עשרות אריחי חרס קדומים עם סימול “הלגיון העשירי הרומי” נתפסו במהלך פעילות משטרתית בירושלים

האריחים שנתפסו ברכב החשוד בבית חנינה - צילום: היחידה למניעת שוד, רשות העתיקות

עשרות אריחים עתיקים עשוים חרס נתפסו ברכב פרטי במהלך פעילות של בלשי ימ”ר ירושלים. האריחים שנמצאו: בעלי טביעות של הלגיון העשירי הרומי אשר על פי המקורות ההיסטוריים היה אחראי להחרבתה של ירושלים לפני כ- 2,000 שנה.  ברשות העתיקות אומרים: האריחים נעקרו מאתר עתיקות זמן קצר לפני התפיסה, תלשו לנו פיסה מההיסטוריה

כתב: אפי אליאן | צילומים: היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות , אפי אליאן

עשרות אריחי ריצוף קדומים עשויים חרס נתפסו בפעילות של משטרת ירושלים לאחרונה. האריחים שנתפסו נושאים חותם של הלגיון העשירי הרומי, ככל הנראה שימשו לרצפת מבנה ציבורי, ייתכן מאוד כי השתייכו לבית מרחץ. 

במהלך פעילות מבצעית של בלשי ימ”ר ירושלים בשכונת בית חנינא שבירושלים, נתפסו בתא-מטען של רכב פרטי מספר קרטונים מכוסים, אשר עוררו את חשד השוטרים. בבדיקת התכולה עלה כי מדובר בממצאים ארכיאולוגי. נהג הרכב החשוד עוכב לחקירה ולמקום הוזעקו מפקחי היחידה למניעת שוד של רשות העתיקות. 

אריחי הגליון בתא המטען של מכונית החשוד - צילום: היחידה למניעת שוד, רשות העתיקות
אריחי הלגיון בתא המטען של מכונית החשוד – צילום: היחידה למניעת שוד, רשות העתיקות

בעת שהגיעו למקום מפקחי היחידה, אלו נדהמו לגלות כי תכולת הארגזים אכן עתיקה וכי מדובר בעשרות לבנים עתיקות בנות כאלפיים שנה בקירוב, – התקופה הרומית כאשר עליהן חותמות וטביעות של הלגיון העשירי. על הלבנים נמצאו ראיות מובהקות לכך שנעקרו לאחרונה מאתר עתיקות בשטח. 

בשיחה עם אמיר גנור  מנהל היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות מספר: הלבנים שנתפסו שימשו ככל הנראה חלק מרצפה של מבנה ציבורי. אף ייתכן והיו שייכים לתנור שעמד בבית מרחץ ושימש את חיילי הלגיון הרומי. הלגיון העשירי הרומי הגיע לארץ ישראל במהלך שנת 6 לפני הספירה הנוצרית וסייע לבצר את התפיסה של הממלכה הרומית בארץ יהודה. בין השנים 66-70 לספירה הנוצרית לחם הלגיון במורדים היהודים ששהו בגליל, במדבר יהודה ובאזור ירושלים, וזאת עד לרגע חורבן בית המקדש השני והעיר העתיקה. בהמשך, אף הכריעו לוחמי הלגיון את אחרוני המורדים במצדה – בסמוך לים המלח וזאת לאחר מצור ממושך.

לאחר סיום המרד, התיישבו חיילי הלגיון באזור ירושלים רבתי, שם הקימו בתי יוצר אשר הכינו את הלבנים הייחודיות ללגיון. על לבנים אלו הוטבעו סמלי הלגיון – LXF. בזכות סימון ולבנים אלה, הצליחו החוקרים ברבות השנים לזהות את תפוצת מקום מושבן של יחידות הלגיון ברחבי הארץ. עיקר תפוצת הלבנים זוהתה באזור ירושלים ובעיר הרומית שהוקמה על חורבותיה – איליה קפיטולינה. בהמשך השנים, השתתף הלגיון העשירי בדיכוי מרד בר כוכבא בין השנים 132-135 לספירה הנוצרית ושם כפי הנראה – סבל מאבדות קשות במהלך הלחימה. 

הלגיון העשירי המשיך לחנות בארץ יהודה עד לסוף המאה השלישית לספירה והותיר אחריו מבנים ציבוריים רבים ומחנות צבאיים. כואב לראות שתמורת בצע כסף , אנשים מרשים לעצמם להשחית רצפה של מבנה ציבורי בן אלפיים שנה וקורעים פיסה מההיסטוריה – כך אומר גנור. 

החשוד שנתפס ברכב, עוכב ונחקר. על פי גרסתו – האבנים הגיעו מאזור חברון. אנשי רשות העתיקות מבצעים תחקיר במטרה להבין את מקורם של האריחים. 

אריחי הלגיון שנתפסו בתא המטען של מכונית החשוד - צילום: היחידה למניעת שוד, רשות העתיקות
אריחי הלגיון שנתפסו בתא המטען של מכונית החשוד – צילום: היחידה למניעת שוד, רשות העתיקות

אלי אסקוזידו – מנהל רשות העתיקות מוסר בתגובה: גילוי לבנים עתיקות בתא מטען של רכב עליהן רגבי עפר טריים, סימני שבירה ועקירה מחמיץ את הלב, שכן אתר עתיקות נוסף נשדד ונהרס. אילו הארכיאולוגים היו מוצאים את הלבנים באתר עצמו, היינו יכולים להוסיף מידע רב למחקר הארכיאולוגי, וכן להציב נקודה נוספת על מפת ההיסטוריה של הארץ. כעת כל שנותר לנו זה לנסות לברר באמצעות חקירה, מהיכן פורקו ונשדדו הלבנים. מערך הפיקוח של רשות העתיקות משקיע לילות כימים על מנת להגן על אתרי העתיקות ברחבי הארץ מביזה והרס. אנו קוראים לציבור הרחב לסייע לנו במאמץ ולדווח על כל סימן שמתגלה בשטח לשוד העתיקות או לפגיעה בעתיקות. 

 

מה דעתך על הפרסום שלנו? נשמח תשתפו אותנו!

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.