שתי כתובות אבן עתיקות נתגלו על כותרת אבן עמוד כבת 1800 שנה, בעת עבודות שיקום ושימור בבית הכנסת העתיק בפקיעין. ככל הנראה מדובר בכתובות הקדשה לתורמים עבור בית הכנסת
כתב: אפי אליאן | צילומים: Ritvo , ניר דיסטלפלד
במהלך עבודות שיקום ושימור של בית הכנסת העתיק בפקיעין ומבנה בית זינאתי הניצב בסמוך לו , נמצא ראש כותרת עמוד עתיקה ועליו שתי כתובות עבריות.
הכתובות נתגלו במסגרת עבודות שמבוצעות כחלק מפרויקט מורשת במשרד ירושלים ומורשת. כותרת האבן נמצאה שהיא הפוכה על ראשה בחצר המבנה, עם גילוי הכתובות הגיעו למקום חוקרי רשות העתיקות לבדיקת האבן המיוחדת. מבחינה ראשונית של הכתובת ניכר שמדובר בכתובות הקדשה של תורמים לבית הכנסת.
בשיחה עם יואב לרר , מפקח רשות העתיקות בגליל המערבי בנוגע לממצאים מספר לרר כי המקורות התלמודיים מספרים על חכמי הגליל אשר התגוררו בפקיעין ובניהם גם רבי שמעון בר יוחאי שעצמו הסתתר במשך 13 שנה בתוך מערה מפני הרומאים. בתוך כך במחקר קיימים דיונים רבים על מיקומה של פקיעין העתיקה. אני מאמין, אומר לרר: שהכתובות שנחשפו יוסיפו נדבך חשוב לידיעות שלנו על ההתיישבות היהודית בכפר פקיעין בתקופה הרומית והביזנטית.
במהלך השנה האחרונה התקיימו בתחומי בית הכנסת העתיק של פקיעין ובבית זינאתי הסמוך לו עבודות שיקום ושימור, זאת על מנת להעניק שדרוג של מרכז המבקרים הייחודי של משפחת זינאתי – שהיתה המשפחה היהודית הותיקה של הכפר. בבית הצמוד לבית הכנסת גרה עד היום מרגלית זינאתי – “שומרת הגחלת” האחרונה של משטרת זינאתי היהודית.
שר המשרד ירושלים ומורשת – זאב אלקין מספר בתגובה לממצאים כי פקיעין הינו אחד האתרים החשובים בגליל. מקום בו לא פסקה רגל יהודית מלדרוך. זהו כבוד גדול כאשר “במשמרת שלי” מתגלה ממצא כה חשוב והמספר את סיפורה של ארץ ישראל זה כמעט 2000 שנה.
בנוסף , מנהל בית זינאתי – אוריאל רוזנבאום הוסיף לדברים וסיפר בהתרגשות כי מדובר בתגלית היסטורית חשובה מאין כמותה המאשררת מה שהנשיא המנוח – יצחק בן צבי טען על היישוב היהודי בפקיעין עוד בתחילת המאה הקודמת. עם הממצא הכתוב אי אפשר להתווכח. היה כאן בית כנסת קדום ובמאות האחרונות נבנה בית הכנסת בצורתו הנוכחית. תודות למשרד ירושלים ומורשת אשר שם לו למטרה לשמר את מורשת יהודי פקיעין. אנו שמחים לפתוח לציבור הרכב את המוזיאון החדש עם בשורה היסטורית בדבר קהילה עתיקת יומין זו. כעת אמנם האבן עצמה נמצאית בידי רשות העתיקות לצורך מחקר למחקר אך המוזיאון המחודש ניתנת חשיפה מרגשת לסיפור המיוחד הזה של שומרי הגחלת בפקיעין.