מצבור תכשיטים כבני 900 שנה נחשפו בין שרידי מגדל מצודה צלבני במודיעין. השאלה הנשאלת: כיצד הגיעו התכשיטים למטבח המדובר.
כתב: אפי אליאן | סטילס: ורד בוסידן , יצחק מרמלשטיין | וידאו:EYECON
כתבת וידאו:
כיצד הגיעו טבעות , צמידים , עגילים וסיכות סער בנות מאות שנים לשרידי מטבח במגדל מצודה צלבנית במודיעין? זו השאלה ששואלים את עצמם חוקרי רשות העתיקות מאז חשיפת הממצאים הנדירים בחפירות המתקיימות בגבעת תיתורה שבמודיעין. השאלה הזאת אמנם לא תישאל במבחן ההיסטוריה הקרוב אך בהחלט מעסיקה את אנשי הרשות מי אלו שהיו במקום והחביאו את התכשיטים העתיקים ומה הסיפור מאחוריהם.
את החפירות במקום מבצעת רשות העתיקות בשיתוף כ-2500 תלמידים מכיתות ד’ ועד יב’ , זאת לשם חשיפתם לדרישות השלום המרתקות ממי שחיו כאן פעם. הפרויקט המשותף בין רשות העתיקות לעיריית מודיעין מכבים רעות מניבה פירות איכותיים בחפירות הארכאולוגית המתקיימות בגבעת תיתורה שבעיר מודיעין. בכל יום מגיעים למקום תלמידי כיתה לצד גמלאים ומתנדבים תושבי העיר. מטרת החפירה במקום הינה חינוכית וערכית, המעניקה לתושבי העיר בכל הגילאים לקחת חלק בחשיפת המורשת התרבותית של עירם באופן ישיר ובלתי אמצעי.
אברהם טנדלר, מנהל החפירה באתר מטעם רשות העתיקות מספר על הפעילות במקום המתקיימת הודות לפעילותם של תלמידי מודיעין והמתנדבים תושבי העיר שמגיעים מדי יום לבצע את התנדבותם בחפירה. החפירה במקום חושפת אט אט חלקים גדולים של שכבות ארכאולוגיות. עד כה התגלו עדויות לחיים מהתקופה הכלקוליתית (לפני כ-6000 שנה) ועד לעת החדשה. מיקומה של הגבעה הינו אסטרטגי על דרך ראשית שהובילה ממישור החוף לירושלים. מסביב לגבעה – עמקים פוריים ששימשו את המקומיים בתקופתם לחקלאות ויכלו באמצעות כך לכלכל את תושבי הגבעה לאורך דורות רבים.
בחפירה הנוכחית נחשפים שרידי החצר הפנימית של המצודה הצלבנית, כאשר במקום המסויים שככל הנראה היה המטבח היו מבשלים ואופים לתושבי המצודה לאורך מאות שנים. התקופות בהן היתה פעילות הינן בתקופת ימי הביניים (לפני כ-900 שנה).
במטבח הקדום נמצאו שרידי תנור חרס קדומים (טבונים) , סירי בישול , קנקנים , כלי הגשה ואף שולחן. מעבר לשרידי כלי המטבח והבישול נחשפו גם שרידי מזון רב ובניהם גלעיני זיתים, קטניות , חרצני גפנים מפוחמים ואף עצמות בעלי חיים. נראה כי הבשלניות הקדומות לא נזהרו דיין עם התכשיטים שענדו בזמן הבישול והאפייה שכן במטבח נמצאו בחפירה תכשיטים רבים העשויים ברונזה וכסף.
הרוב המכריע של התכשיטים נמצאו על ידי מתי יוחננוף, ארכאולוג מתנדב שמתמיד להגיע לחפירה בגבעת תירותה. בשיחה עימו ציין כי באתר כולו מצאו חפצי מתכת רבים, בניהם מטבעות, טבעות , צמידים ואף כלי איפור. ממצאים אלו מעידים על אופי פעילות המשויך באופן מסורתי לפעילות נשית ביתית. תושבי העיר הותיקים ומתנדבים נוספים מגיעים לחפירה, מבצעים חקירה של יסודות המצודה וחושפים שלב אחר שלב מבנה גדול מימדים מהתקופה הרומית. מבנה זה חבוי תחת שרידי המצודה הצלבנית.
ורד בוסידן, רכזת הפרויקט מטעם רשות העתיקות מספרת כי התרגשה לגלות קהילה מעורבת, מגובשת ואיכפתית בעיר מודיעין. הקשר של התושבים אל גבעת התיתורה מיוחד. אני בטוחה שילך ויתחזק בעקבות החפירה הארכאולוגית. עוד ציינה כי ההתלהבות מתחילה בקרב הדור הצעיר בפעילויות שמועברות על ידי רשות העתיקות בבתי הספר ואלו עושות את דרכה אל הבתים , אל ההורים והמשפחה המורחבת. במצב כזה נטמנים הזרעים שיובילו לפיתוח המודעות לשמירה על עתיקות.
עיריית מודיעין מכבים רעות שוקדת על הקמת פארק טבע עירוני בגבעה. הדבר ינגיש ויקרב את האתר המרשים לקהל. ישנה שאיפה כי הפרויקט יימשך לאורך שנים, כך שתושבי העיר יוכלו להמשיך לקלף את השכבות הקדומות של התל, לחקור את אוצרותיו ואף להתחבר לעברם בצורה חווייתית ומרגשת.
חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין מכבים רעות מסר בתגובה כי גבעת התיתורה הינה סמל החיבור בין מודיעין הקדומה וההיסטוריה המפוארת של חבל הארץ הזה לבין העיר הקיימת היום. בשטח הגבעה קיימים ממצאים היסטוריים וארכאולוגים רבים. אני מאמין כי מגיע למטיילים הרבים שמגיעים אליה להיחשף אליהם, לצד הנאתם מהפינה הייחודית והירוקה של העיר. נמשיך לעבוד בשיתוף פעולה עם כל הגורמים הרלוונטים בכדי שגבעת התיתורה תהפוך לאתר טבע עירוני נגיש לכולם ותהווה מקור לימוד על האוצרות של המקום.
מדהים ! אין סוף למציאות העתיקות בארץ הקדושה שלנו