מטבע עתיק בן 1900 שנה יוטס לחלל כחלק ממשימת “רקיע” עם האסטרנאוט איתן סטיבה. המטבע, שמקורו בתקופת מרד בר כוכבא הושאל עד לסיום המשימה בחלל
כתב: אפי אליאן | צילומים: יולי שוורץ , שי הלוי, קלרה עמית
המטבע נמסר בהשאלה על ידי אלי אסקוזיקו לידיו של איתן סטיבה, האסטרונאוט אשר ייקח את המטבע למסע בחלל כחלק ממשימת “רקיע”. המטבע העתיק, בן 1900 שנה מתוארך לתקופת מרד בר כוכבא ונושא את שמו של שמעון בר כוכבא – נשיא ישראל
המסע של המטבע העתיק לחלל באמצעותו של האסטרונאוט איתן סטיבה הוא למעשה מסע סמלי בלבד. המטבע העתיק נמצא לא מזמן במערת האימה כחלק ממבצע סקר מדבר יהודה , אותו בצעה רשות העתיקות עם מתנדבים וחניכי מכינות קדם-צבאיות.
במהלך מבצע זה נסקרו כמחצית ממערות המדבר בחיפוש אחר ממצאים קדומים. המבצע המדובר התקיים בשיתוף עם קצין מטה ארכאולוגיה יהודה ושומרון במנהל האזרחי ובמימון משרד ירושלים ומורשת.
משימת רקיע, בה יישלח המטבע הנ”ל הינה ביוזמת עמותת קרן רמון וסוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה. משימה זו נועדה לעורר השראה בקרב הדור הצעיר, לקדם ולהרחיב את תעשיית החלל הישראלית.
משימה זו תאפשר ליזמים, מדענים וחוקרים ישראליים לקדם את רעיונותיהם החדשניים ולספק הזדמנות נדירה עבורם לבחון את היוזמות שלהם בסביבת מחקר ייחודית ובכך לתרום לטובת כלל ילדי ישראל. משימה זו תאפשר בפעם הראשונה לילדים ובני נוער ישראליים לקבל גישה לתחנת החלל הבינלאומית ובעברית.
איתן סטיבה ביקר במעבדות מגילות מדבר יהודה שבירושלים, שם הוצגו לו קטעים מתוך מגילת חנוך המתוארכת כבת 2000 שנה. הקטעים שהוצגו כתובים בארצית, בהם מתואר מפגש של אבי סבו של נח עם המלאכים. לפי הכתוב – אלה הראו לחנוך אשר עלה השמימה את השמש , הירח והכוכבים.
בסיור זה אף הציגו חוקרי רשות העתיקות לסטיבה מצלמה יחידה מסוגה אשר פותחה בטכנולוגיה מיוחדת עם הסוכנות החלל האמריקנית (נאס”א) והתרומה לתיעוד ושימור המגילות.
מגילות מדבר יהודה כוללות בין השאר את העותקים הקדומים ביותר של ספרי התנ”ך ואלו מהוות את הממצא החשוב ביותר של המאה העשרים.
מצלמה זו, מתעדת כל קטע במגילה ב-12 אורכי גל שונים, חלקם אף לא נראה לעין והינה מאפשרת צילום מדעי מדויק של פרמטרים יציבים לחלוטין, תוך ניטור של מצבן לאורך זמן וברמת הפיקסל.
לקראת סיום הסיור העניק מנהל רשות העתיקות – אלי אסקוזידו לאיתן סטיבה את המטבע אשר ייקח עימו בהשאלה לחלל. בשני צידי המטבע מופיעים סמלים המאפיינים את האמנות היהודית של תקופת בית שני. בצד הפנים של המטבע מופיעים עץ התמר והכיתוב – שמעון. ניתן לזהות את האותיות “מען” ואילו בצד האחורי שלו – עלה גפן והכיתוב “ש ב לחר ישראל (שנה ב’ לחירות ישראל).
על המטבעות
מטבעות מרד בר כוכבא נטבעו בארץ בעת ההיא על ידי המורדים היהודים. התקופה נמשכת בין 132 ועד 136 לספירה הנוצרית, כך מספרת ד”ר גבריאלה ביכובסקי אשר הינה מומחית למטבעות ברשות העתיקות. ככל הנראה הסיבה למרד היתה הכרזתו של הקיסר הדריאנוס על איליה קפיטולינה (לשעבר ירושלים), כקולוניה רומית. עוד מעניין לדעת שהמורדם השתמשו במטבעות הרומים הקיימים במחזור על מנת להטביע מחדש את המסרים שלהם. לפעולה זו של המורדים ניתן לייחס משמעות ברורה של קריאת תיגר על השלטון הרומי.
מדובר במטבעות בעלי משמעות סמלית אשר לא שמשו כל כך למסחר אלא יותר לתעמולה יהודית.
איתן סטיבה
אומר בהמשך לפגישה ברשות העתיקות: למשימת “רקיע” בתחנת החלל הבינלאומית אקח עימי תיק אישי עם חפצים בעלי משמעות מיוחדת. היה ברור לי כי בין החפצים שאקח יהיה גם סמל להיסטוריה היהודית. הבוקר ראיתי את המטבע הנושא את עץ התמר ועלה הגפן אשר מסמלים עבורי אתה חיבור לאדמה, אהבת הארץ ושאיפתם של תושבי הארץ בשנים ההן לעצמאות. הדקל שעל המטבע מיד הרגיש לי קרוב ללבי מאחר והסמל של המכון לחקר החקלאות- מכון וולקוני שבו חקר אבי במשך כל חייו את אדמת הארץ.
משימת רקיע שמטרתה לקדם טכנולוגיה, חדשנות, מדע , חינוך , אומנות ותרבות, מגלמת בתוכה גם זכות עבורי להביא מטבע בן כ-1900 שנה לתחנת החלל הבינלאומית, מטבע המייצג את ההיסטוריה של העם היהודי.
אלי אסקוזידו – מנהל רשות העתיקות אומר בתגובה: העובדה כי איתן בחר לקחת עימו לחלל פריט עתיק בעל משמעות סמלית הינה מרגשת וערכית מאוד.
זהו מפגש היסטורי בין העולם הקדום לשיא החדשנות האנושית. המורדים אשר טבעו את המטבע לפני 1900 שנה תוך לחימה על חייהם ועצמאותם, ודאי לא דמיינו בחלומות הפרועים ביותר כי כעבור מאות שנים החפץ המדובר יעשה את דרכו אל מחוץ לאטמוספירה בידי אסטרונאוט יהודי שחי במדינת ישראל העצמאית. שמו המקורי של שמעון , נשיא ישראל ומנהיג המרד הינו שמעון בר כוזיבא, עם השנים התקבע שמו במסורת כבר כוכבא. היום הכינוי הזה מקבל משמעות סמלית נוספת.
מגילת חנוך
מגילת חנוך המרתקת אשר הוצגה לאיתן סטיבה הינה כתב חוץ-מקראי אשר מהווה חלק מאוסף מגילו מדבר יהודה, המטופלות במעבדת המגילות של רשות העתיקות בירושלים.
ספרי חנוך הקדומים אשר נכתבו במאה השלישית והרביעית לפני הספירה הנוצרית הינם חלקים מהכתבים החיצוניים לתנ”ך. כתבים אלה מפרשים את סיפורי המקרא תוך שהם מתארכים בהרחבה את סיפורם של חנוך, אבי סבו של נח ושל בני האלוהים אשר המקרא עצמו מספר עליהם בצמצום של ממש.
ספרי חנוך מספרים כיצד עלה חנוך השמימה וטייל שם בחברתם של מלאכים. מלאכים אלה הראו לחנוך את השמש, הירח והכוכבים עם אוצרות הגשם, השלג והרוחות. על פי הספר , הסבירו לו את התהליכים וכיצד מתנהל הסדר הקוסמי.