אין סוף להפתעות העתיקות שנחשפות חודש אחר חודש בתחומי ראש העין! מפעל מים מרשים כבן 2700 שנה נחשף לאחרונה מזרחית לראש העין. מפעל המים כולל מאגר מים תת קרקעי חצוב בסלע המתפרס לאורך של לא פחות מ-20 מטר!
כתב: אפי אליאן | צילומים: יצחק מרמלשטיין, גילי שטרן, אסף פרץ, גלעד יטאח, רשות העתיקות | וידאו: אסף פרץ
וידאו
מפעל מים מרשים כבן 2700 שנה נחשף לאחרונה מזרחית לראש העין. את החפירות במקום מבצעים אנשי רשות העתיקות בשיתוף עם תלמידי המגמה ללימודי ארץ ישראל וארכאולוגיה. מנהל החפירה במקום מוסר כי נראה שמדובר באתר מנהלי שנבנה בימי האשורים והיה שולט על בתי החווה סביבו.
גלעד יטאח , מנהל החפירה באתר מטעם רשות העתיקות מספר על המקום: קשה שלא להתרשם ממראהו של החלל התת-קרקעי הגדול שנחצב לפני שנים כה רבות.
בעת העתיקה, אגירת מי הגשמים היתה צורך בסיסי ביותר. באיזור בו פעל מפעל המים יורדים בממוצע כ-500 מ”מ מי גשמים, נראה כי גשמי החורף מילאו את המאגר בנקל.
על דפנות המאגר , בסמוך לכניסה זוהו דמויות חרוטות של אדם צלבים ואף עיטורי צמחים אשר ככל הנראה נחרטו בתקופה מאוחרת יותר בידי עוברי אורח. הדמויות אדם שזוהו נמדדו וגודלן הינו כ15 עד 30 ס”מ וברובן ניתן לראות את ידיהן מופנות באויר ונראה שחלקן מחזיקות חפץ כלשהו.
אורכו של מפעל המים שנחשף נמדד ונמצא שהוא לאורך של כעשרים מטרים. גובהו יותר מארבעה מטרים. בחפירות מצאו כי המאגר נבנה בתוך תחום מבנה גדול שאורך כל אחד מקירותיו היה כחמישים מטרים בקירוב! על רצפות החדרים נמצאו לא מעט שרידים ושברים של כלי חרס אשר בוודאי חלקם שימשו להוצאת המים מהמאגר.
בבדיקה שבוצעה במאגר התת קרקעי נמצא כי המבנה ומאגר המים נוסדו בשלהי תקופת הברזל (סוף המאה השמינית או ראשית המאה השביעית לפני הספירה הנוצרית). הנטישה של המבנה היתה ככל הנראה במהלך התקופה פרסית. עם זאת נציין כי מאגר המים נותר פעיל עד ימינו אלו.
במהלך השנים האחרונות נחשפו בחפירות ארכאולוגיות באזור ראש העין מספר בתי חווה שנבנו אף הם בסוף תקופת בית ראשון. נראה שהמבנים הללו הוקמו לאחר חורבן ממלכת ישראל בשנת 720 לפני הספירה הנוצרית – אז השתלטה האימפריה האשורית על האזור כולו. הקמתם של בתי החווה באיזור זה מעניינת, לאור העובדה ששטחים רבים בתחומי ממלכת ישראל החרבה נותרו שוממים לגמרי. יש חוקרים הסבורים שהקמת החוות ענתה על האינטרס האימפריאלי ליישב את האזור אשר היה סמוך לבין הדרך הבינלאומית ובסמוך לגבולה המערבי של האימפריה האשורית. עם זאת מציין יטאח – מנהל החפירה במקום כי המבנה שנחשף בחפירה הנוכחית שונה ממרבית בתי החווה שנחשפו עד כה. לפי תוכניתו הסדורה, שטחו רחב הידיים, קירותיו האיתנים וכמובן מאגר המים המרשים שנחצב בו. אף ייתכן כי מדובר באתר בעל אופי מנהלי ואולי אחד כזה ששלט על בתי החווה מסביבו.
החפירות בראש העין בוצעו בשיתוף פעולה של אנשי רשות העתיקות עם תלמידי המגמה ללימודי ארץ ישראל וארכאולוגיה. השת”פ הינו במסגרת מסלול הכשרה חדש של רשות העתיקות עם משרד החינוך, המבקש לקשר בין העבר ולהכשיר את הארכאולוגים של המחר. התלמידים בוחרים במסלול זה במסגרת חלק מההערכה החלופית לבגרות, משתלבים בשבוע חפירה. הם מתנסים במגוון התפקידים הכרוכים בחפירה, דנים בשאלות המחקר ובשיקולים ארכאולוגים ובנוסף מתעדים את החפירות ב”יומן חפירה” כחלק מעבודת החקר.
[
ולאחר החפירה ?
רשות העתיקות בשיתוף עם משרד הבינוי והשיכון יחד עם עיריית ראש העין מתכוונות להפוך את האתר לשטח ציבורי פתוח לרווחת הציבור. זאת בסמוך לשכונת המגורים הנבנית במקום.
מיקום החפירה: קישור לאתר עמוד ענן – כאן