשר בה חיו אלפי בני אדם אשר התפרנסו בין היתר מחקלאות וקיימו קשרי מסחר עם אזורים שונים ואף עם תרבויות וממלכות שונות במרחב.
ממצא באיזור הציבורי של העיר הקדומה
בחלקה הציבורי של העיר הקדומה מצאו הארכיאולוגים מתחם פולחני, למעשה מקדש אשר חריג במימדיו המרשימים. בחצר המתחם נמצא אגן אבן ענקי לנוזלים אשר שימש ככל הנראה לטקסים פולחניים שנערכו במקום. בתוך המקדש עצמו התגלה מתקן ובו עצמות של בעלי חיים שרופות, מה שמעיד כי במקום התקיימה פעולת הקרבת קורבנות וכן צלמיות (פסלונים) נדירות אשר בניהן ראש אדם וטביעת חותם של אדם הנושא ידיו מעלה ולידו דמות בעל חיים.
ממצאים אלה מאפשרים לנו להביט מעבר לחומר על חיי הרוח של הקהילה העצומה אשר חיה בעיר הקדומה.
הממצאים המפתיעים מאפשרים לראשונה להגדיר את מאפייני התרבות של תושבי אזור זה בתקופות ההם. מעדויות אלו ניתן להבין כי התושבים התפרנסו מחקלאות מגוונות בזכות המעיינות הקרובים, בשילוב עם המרחבים הרבים ששימשו לגידולים השונים. המתקנים המגוונים והמבנים הציבוריים שנחשפו מעידים על חברה מאורגנת ועל היררכיה חברתית שהיתה קיימת בעת ההיא.
במהלך החפירה באתרים הגדולים נחשפו מליוני שברים של כלי חרס, כלי צור, כלי אבן מבזלת שיובאו למקום ועוד.
בעקבות חשיפת האתר הייחודי בחפירות של רשות העתיקות ביצעה חברת נתיבי ישראל מספר שינויים תכנוניים על מנת לשמור את שרידי העיר המרשימה במקומה. השרידים הארכאולוגים אף תועדו באמצעים מתקדמים ויכוסו בצורה מבוקרת, יילמדו וייחקרו על ידי חוקרי רשות העתיקות.
המחלף שאמור היה להבנות במקום יעבור גבוה מעליהם כך שהאתר יישמר לטובת הדורות הבאים.
פעילויות במקום במהלך חול המועד סוכות:
רשות העתיקות מזמינות את הציבור להפנינג שיתקיים במקום במהלך חול המועד סוכות (ימים שלישי ורביעי – 15-16.10.2019) בין השעות 10 בבוקר ועד לשעה 14:00). למקום יש להגיע רק עם נעליים סגורות ומכנסיים ארוכים, כובע ומים. יובהר כי ההורים הינם אחראיים על פעילותם של הילדים. הפעילות במקום הינה ללא תשלום.
מיקום האתר הארכיאולוגי ב”עמוד ענן” – לינק