אלמוני החזיר אבני קלע רומיות גנובות – הסיבה: "זה הביא לי המון צרות"

מפת שמורת גמלא אשר היתה בשקית עם אבני הקלע , ככל הנראה המיקום ממנו נגנבו האבנים - צילום: ד"ר דליה מנור

עד היום זכו לקבל ברשות העתיקות מספר פעמים אוצרות עתיקים בחזרה לאחר שנגנבו מאתרי עתיקות שונים ברחבי הארץ, אך הנסיבות להחזרתן של שתי אבני קלע רומיות היו בהחלט יוצאות דופן

כתב: אפי אליאן | צילומים: ד"ר דליה מנור, המוזיאון לתרבות האסלאם ועמי המזרח באר שבע

אבני הקלע שהוחזרו על ידי אלמוני - צילום: ד"ר דליה מנור
אבני הקלע שהוחזרו על ידי אלמוני – צילום: ד"ר דליה מנור

כאשר עמוס כהן , עובד המוזיאון לתרבות האסלאם ועמי המזרח בבאר שבע הגיע לעבודתו כמדי יום, לא האמין למראה עיניו כאשר פתח שקית שהונחה בחצר המוזיאון. 

בשקית נחו שתי אבני קלע בקוטר של כ-15 ס"מ ואליהן צורף פתק מודפס שנכתב על ידי אלמוני ובו כתוב: "אלה שני כדורי בלוסטראות רומיות מהאתר גמלא, מרובע המגורים לרגלי הפסגה, אני גנבתי אותם ביולי 1995 ומאז הם הביאו לי המון צרות , אנא אל תגנבו את העתיקות…" 

מנהלת המוזיאון , ד"ר דליה מנור הזעיקה למקום את אנשי רשות העתיקות ואלו הגיעו למקום לאסוף את האוצר שהוחזר. בקרוב אבנים אלו יוחזרו לאחיותיהן המצויות באוצרות המדינה. לציין כי אבנים רבות שכאלה מוצגות בשמורת הטבע גמלא. 

זו לא הפעם הראשונה שמגיעים לרשות העתיקות מקרים של חרטה או גנבה בגין החזקת עתיקות ברשות הפרט. בעבר אף הוחזר ליחידה למניעת שוד ברשות העתיקות , ארון קבורה יהודי כבן 2000 שנה שנשמר במשך זמן רב בחדר שינה של תושב תל אביב עד כאשר התבשר לאותו מחזיק מה היה תפקידו הקודם של ארונו וזה מיהר להחזירו לרשות העתיקות. במקרה אחר מציינים ברשות העתיקות , פנה כומר ממדינת ניו-יורק , אשר ביקש מחילה עבור חבר בקהילה שלו שלפני יותר מעשור לקח אבן מירושלים והדבר ייסר את מצפונו. האבן הוחזרה אל אוצרות המדינה. 

מפת שמורת גמלא אשר היתה בשקית עם אבני הקלע , ככל הנראה המיקום ממנו נגנבו האבנים - צילום: ד"ר דליה מנור
מפת שמורת גמלא אשר היתה בשקית עם אבני הקלע , ככל הנראה המיקום ממנו נגנבו האבנים – צילום: ד"ר דליה מנור

בשיחה עם ד"ר דני שיאון מרשות העתיקות אשר חפר במשך שנים רבות באתר גמלא, בירך על החזרת האבנים. לדבריו – במהלך החפירות הארכאולוגיות בשמורת גמלא , נמצאו כ-2000 אבנים שכאלה. שיאון מציין כי זהו האתר שבו נמצא מספר האבנים הגדול ביותר של אבני בליסטרה מהתקופה הרומית הקדומה. האבנים הללו נורו על מגני העיר במטרה להרחיק אותם מהחומה, כך שיהיה ניתן לנגוח בה ולשבור אותה באמצעות אילי נגיחה. 

את האבנים סיתתו חיילים או שבויים במקום באופן ידני. 

 

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.