על קצה חוף הים של עתלית, כמה עשרות מטרים מהמצודה המרשימה הניצבת על הצוק לתוך הים מתפרס על שטח מכובד אתר עתיקות לא שגרתי כלל. האתר כולל לפחות 1700 קברים עתיקים אשר נקברו בו אנשים בעלי מעמד שחיו בתקופת הצלבנים באזור. ברוכים הבאים לבית הקברות הצלבני
כתב: אפי אליאן | צילומים: אליאן אפי | צילום אויר: אפי אליאן
לפני מספר חודשים במהלך טיול לא מתוכנן מראש הגענו לאזור עתלית במטרה לחפש אחר מקומות נידחים ונסתרים מהעין. כאשר עשינו את דרכנו לכיוון המצודה המרשימה בקצה הצוק של חוף הים בעתלית, הבחנו בצד הדרך באתר בעל סממנים ארכיאולוגים אשר מוסתר לו מאחורי שורת שיחים וגדר חלקית.
עצרנו בסמוך לתוך דרך היורדת אל חוף הים ושם לאחר טיפוס על תלולית חול קטנה התפרס לרגליי שטח מכובד המכיל מאות ואולי גם יותר של מצבות עתיקות אשר כולן מסותתות מאבן כורכר הנראית מקומית.
סרטון וידאו של מתחם בית הקברות הצלבני
תוך כדי טיול במקום התחלתי לבחון ברשת אודות האתר המיוחד, מדובר בבית קברות המתפרס על שטח של כ 80 מטר על 100 מטר אשר מכיל על פי התיעוד לפחות כ-1700 קברים אשר נראים לעין (נכון להיום). סביב שטח בית הקברות הצלבני ישנם שרידי חומה נמוכה בגובה של פחות ממטר, בצד הנושק לחוף הים כבר אין סימנים לחומה אשר ככל הנראה היתה שם בעבר.
בעת שיטוט במקום בזהירות בין המשטחים השברירים, נתקלתי במספר מצבות אשר מעוטרות בצורות שונות ואף בעלות חריטות.
לדוגמה נראתה מצבה בעלת משטח מלבני אשר עליו חקוקים פסים, בתחילה סברתי כי מדובר בתחריט של צלב (הגיוני אחרי הכל) אך מבדיקת סקר ארכיאולוגי שביצעו רשות העתיקות במקום נראה שמדובר בכלל בתחריט של צלב , פטיש וזווית בנאים.
עצם קיומם של מצבות מסוג אלה עוררו את סקרנותי ובבדיקת ההיסטוריה של המקום נמצא שמדובר באחד מבתי הקברות ההיסטוריים בעלי החשיבות לעולם הנוצרי. מדובר בבית קברות כמעט שלם אשר נשמר מתקופתו בצורה מרשימה. על פי סקר שבוצע במקום בעבר (עוד בתקופת המנדט הבריטי) נמצא שמדובר בבית קברות ששימש את התושבים מהעיר העתיקה שהיתה במקום. בבית הקברות המדובר נקברו אישים חשובים ואף אבירים שלחמו בקרבות באזור, צליינים שונים וכמובן גם תושבי העיר הסמוכה. באשר למצבות הייחודיות בעיצובן, אלו סימלו את בעלי המקצוע אשר ככל הנראה פעלו לבניית המבצר אשר קיים עד היום (מבצר עתלית)
שרידי קברים שונים בבית הקברות הצלבני עתלית – צילום: אפי אליאן
החוקרים שבדקו את האתר סבורים כי בית הקברות החל את פעילותו בסביבות שנת 1217 לספירה הנוצרית, אשר מי שהיו אמונים על בנייתו היו מסדר האבירים הטמפלרים והצליינים שחיו בסביבה. עיקר העיר הצלבנית היה המבצר בראש הצוק אשר היה מהחשובים והגדולים במבצרי ממלכת ירושלים הצלבנית והיה כתחנה האחרונה של הצלבנים לפני שעזבו את הארץ בשלהי 1291.
בחפירות שביצעו במקום הארכיאולוגים נמצאו אף שרידים מתקופות שונות, לדוגמה פסלוני חרס בדמות עצם, חרסים מתקופת הברזל ה-11 התקופה הפרסית , התקופה הרומית וכמובן התקופה הצלבנית.
בתחילת שנות השלושים של המאה הקודמת ערכו במקום חפירה אנשי מחלקת העתיקות הבריטית, אז העריכו כמות גדולה יותר של קברים ובסך הכל כ- 1900 בתחום כולו, מאז חלפו שנים רבות וככל הנראה שכמות מכובדת מהם נעלמה בשל התנאים וההזנחה הרבה שבמקום. מסקירת השטח נראה כי כל המצבות מסותתות מאבן כורכר וגיר האופייניות למקום אך ידוע גם כן כי נחשבות כרכות מאוד מול תנאי מזג האויר וככל שכן מול חוף הים הצמוד.
לפני מספר שנים ביצעו במקום שוב חפירות והפעם מטעם אוניברסיטה זרה אשר אף חפרו במקום מספר קברים מסוימים ומצאו פרטי שלד במצב שמור מאוד בני מאות שנים (סביב ה-800) אשר ייחודם של פרטים אלו היו סימני פציעה שבוצעו ככל הנראה על ידי כלי נשק קהים. החוקרים סבורים כי אלו היו אבירים או לוחמים אשר נהרגו בקרבות שהתחוללו בסמוך.
קבר אביר בבית הקברות הצלבני עתלית – צילום: אפי אליאן
בסה"כ מדובר באתר שאמנם השטח שלו די קטן יחסית לבתי קברות מודרניים של תקופתנו, אך עם זאת הצפיפות שם איומה. ניכר שיש בין המצבות השונות מרווחים של ס"מ בודדים בין אלו בעלי המצבות הצרות ואילו בשטח של המצבות המרווחות והמעוצבות ישנם מרווחים גדולים יותר. ניתן להבין מכך כי המצבות הצנועות היו שייכות לאנשים הפשוטים ואילו הגדולות מעידות על מהות הקבור במקום והייחוס הכלכלי שלו בתקופתו.
בשנים האחרונות מפעם לפעם מבוצעות במקום עבודות בניסיון לתחזק את השטח הנרחב כנגד פגעי הזמן, אך לא תמיד זה מצליח לפי הביקור במקום. הגדר שסימנה את המקום ותחמה אותו נפרצה באזורים רבים מסביב למתחם ועושה רושם כי מטיילים במקום מבקרים ולא מהססים להשליך פסולת ואף לצערי גם להשאיר סימני מדורות או שאריות אריזות מזון שאכלו בביקורם.
איך מגיעים?
לבאים מכביש 2 צפון או דרום יש להכנס מערבה במחלף עתלית לכביש 7110 , משם נמשיך על הכביש לכיוון מסילת החוף ושמורת הטבע חורבת קרתא, נמשיך עם הכביש עד העיקול ומפגש מסילת הרכבת, נמשיך מספר דקות עד שנגיע בצמוד לחוף ולפני החניה של מבצר עתלית, האתר יהיה מצד ימין שלכם. מיקום באתר עמוד ענן כאן .
אפשר מיקום מדויק, או תאור הדרך, לחסוך חיפוש המקום?
היי אלדד,
בתחתית הפוסט מפורט הסבר הגעה למקום.
לנוחיותך, לינק בגוגל מפות
https://maps.app.goo.gl/rbshdvmzjGYvYP8g7
בהצלחה!
מדהים מתחת לאף